RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Семирічна Настя у кабінеті психолога почувається затишно, як удома. У неї тут є улюблені іграшки, серед яких найулюбленіша – казкова принцеса. Дівчинка зацікавлено розкладає картинки, пазли, кубики, спілкується з Наталією БОШКО – медичним психологом обласного центру медико-соціальної реабілітації дітей з органічними ураженнями нервової системи.

– Доводиться працювати з різними дітьми. Наприклад, є у мене трирічна пацієнтка, якій після народження поставили діагноз "гіпоксичне ішемічне ураження головного мозку" (інсульт), – розповідає Наталія Бошко. – Із двох років дитина почала дивно поводитися: бездумно повторювала слова, вибірково ставилася до оточуючих, не йшла на контакт.

Після першого ж курсу реабілітації ми спостерігали у дитини стрибок у психо-мовленнєвому розвитку. Дівчинка почала говорити від свого імені (до того часу говорила від другої особи), вимовляти речення, які складаються з двох-трьох і більше слів, адекватно поводитися (почала вітатися, прощатися). У дівчинки хороші перспективи. Гадаю, до першого класу вона наздожене своїх однолітків у розвитку.

Однак, на жаль, доводиться спілкуватися переважно з важкими дітками, які на все життя залишаються інвалідами. Наприклад, підхід до діток, хворих на дитячий церебральний параліч, залежить від ураження їхньої нервової системи. Дуже важко, коли дитина обтяжена тілесно, а мовлення і психічний розвиток абсолютно нормальні. Дитинка, скута тілесно, показує кулачком на букви, щоби скласти слово...

Моя робота – побачити те, що було з дитиною раніше, визначити діагноз і правильно скерувати її на майбутнє. А найголовніше – заспокоїти (а за необхідності насторожити) батьків, пояснити, що поведінка їхньої дитини – це наслідок хвороби.

Ми вирішили з’ясувати, що це за спеціальність "медичний психолог" і де працевлаштовують цих фахівців? Цей фах – відносно новий. Нині в БДМУ спеціальність медичного психолога здобувають 43 студентів.

– Дуже багато пацієнтів, які звертаються до лікарів загальної практики, насправді потребують і психологічної допомоги, – говорить Оксана ПЕНДЕРЕЦЬКА, психолог, викладач БДМУ. – Наприклад, людина, яка перенесла ампутацію, змушена заново пристосовуватися до життя. Медичні психологи дуже вдало поєднують психологічну та медичну підготовку. Більшість лікувальних закладів не має свого психолога. Але там, де він з’являється, має дуже багато роботи. Там задоволені і пацієнти, і головні лікарі та лікарі інших спеціалізацій.

За словами Ніни ЗОРІЙ, завідувача кафедри психології та соціології БДМУ, психологів на кафедрі готують вже сьомий рік поспіль.

– Чому ми відкрили цю спеціальність? Тому що в класичних університетах складно готувати медичних психологів, адже немає клінічної бази. А ми цю базу маємо. Лікар-психолог – це поєднання медичної й психологічної освіти. Тобто наші студенти паралельно з анатомією, гістологією, хірургією, акушерством-гінекологією та іншими медичними дисциплінами вивчають психодіагностику, загальну психологію, соціальну психологію тощо.

Лікар-психолог – надзвичайно потрібна професія, оскільки час нині руйнівний, стресовий. Такий фахівець не пропаде ніде. Це феномен – лікар і психолог. Наші найкращі випускники це показали. Перспективи є. Це молода спеціальність, яка лише розвивається. (Л. Токарюк)

Медичний психолог
може працювати:


у закладах охорони здоров’я та соціального забезпечення, проводити консультативну та діагностичну роботу у клініках соматичних та психічних захворювань, у консультативних центрах здоров’я, реабілітаційних центрах, соціально-психологічних службах;
здійснювати професійний добір, профадаптацію, профнавчання, соціально-психологічне вивчення трудових колективів, дослідження причин плинності кадрів, травматизму, консультування тощо;
викладати психологію в середніх та вищих навчальних закладах, виконувати функції психолога-вихователя та психолога-консультанта в середніх спеціальних школах та дошкільних закладах, виконувати обов’язки старшого лаборанта в психологічних лабораторіях вузів та науково-дослідних закладів, методиста-лаборанта на відповідних кафедрах, освітніх, виховних та трудовиправних закладах;
працювати у сфері управління, обслуговування, підприємництва, органах місцевої влади як психолог-консультант, менеджер соціально-психологічної служби.

Довідка

Вартість навчання – 11 тисяч
400 гривень на рік.
Тривалість навчання – шість років, інтернатура – рік.
8-04-2011, 11:34
Коментарів 0 Переглядів 2 326

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.