Ціни на м’ясо різко підстрибнули. За кілограм телячого філе на ринку "Верхній" у Чернівцях правлять 90 гривень, свинина (задня частина без кістки) вартує 65 гривень, вирізка ще гривень на 10 дорожча.
Про це повідомляє molbuk.ua
- Можу поступитися хіба дві гривні, - каже продавчиня на ринку на вулиці Удонова, заваживши шмат м’яса вагою три кілограми. – Більше не виходить, дуже ціни виросли і далі ростуть. Деяким покупцям важко оговтатися від цінового стрибка.
- Ще кілька тижнів тому брала свинину на шашлик за 45 гривень, і то просили, бо не могли продати, а зараз за 65 така сама! – каже чернівчанка Інна, котра прийшла за покупками у м’ясний ряд минулої суботи. – Телятину взяла не філе, а шматочки гіршої якості – півтора кілограми обійшлися у сто гривень.
Натомість фермери, які вирощують тварин, лише розводять руками. Більше втримувати ціну на місці не можуть.
- Вирощую свиней і з того живу, - розповідає
фермер з Вижниччини Микола СОКОЛ. - Корми дуже дорогі, значно подорожчали лише за останній рік. Окрім того, ще й піднялася ціна на транспорт та енергоносії. Якщо не піднімати ціни, то ця справа взагалі стане для мене збитковою.
Ціни на м’ясо зростатимуть й надалі, поки не стабілізується курс долара.
- Основною причиною підвищення цін стала девальвація гривні. Скажімо, протягом останніх тижнів закупівельні ціни на живих свиней зросли на 4-5 відсотків, - каже
експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу Аліна ЖАРКО. - З такими темпами багатьом українцям м’ясо може стати не по кишені. Проте у випадку стабілізації валютного курсу тенденція до зростання цін зупиниться.
18-09-2014, 10:46
0
4 828