RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Дешевий сир лише у мишоловці – це вкотре підтвердив випадок, який трапився з подружжям чернівчан. Валентина та Дмитро Андрійчуки стали жертвами фірми, яка видає позики без застави. У результаті подружжя не отримало позики, та ще й позбулося останньої суми грошей, яку складали багато років.

"Не маємо навіть ліжка, спимо
на гіпсокартоні"


Зі сльозами на очах чоловік та жінка розповіли про те, як вирішили взяти позику 150 тисяч гривень у дочірнього підприємства "Плюс" ТОВ "Компанія "Приват-плюс", що на вулиці Стасюка, 14А. Там їм пообіцяли, що протягом двох тижнів позику дадуть – щоправда, після сплати першого внеску розміром 15 тисяч гривень. Також щомісяця потрібно сплачувати загальні платежі розміром майже 1200 гривень. Минуло два місяці, подружжя сплатило перший внесок, двічі – загальні платежі, а позики як не було, так і немає. Тож нині пара залишилася без грошей, які довго й важко збирала.

– Живемо у тітки, яка нас прийняла з умовою, що ми зробимо ремонт у її старому помешканні, – розповідає Валентина АНДРІЙЧУК. – У нас у кімнаті немає меблів, навіть ліжка. Спимо на гіпсокартоні. Наша донька – інвалід другої групи. Тож ми хотіли взяти позику на ремонт будинку та лікування доньки. До банку не зверталися, бо там потрібно давати щось у заставу, а у нас нічого немає. Кілька років збирали гроші, в усьому собі відмовляли, і ось назбирали 17 тисяч гривень. Коли почули про "Компанію "Приват-плюс", вирішили, що це наш шанс. Прийшли туди, нам пообіцяли, що за два тижні після сплати першого внеску гарантовано отримаємо позику. Там ще моя землячка сиділа, Світлана. Я її по-людськи запитала, чи це не обман. А вона запевнила, що все законно, через два тижні отримаємо гроші. Ми оформили дві позики – на 50 та 100 тисяч гривень. Сплатили 15 тисяч гривень. Проте минув місяць, а нам замість грошей надійшов лист, що розгляд нашої справи відклали до наступного місяця, а поки що необхідно сплатити перший внесок у розмірі майже 1200 гривень, інакше нашу справу не розглядатимуть. І що наступного місяця ми обов’язково отримаємо гроші. Ми заплатили, проте минув місяць, а позики ми все одно не отримали. Натомість прийшов ще один лист – знову сплатити майже 1200 гривень, що ми й зробили. Але я вже почала відчувати, що тут щось не так. Мене здивувало, чому, якщо головний офіс "Приват-плюс" знаходиться у Полтаві, листи надходять із Харкова. Але мене заспокоїли, що у Харкові у них бухгалтерія.

"Свахо, куди ви влізли?!"

– Врешті я звернулася до свого свата, який працює в УМВС, – продовжує жінка. – Він дуже здивувався: "Свахо, куди ви влізли?! Нічого більше не платіть, це ж фінансова піраміда, звичайне витягування з людей грошей. Вам ні позики не нададуть, ні грошей ваших не повернуть". Я мало не зомліла. В офісі компанії дали номер телефону працівниці, яка начебто може допомогти. Телефоную їй, а вона каже, що треба сплатити наступний загальний платіж, тоді, можливо, наступного місяця ми все-таки отримаємо позику. Після цих слів у мене почалася істерика, і працівниця нарешті зізналася, що, доки не сплатимо половини суми позики (а це 75 тисяч гривень), ми її не отримаємо. Але звідки я візьму 75 тисяч? На це жінка відповіла: "Нічим вам не можу допомогти".

Валентина Андрійчук втирає сльози: "Немає в людей совісті. Я не можу працювати, бо доглядаю за дитиною. По копійці складала ті 17 тисяч, і кому їх віддала?! Тепер у нас взагалі немає грошей. Скільки я наплакалася! Я ще кілька разів ходила до офісу компанії. Там уже не було тієї Світлани, яка оформляла позику, з’явилася інша працівниця – Лариса. Я так зрозуміла, працівники там постійно змінюються. А ще вони призначають кожного клієнта на окрему годину, щоби потерпілі не перетнулися. Якось зустріла там одну літню жіночку, вона саме йшла оформляти позику. Я їй кажу: "Не йдіть, це обман!" Вона на мене подивилася, як на божевільну. А через певний час ми знову зустрілися, жінка почала бідкатися, мовляв, чого мене не послухалася.

Враження, що довго на одному місці компанія не затримується

Кореспондент "МБ" вирішила особисто навідатися до офісу "Компанії "Приват-плюс", щоби і собі спробувати "оформити позику". Офіс знаходиться у будинку побуту. При вході на четвертому поверсі висить табличка з назвою компанії та номером кабінету – 11. Через довгий напівтемний коридор заходжу до кімнатки, у якій розташований офіс. Кімната невеличка, у ній – двоє молодих працівниць. Два столи, на яких є стаціонарний телефон, папірці. На стінах – кілька плакатів, карта світу. І більше нічого.
"Працювати" зі мною зголосилася дівчина на ім’я Аліна. Вона відразу запитала, чи я записана на прийом, а потім поцікавилася, звідки я дізналася про існування компанії. Я відповіла, що від знайомих. Після чого Аліна запитала, чи ці знайомі вже були в офісі. Я сказала, що ні, і повідомила, що хочу оформити позику на 50 тисяч гривень.

