RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Ініціативна група "Захистимо Чернівці!" звернулася до Посольств США, Канади, Ізраїлю, Німеччини, Австрії та Польщі (міста цих країн є побратимами Чернівців) з проханням взяти ситуацію у Чернівцях під свій пильний контроль, реагувати на будь-які спроби утисків у Чернівцях демократії та свободи слова, попрання конституційних прав громадян, не дозволити політичним рейдерам агресивно втручатися в містобудівне середовище та зруйнувати історичний центр Чернівців.

Далі подаємо повний текст звернення.

Надзвичайному і Повноважному Послу США в Україні
Й.В. Пану Джону Ф. Теффту

Надзвичайному і Повноважному Послу Австрії в Україні
Й.В. Пану Вольфу Дітріху Хайму

Надзвичайному і Повноважному Послу Німеччини в Україні
Й.В. Пану Гансу-Юргену Гаймзьоту

Надзвичайному і Повноважному Послу Польщі в Україні
Й.В. Пану Яцеку Ключковскі

Надзвичайному і Повноважному Послу Ізраїлю в Україні
Й.В. Пані Зіні Калай-Клатман

Надзвичайному і Повноважному Послу Канади в Україні
Й.В. Пану Дж. Даніелю Карону


Вельмишановний пане Посол!

З великою повагою до Вас звертається ініціативна група "Спільними зусиллями захистимо Чернівці", яка об’єднує громадські організації міста та небайдужих чернівчан.

З прикрістю змушені констатувати, що у Чернівцях під загрозою опинилися традиції демократії, конституційні права громадян. 42 депутати міської ради, нехтуючи Конституцією та законами України, вибором громади 31 березня цього року відправили у відставку всенародно обраного мера Чернівців Миколу Федорука, якого 31 жовтня 2010 року на прямих виборах вже вп’яте підтримали майже 65% виборців.

Процедурі дострокового припинення повноважень Чернівецького міського голови передувала замовна кампанія дискредитації Миколи Федорука та міста Чернівців в українських засобах масової інформації.

Від імені чернівчан запевняємо, що поширена інформація про масштабну корупцію у Чернівцях, відсутність умов для розвитку підприємництва, реалізації перспективних інвестиційних проектів, тиск на свободу слова з боку Миколи Федорука не відповідає дійсності. Звинувачення Миколи Федорука у порушенні Конституції та законів України, корупції є надуманими та необґрунтованими. Вони не підтверджені жодним судовим рішенням чи висновками інших правових інституцій.

Чернівці в останні роки були у п’ятірці найбільш привабливих міст України усіх незалежних рейтингів. І ми, чернівчани, пишаємося цими спільними досягненнями усієї нашої громади і команди мера Миколи Федорука. Саме принципова позиція Миколи Федорука на посаді мера дозволила зберегти від агресивного втручання містобудівне середовища історичного центру Чернівців, історико-архітектурну та полікультурну спадщину міста, демократичні традиції наших попередників, атмосферу толерантності та відкритості.

Тому громада міста з обуренням зустріла рішення окремої частини депутатського корпусу Чернівецької міської ради в догоду місцевих очільників Партії регіонів, всупереч закону обмежити повноваження міського голови. Водночас Інститут законодавства Верховної Ради України, Інститут держави і права ім. В.Корецького, врешті-решт Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та права дійшли висновку, що прийняті сесією Чернівецької міської ради нормативні акти, які обмежують повноваження міського голови, не відповідають Конституції та законом України. Міський голова Микола Федорук закликав депутатів міської ради повернутися у правове поле та оскаржив неправомірні рішення міської ради у суді. На захист позиції міського голови Миколи Федорука встала громада міста. За два дні майже 3 тисячі чернівчан, серед яких Почесні громадяни міста, авторитетні в Україні люди – космонавт Леонід Каденюк, письменниці Марія Матіос, Галина Тарасюк, Тамара Севернюк, відомі артисти Ян Табачник, Іво Бобул, Павло Дворський, Назарій та Дмитро Яремчуки, підписалися під колективним зверненням до депутатів міської ради з вимогою повернутися в правове поле. Відбулися загальні збори громадськості міста, мітинг протесту, де чернівчани чітко заявили, що жодного права депутатам обмежувати повноваження міського голови не делегували. Однак 42 депутати знехтували волею громади, не очікуючи рішення суду, відправили міського голову Миколу Федорука у відставку.

На захист Миколи Федорука від політичного рейдерства стали його колеги – мери інших міст України, Асоціація міст України. Вони вважають, що характер подій, які відбуваються на теперішній час в Чернівцях становить відкриту загрозу існуванню місцевого самоврядування в Україні.

Хочемо Вас запевнити, що прикра ситуація у Чернівцях буде вирішена, оскільки чернівецька громада має міцні демократичні традиції. Свідченням цього є громадська ініціатива "Спільними зусиллями захистимо Чернівці", спрямована на відновлення у Чернівцях основ місцевого самоврядування. Громадська ініціатива готує проведення місцевого референдуму щодо дострокового припинення повноважень Чернівецької міської ради УІ скликання, яка у своїй діяльності вийшла за межі правового поля. До цієї ініціативи доєдналися 44 громадські організації і тисячі чернівчан, які вимагають від Верховної Ради України оголосити дострокові вибори Чернівецької міської ради. Громада міста рішуче налаштована відстояти свій вибір.

До правового вирішення колізії ініціативна група " Спільними зусиллями захистимо Чернівці" просить світову спільноту взяти ситуацію у Чернівцях під свій пильний контроль, реагувати на будь-які спроби утисків у Чернівцях демократії та свободи слова, попрання конституційних прав громадян, не дозволити політичним рейдерам агресивно втручатися в містобудівне середовище та зруйнувати історичний центр Чернівців.

Віримо, що історичне гасло Чернівців "Спільними зусиллями" є тим дороговказом наших попередників, який дозволить громаді міста гідно пройти через випробування і підтвердити своє право бути у співтоваристві демократичних міст світу.

З щирою надією на розуміння та підтримку,
ініціативна група "Спільними зусиллями захистимо Чернівці"
Редактор: O.Mostipaka
6-04-2011, 11:52
Коментарів 0 Переглядів 2 842


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!