У ранніх овочах, які продають на чернівецьких ринках, знайшли нітрати. Найбільше їх у редисці. Зокрема за останні три тижні перевищення гранично допустимих концентрацій нітратів у ній виявили в 15 зразках. Передозування нітратами виявили також у двох зразках партій ранньої капусти.
Проте, як каже завідувач лабораторії чернівецького ринку "Верхній" на вулиці Зеленій Ольга ЦАПЕНКО, цього року в ранніх овочах менше нітратів, ніж минулого.
– Майже щодня до Чернівців привозять свіжу продукцію з Херсона, Криму та Закарпаття, – розповідає Ольга Цапенко. – Цього року нітратів менше. Скажімо, в овочах, які привезли з Криму, перевищення норми нітратів не було, а в овочах із Закарпаття вони незначні. Також знайшли нітрати у червоній редисці, яку привозять із села Тарасівці.
Перевірка овочів на ринках відбувається щодня. За словами Ольги Цапенко, лабораторія працює з 06.00. І доки з’являться перші покупці, вся продукція вже перевірена. Якщо овочі свіжі та якісні, продавець отримує експертний висновок із записом "Допущено".
– Сам покупець не може визначити, чи не перевищують нітрати в овочах дозволену норму, – каже фахівець. – Він має право вимагати у продавця пред’явити дозвіл на продаж продукції. Крім того, покупець сам може звернутися в лабораторію, щоби переконатися в якості городини.
Натомість буковинці, зважаючи на можливий вміст "хімії" та ціну, не поспішають купувати на ринках ранні овочі. Продавець ринку "Центральний" Олена Копистинська продає помідори, огірки, редиску та капусту.
– У мене немає великої виручки з продажу ранніх овочів, – каже жінка. – Люди купують овочі в невеликих кількостях та не так часто. Скажімо, капусту купують лише по одній-дві головки, а редиски по два-три пучки.
Марина КОРПАН
23-04-2011, 12:02
0
2 782