Очікуване валове виробництво зернових у Чернівецькій області становитиме 630 тисяч тонн, овочів – 241,8 тисячі тонн, картоплі – 632,1 тисячі, фруктів – 200 тисяч тонн. Тобто цілком достатньо для харчових потреб населення області.
Про це повідомив директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Микола Олексюк.
Для зберігання зібраного врожаю є 18 овоче- та картоплесховищ, 26 фруктосховищ. Щоби стабілізувати цінову ситуацію на сільськогосподарську продукцію та забезпечення населення продуктами харчування за цінами виробника в області проведено 1305 ярмарків, що на 343 ярмарки більше, ніж торік.
За словами Миколи Олексюка, повністю завершено підготовку грунту і під урожай наступного року. Посів озимини вже здійснено на 29 тисячах гектарах за потреби 50 тисяч. Перебачається, що озимі культури будуть повністю посіяні протягом цього тижня.
Що ж до тваринництва, то станом на перше вересня в усіх категоріях господарств утримується майже 139 тисяч голів великої рогатої худоби (зросло на 2,7% ), в тому числі майже 70 тисяч корів, 194,5 тисячі свиней, 65,7 тисячі овець і кіз (+1,9% ), та понад 4 мільйони голів птиці. Однак відбулося скорочення поголів’я ВРХ в сільгосппідприємствах – на 13,1 %, в тому числі корів – на 6,3 % , поголів’я свиней – на 5,2 %, птиці – на 37,7 %. Причиною зменшення поголів’я худоби та свиней є занепад чотирьох агроформувань у Кіцманському, Новоселицькому, Сокирянському та Сторожинецькому районах. Нині здійснюються пошуки інвесторів, які би змогли реанімувати ці господарства.
8-10-2013, 10:54
0
1 722