RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Щороку на Буковині - сто нових хворих на СНІД

За останні три місяці 2013 року в області зареєстровано 24 нові випадки ВІЛ-інфекції, сім нових випадків захворювання на СНІД, чотири смерті від захворювань, зумовлених СНІДом. 

Також народилося четверо немовлят від ВІЛ-інфікованих жінок. Лікарі кажуть, що щороку на Буковині з'являється 100 нових хворих на СНІД.

Від часу виявлення першого випадку ВІЛ-інфекції досі в області офіційно зареєстровано 1113 випадків ВІЛ-інфекції, у тому числі 255 випадків захворювання на СНІД та 193 дітей, які народилися від ВІЛ-інфікованих.
Серед хворих - переважно молодь та люди середнього віку, які змушені приховувати свій діагноз, щоб уникнути негативного ставлення з боку інших. 

Про діагноз дізналася від свого хлопця

-Мені 22 роки. Ім'я та прізвище не можу назвати, бо наше суспільство не готове приймати людей із діагнозом ВІЛ-інфекція, а відповідно й мене, –розповідає симпатична дівчина. -Про свій діагноз дізналася три місяці тому. Дізналася не від лікарів, а від свого хлопця. Цю розмову пам'ятатиму все життя. Він зателефонував мені ввечері, зі сльозами сказав, що лежить у лікарні з підозрою на ВІЛ. І попросив мене піти здати кров наступного дня. 
Наступного дня я здала кров і за кілька днів мені повідомили те, чого я так побоювалася. У мене ВІЛ-інфекція. Я не плакала. У мене не почалася депресія. Я сприйняла цю звістку як щось неминуче. 
Як з’ясувалося, ВІЛ  - не вирок і не кінець життя. І в цьому немає нічого страшного. У мене слабкий імунітет. Але якщо стежити за собою й лікуватися, ти не відчуватимеш присутності хвороби. 
Зараз я лікуюся, п'ю таблетки. Ніби нічого не змінилося, але ти відчуваєш і сприймаєш світ по-іншому. Цього літа, як і планувалося, у нас буде весілля. У найближчому часі ми хочемо поповнити нашу сім'ю. З'ясувалося, що зі своїм статусом я можу народити повноцінну, нормальну дитину. 
Шкода лише, що щоби зрозуміти світ і стати трохи добрішими й відкритішими до людей, необхідно захворіти або щось пережити.  

За словами Юрія ЛЕСЮКА, головного лікаря обласного центру із профілактики та боротьби зі СНІДом, кількість нових випадків захворювань стабільна, однакова. 
Не всі хворі приходять вчасно

- За рік у нас з'являється приблизно 100 нових хворих, - говорить Юрій Лесюк. - Загальна кількість пацієнтів збільшується за рахунок того, що смертність зменшується, порівняно з попередніми роками. Це відбувається завдяки лікуванню й навіть враховуючи те, що хвороба не виліковна.
Нині на обліку перебуває 701 хворий, на лікуванні 306. Найбільша проблема полягає в тому, що не всі хворі, які зареєстровані, приходять до нас вчасно. Частина з них веде асоціальний спосіб життя - їх не цікавить життя, здоровя. 
Переважно вірус передається статевим шляхом через незахищений секс. Потім вже - вживання наркотиків. І така тенденція зберігається з 2009 року.

А минулого року в нас спостерігалася незвична картина: до нас зверталися люди, які були старші 60 років –інфікувалися статевим шляхом. Підлітків із такими зверненнями, на щастя, меншає.
Нині 95 відсотків всіх препаратів, які необхідні для лікування пацієнтів із ВІЛ-інфекцією, закуповують за кошти держбюджету. А в нашому центрі СНІДу ми лікуємо хворих за кошти обласного бюджету. 
Ставлення до хворих на СНІД нині трохи змінилося на краще, а в перші роки, коли ми починали працювати, було вражаюче негативне ставлення. Люди наперед складали вирок цим людям. Така реакція пов’язана зі страхом, нестачею інформації. Це характерно для пострадянського суспільства. 

-Після того, як людина дізналася про свій статус, ми надаємо мінімальну допомогу, - говорить Мар'яна МАГА, психолог. - Надаємо психологічну підтримку у вигляді бесіди або вислуховування. Заспокоюємо, тому що ВІЛ-інфекція - не вирок. На цьому життя не закінчується. Є гірші хвороби. 

Де обстежитися?
У центрі СНІДу за адресою Чернівці, вулиця Мусоргського, 2, є кабінет "Довіра"
Центр працює від 08.00 до 20.00 у будні дні. 
Людина може прийти й здати кров анонімно або під своїм прізвищем. Послуги та лікування безкоштовні. 
Номер телефону - (0372) 54-18-96.

Артем Дрига
Редактор: misha
29-06-2013, 13:16
Коментарів 0 Переглядів 2 563

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.