RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Сорока трьома голосами депутати фракцій Партії регіонів, "Батьківщини", "Нашої України", "Свободи" та позафракційні на сесії 10 лютого подолали вето мера на регламент. Після цього мер Микола Федорук зробив сенсаційну заяву:

– Протягом останніх днів до мене приходили люди, які інформували, яким чином готували це рішення. До кабінету голови ОДА викликали депутатів міської ради, яким у присутності начальника управління внутрішніх справ погрожували, "викручували" руки, "наїжджали" на бізнес, зупиняли роботу підприємств, навіть втручалися в особисте життя.

– Я про це поінформую міністра внутрішніх справ пана Могильова – про те, що керівник УМВС не припинив свою політичну діяльність і замість того, щоб боротися зі злочинністю, яка тільки за минулий рік у місті Чернівці зросла на 23 %, займається політичними репресіями, зазначив мер. – До мене приходили скаржитися депутати, які тут сидять... Більше того, напередодні сесії, коли стало відомо, що буде таке рішення, викликали представників міської ради в УБОЗ – начальника управління освіти, начальника фінансового управління. Терміново – через рік – чомусь надіслали в УБОЗ матеріали з КРУ, викликали працівників у справах, уже розглянутих судом і закритих. Мені шкода, що багато з вас, шановні депутати, стали боягузами. Ви проміняли свою честь і совість на страх. Розумію, страх – важке випробування. Якщо ви боялися втратити бізнес, не треба було йти у депутати.

"Мер шукає неіснуючу кішку
в темній кімнаті"


Звинувачення мера у тиску на депутатів начальник УМВС в області Микола ХАРАБАРА в коментарі кореспондентові "МБ" назвав "брєдом сівой кобили":

– Не знаю, що він мав на увазі і про який кабінет говорив. На нарадах у губернатора керівники правоохоронних структур бувають щопонеділка. Але про співбесіди з депутатами на цих нарадах не йдеться. Не знаю, звідки це взяв мер. Мабуть, мера переповнювали емоції. Він же не звик програвати. А тут гору взяли депутати. Мерові потрібно знаходити спільну мову з депутатами, а не шукати у темній кімнаті чорну кішку, якої не існує. Усі голови фракцій заявили, що начальник управління міліції до цього питання не має жодного стосунку.

Як депутат обласної ради Микола Харабара надіслав звернення Миколі Федоруку з проханням надати прізвища депутатів, які заявляли про тиск.

– Якщо цього не станеться, позиватиму до суду. У міського голови немає фактів, щоби стверджувати про тиск. Якщо мер не дасть спростування, подам цивільний позов та доводитиму, що Федорук шкодить моїй діловій репутації. Вимагатиму відшкодування моральних збитків. Гроші обіцяю віддати у будинок престарілих, дитячі будинки.

На запитання, чи правоохоронні органи перевіряли заклади, власники яких є депутатами міської ради, Микола Харабара відповів:

– Перевірки здійснювали ще минулого року. Але події у міській раді цього року не мають до них стосунку. Жоден заклад цього року не перевіряли. Але перевіряють департаменти міської ради, які використовували державні кошти на відзначення 600-річчя міста. Є вже серйозні напрацювання, – зазначив Микола Харабара. Але назвати факти зловживань начальник міліції відмовився й пообіцяв, що озвучить їх через тиждень-два.

Кореспондент "МБ" також звернулася за коментарем до голови ОДА Михайла Папієва. Начальник управління внутрішньої політики та зв’язків із громадськістю ОДА Ганна МАЛЬОНА зазначила, що губернатор замерз на мітингу (матеріал готували у вівторок, 15 лютого), погано почувається, тому не зможе надати коментар.

"Якби "проковтнув" регламент, взялися б за виконком"


Депутати міської ради фракцій "Батьківщини", "Нашої України" та "Свободи" тиск правоохоронних органів заперечують. Проте джерело в одній із фракцій, яке не захотіло себе назвати, повідомило, що тиск був. Зокрема через перевірки контролюючими органами закладів, власниками яких є депутати. Міський голова Микола Федорук у понеділок, 14 лютого, на засіданні Чернівецького прес-клубу також повідомив, що тиск чинили не лише на депутатів згаданих фракцій, але й на депутатів Партії регіонів. Щоправда, називати прізвища депутатів мер відмовився.

