Буковинські євреї починаються святкувати єврейський Великдень - Песах.
Песах – свято весни та волі, пов’язане з виходом євреїв з Єгипту. Вважають, що саме цього дня близько 1200 року до нашої ери пророк Мойсей вивів ізраїльтян з Єгипетського царства, звільнивши їх від 400-літнього рабства.
Відзначають Песах вісім днів. Протягом цього часу в їжу не вживають нічого кислого. Кульмінаційним моментом святкування єврейського Великодня є вечірня трапеза – седер, яку влаштовують у першу і другу ніч свята. Під час седеру у визначеній послідовності читають оповідання про виведення євреїв з Єгипту.
На столі обов’язково повинні бути символічні страви. Мацу їдять у пам’ять про те, що під час виведення ізраїльтяни пекли прісні коржі, тому що не могли чекати, поки тісто забродить. Гірка і терта зелень символізує гіркоту єгипетського рабства. А суміш із тертих яблук, фініків, горіхів та вина за кольором нагадує глину, з якої поневолені євреї робили цеглини.
Зелень прийнято вмочати в солону воду – вона символізує сльози, пролиті ізраїльтянами в Єгипті, та море, яке вони перетнули під час виходу з рабства.
За вечерею випивають чотири келихи червоного вина. За традицією, прийнято наповнювати ще п’ятий келих і залишати його для пророка Іллі, який повернеться на землю, щоб сповістити про настання "дня Господнього, великого і страшного".
Однією з обов’язкових умов седера є запрошення до участі в трапезі всіх убогих, а також тих, хто не може відзначити свято в колі своєї родини.
Голова ОДА Олександр Фищук привітав євреїв Буковини: "Прийміть найщиріші вітання з великим святом єврейського народу – Песахом! Бажаю Вам міцного здоров’я, добробуту, життєвих сил, миру та сімейного затишку".
3-04-2015, 14:37
0
1 689