У Чернівецькій області цього року зареєстровано випадки отруєння дикорослими грибами у 12 людей.
Про це повідомляє Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб.
Найбільша кількість людей отруїлася саме у жовтні - 9 осіб, з них - 6 дітей. Летальних випадків не було.
Причиною отруєнь було збирання та вживання у переважній більшості умовно їстівних грибів "Маремухи" та "Гливи", недотримання технології приготування страв.
Отруєння грибами є найбільш важким харчовим отруєнням людини. Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки.
Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб нагадує правила збирання та споживання грибів.
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають "важкою" їжею.
Вживати гриби не рекомендовано:
- жінкам у період вагітності та грудного вигодовування;
- дітям до 12 років;
- людям літнього віку;
Як не отруїтися грибами:
- найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі;
- не купуйте гриби на стихійних ринках;
- уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
Збирайте лише добре знайомі вам гриби.
Раніше повідомлялося, що у Чернівцях чоловік та жінка
отруїлися грибами.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
11-10-2024, 23:17
0
980