RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Художники-переселенці відкрили майстерню в Чернівцях (ФОТО)
Художники-переселенці відкрили майстерню в Чернівцях (ФОТО)
Художники-переселенці відкрили майстерню в Чернівцях (ФОТО)
Художники-переселенці відкрили майстерню в Чернівцях (ФОТО)
Художники-переселенці відкрили майстерню в Чернівцях (ФОТО)
Художники-переселенці відкрили майстерню в Чернівцях (ФОТО)

До Чернівців влітку минулого року Ірина приїхала з Сєвєродонецька, а Олена з Альоною – із Луганська. Всі троє – художниці, але раніше, коли ще жили на Донбасі, ніколи не зустрічалися, хоча заочно знали одна одну.

Познайомилися вони вже у Чернівцях. Зійшлися майстрині не стільки як переселенці, скільки як творчі люди. Перед тим кілька місяців вони самотужки облаштовувалися, намагалися стати на ноги. Втративши на Донбасі все – житло, робоче місце, друзів, вони мріяли про одне і те ж – свою майстерню. Ірина ЗІНІК – художник із цікавої та дуже давньої художньої техніки – енкаустики (малювання воском та праскою).

Олена ФЕДОСОВА – мама з Альоною ТІМОХІНОЮ – донькою – вільні художники. Працюють з деревом, керамікою, пишуть олією на полотні й виготовляють милі фантастично-казкові фігурки. Самі про себе кажуть, що вони творять те, що хочуть. У творчості використовують найрізноманітніші матеріали та художні техніки.

Думки та мрії про майстерню постійно були з нами. Коли випадково на мистецькому заході хтось із нас промовив вголос слова "художник" та "майстерня", ми вирішили об’єднатися, – розповідають майстрині. – Відтак почали шукати приміщення, щоб зручно було і нам, і майбутнім відвідувачам. Знайти його нам допомогли добрі люди.

Допомогли незнайомі люди

– Загалом, відколи ми опинилися у Чернівцях, нас оточували дуже різні люди. Та стільки приємних та безкорисливо доброчинних ще, напевно, не було ніколи. Багато разів за ці місяці, відколи ми в Чернівцях, нам пропонували різноманітну допомогу, – нахвалюють жінки чернівчан у "свіженькій" новій художній майстерні.

– Ми дуже вдячні всім чернівчанам і не відмовляємося від допомоги. Так і з цим приміщенням, з нашою новою майстернею, нам допомогли взагалі незнайомі люди. Вони запитали, що нам як переселенцям потрібно. Ми відповіли, що мріємо про майстерню. Відтак, нам не лише знайшли, але й оплатили цей офіс за три місяці, – розповідає Ірина.

Розташувалися художниці в офісному центрі Будинку офіцерів. Кімната досить зручна, з ремонтом, облаштована. Видно, що тут мешкають творчі люди. На стінах висить чимало творів – від дитячої тематики до фантастично-абстрактної. Два столи з художніми інструментами – олівці, віск, дерев’яні заготовки, керамічні дзвоники, праска, папір, магнітики, тканинні іграшки.
Звертаю увагу на гамак.

Це наше творче місце, ми тут обдумуємо наступний витвір. У гамаку дуже зручно і затишно. Він допомагає творити. Сюди ще притягнемо крісло-гойдалку, – сміються художниці.

Із Луганська погрожують

Наразі творчі навчання ще не стартували, але невдовзі майстрині прийматимуть перших охочих. Художниці запрошують усіх небайдужих до мистецтва на майстер-класи. Це досить зручно: людина приходить до майстра з порожніми руками, ні про матеріали, ні про що інше не хвилюється. Все, що потрібно, отримує тут. Майстрині допомагають, показують, навчають. Людина самотужки творить і йде з майстерні з готовою роботою.

– Це дуже важливо – не лише показати готову роботу, але й дати можливість людині реально, практично доторкнутися до мистецтва. Бо часом люди не усвідомлюють і не завжди спроможні оцінити працю художника, доки самі не візьмуть пензель чи олівець у руки, – пояснює молода художниця Альона.

Я змалечку почуваюся художником, все життя творю безперервно. Раніше працювала більш-менш над серйозними творами. А зараз, у 40 років, чомусь зовсім не хочеться серйозного. Я почала малювати котиків, – усміхається Олена. – Це і веселіше для нас, і люди легко сприймають чудернацьких котів.

Тримісячна Єва, доня Альони, також тут, у візочку, час від часу подає голосок. Разом із немовлям, котиками та гамаком у майстерні відчувається приємна, затишна, але все ж робоча атмосфера.

У нас і у Луганську була студія, де ми працювали. Там ми мали все для роботи і творчості. Що поробиш – втратили. Там насправді нам було би складно жити і творити. Бо наше луганське оточення – сусіди, клієнти і навіть колишні друзі – зараз стали відвертими недругами. Багато з наших тамтешніх знайомих із самого початку стали прихильниками так званої Новоросії. Вони і зараз її підтримують. Люди зі зброєю, ополченці для них – це визволителі. Ми і у Луганську були прихильниками українського. Раніше це ще якось сприймалося. Зараз же нам деякі люди з нашого оточення вже відкрито погрожують. Пишуть листи, повідомлення у соціальних мережах про те, щоб ми навіть і не думали повертатися. Бо там нам життя не буде. "Ви – зрадники республіки. Навіть не думайте повертатися", – пишуть нам. Але ми і не збираємося. Ми не жалкуємо що переїхали до Чернівців. Навпаки, вважаємо це дуже позитивним етапом у нашому творчому житті. Це стало поштовхом до нашого росту і розвитку. (Ліна НАГІРНЯК)
Редактор: Igor
1-05-2015, 12:33
Коментарів 0 Переглядів 2 859

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.