– Позику ми видаємо максимум на 15 років із можливістю дострокового погашення, – завченим тоном взялася пояснювати працівниця. – Відсотки мінімальні, фіксовані і не прив’язані до курсу долара. Також, якщо сплачуєте гроші за позику достроково, не сплачуєте відсотки. За позику розміром 50 тисяч вам треба сплатити перший платіж розміром 2250 гривень (тоді щомісяця будете сплачувати загальний платіж 392 гривні плюс 115 гривень відсотків), або 3750 гривень (тоді щомісячний загальний платіж – 432 гривні плюс 115 гривень відсотків), або 5250 гривень (щомісячний загальний платіж – 502 гривні плюс 225 гривень відсотків). Перший платіж вносите тоді, коли оформляєте договір. Його можна внести у будь-якому банку за реквізитами, які ми вам надамо.
Запитую, через скільки часу після оформлення договору отримаю обіцяну позику.

– Вам надійде лист із датою отримання позики, – запевняє Аліна. – Дату для кожного клієнта визначаємо індивідуально. Чим швидше оформите позику, тим швидше її отримаєте. Якщо хочете отримати її у березні, треба сплатити перший платіж до 15 березня.
Уточнюю, чи справді отримаю позику.

– Ну, звісно! – каже працівниця. – Компанія це гарантує. Порадьтеся з чоловіком, потім приходьте, почитаєте договір і оформляйте позику.
Проте на прохання надати копію договору, щоб ознайомитися із ним у присутності юриста, працівниця відповіла відмовою: "У нас немає копій, кожен договір – із мокрою печаткою. Ви можете прийти сюди з юристом і ознайомитися. Але спочатку зателефонуйте мені і домовимося на конкретну годину, бо я можу бути зайнята".

"Кажуть сплатити перший внесок? Це привід насторожитися"

Як повідомили працівники кредитного відділу одного з банків у Чернівцях, якщо вам кажуть зробити перший внесок, це вже привід насторожитися. Перший внесок може бути, якщо, наприклад, оформлюють позику на якусь нерухомість або автомобіль. І то цей внесок не до банку, а за рахунок власних коштів продавцю. Внесок робиться одночасно з позикою. І немає такого, щоби зробити внесок, а потім чекати на позику кілька тижнів чи місяців. Це вигадані схеми, частіше на користь організації, а не на користь клієнта.

Також треба дуже уважно читати договори, бо у них часто немає жодного зобов’язання. Повинно бути написано, що компанія виплатить певну суму у конкретні терміни. Інакше власний внесок дуже важко повернути. У договорі може бути зачіпка, завдяки якій компанія виграє судову справу.
Галина МАРКІВ


Коментар

"Це такий собі російський "МММ"
Василь ХАЩУК,
начальник управління Державної служби з боротьби
з економічною злочинністю УМВС в області:

– У договорі, укладеному між ТОВ "Компанія "Приват-плюс" та замовниками, йдеться про надання партнеру послуг, спрямованих на придбання товару. Про позику тут взагалі не йдеться. Тобто у правовому контексті договір написано правильно.
Гроші, сплачені фірмі, гадаю, вже неможливо повернути. Це будуть суди і суди. Адже ніде не написано, що фірма повинна сплатити гроші клієнтові протягом двох тижнів. Можливо, працівники фірми під час укладання договору запевняли, що ви отримаєте гроші. Але це слова. Нині довести, що працівники справді це казали, неможливо.
У договорі також взагалі не сказано про відповідальність "Компанії "Приват-плюс" перед партнером. Усе зроблено таким чином, щоби людині було невигідно звертатися до суду. Це такий собі російський "МММ". Ми вже здійснювали перевірку цієї фірми, направили матеріали до Полтави. Але прокуратура ухвалила рішення, що у діях цих посадових осіб немає складу злочину, а потерпілі повинні звертатися до суду. Людина підписала те, що є, і жоден суд не може визнати, що фірма здійснила шахрайські дії чи щось не виконує. Бо у договорі нечітко вказано, що фірма повинна виконувати. Юридично тут усе грамотно.
Не варто брати позики й у кредитних спілках. Бо немає гарантій, що вони повернуть вам гроші. З настанням кризи кредитні спілки стали ненадійними.
Найкраще зв’язуватися з банками. Бо у банку ви знаєте, за що платите гроші і що банк свої умови виконає. Якщо у банках є фонд забезпечення відшкодування у разі банкрутства банку й держава це контролює, то кредитна спілка, якщо збанкрутує, вам гроші не поверне. Бо у кредитних спілках та підприємствах на кшталт "Компанії "Приват-плюс" не передбачено законодавством наявність страхового фонду. Протягом минулого року в області було 15 випадків, коли постраждалі від таких фірм та кредитних спілок зверталися до нас із скаргами про те, що їм не сплатили гроші. Цього року – два випадки. Але довести щось та повернути їхні гроші неможливо.
11-03-2011, 16:13
Коментарів 0 Переглядів 4 891

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.