– Називати імена депутатів не буду. Але повірте, я озвучив лише трохи інформації. Насправді її більше, – зазначив Федорук.

Про ситуацію у міській раді мер знав ще задовго до скандального голосування за подолання вето на регламент.

На запитання, чому ж так довго мер мовчав про ситуацію, відповів: "Якби я "проковтнув" регламент, вони взялися б за виконком".

"Проблеми чернівчан вирішуватимуть донецькі"

Керівник фракції "Батьківщина" у міськраді Анатолій ЧЕСАНОВ впевнений, що регламент VІ скликання вже почав діяти, тому депутати готові до формування виконкому:

– Пропонуватимемо кандидатури Олега Охотського, Георгія Козьму або Валентина Маніліча. Попри те, що мер подав до суду, регламент все одно чинний, адже суд не призупинив його дію.

– Регламент відповідає нормам закону, і ми будемо за ним працювати, – говорить керівник фракції "Наша Україна" Валерій ЧИНУШ. – Досить займатися політикою. Рада вже чотири місяці не працює.
Його підтримує й депутат фракції Партії регіонів Василь ДУТЧАК.

– Фракція вже визначилася із кандидатурами членів виконкому, але поки що про це рано говорити, – зазначив депутат.

Натомість керівник фракції "Свобода" Мар’яна КРИВИЧ вважає, що міський голова має право не погодитися з певними положеннями у регламенті та подати до суду.

Лише фракція "Фронту змін", яка не брала участь у голосуванні за подолання вето, категорична у висловлюваннях:

– Регламент VІ скликання – нікчемний, адже не відповідає нормам закону, – каже керівник фракції "Фронту змін" у міській раді Олексій КАСПРУК. – Новий регламент загрожує місту тим, що через злагоджене голосування Партії регіонів, "Батьківщини" та "Нашої України" у виконком можна вводити "потрібних" людей – так, як це було із секретарем Віталієм Михайлішиним. Тобто проблеми чернівчан вирішуватимуть київські чи донецькі люди.

На засіданні Чернівецького прес-клубу Микола Федорук заявив, що ніколи не визнає регламент VІ скликання і відстоюватиме законність якщо не в українських судах, то у європейських.
Ольга ГНІДАН, Марина КАРАСЬОВА

думки експертів

Iгор БУРКУТ,
політолог:
"Можливі кілька варіантів розвитку подій. Перший – депутати з мером не спрацьовуються і знаходять можливості оголосити нові вибори міського голови. Тим паче, відповідний закон невдовзі ухвалить Верховна Рада. Варіант другий – мер знаходить союзників, розколює депутатську більшість, і ми будемо свідками шаленої боротьби впродовж певного часу. Третій варіант – мер подає у відставку. Можливі й інші варіанти, наприклад, подібний на київський. Адже в Чернівцях зараз відпрацьовують технологію боротьби виконавчої влади з обраними головами місцевого самоврядування. Якщо вдасться реалізувати "пілотну" технологію в Чернівцях, можна буде відсторонювати обраних народом мерів і в інших містах та практично призначати тих, хто вигідний нинішній владі. Для чернівчан це нічого доброго не означає, оскільки в будь-якому разі комунальною власністю керують не звичайні мешканці міста, а зовсім інші люди. А зараз відбувається боротьба за переділ власності. Хто б у міській раді не програв, в підсумку однаково програють чернівчани".

Iгор МЕЛЬНИЧУК,
політолог:

"Сподіваюся, суд ухвалить рішення, що все-таки було порушено норми закону і Конституції України стосовно місцевого самоврядування. І, відповідно, депутатам і мерові доведеться сідати за стіл переговорів і врегульовувати ситуацію. На мою думку, нагнітання ситуації і запуск політичного механізму відправки мера у відставку не є виграшним для політичних сил у міській раді. Ні "Батьківщина", ні Партія регіонів не висували під час виборів кандидатури на посаду мера. Якщо є претензії до нинішнього мера, то потрібно було пропонувати своїх кандидатів і доводити, що вони кращі. А зараз вони ситуацію перевели в юридичну площину, де не лише звичайні мешканці міста нічого не розуміють, а й досвідчені фахівці ламають списи".
17-02-2011, 11:54
Коментарів 0 Переглядів 1 718

Теги -

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!