RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |



На серпневій освітянській конференції директори та вчителі чернівецьких шкіл дізналися про те, що навчальні заклади підпадають під чергову реформу.

Лише два роки тому — у 2021 році - школи Чернівців “переколотили”. 24 школи з 45 стали ліцеями і отримали можливість навчати старшокласників, а 21 школа стала гімназією і навчання тут триває лише до 9 класу. Ці зміни викликали чимало обурень серед батьків, пише molbuk.ua.



Деякі заклади, яким “світило” бути гімназіями, у той момент батькам вдалося відстояти і вони стали ліцеями. Та більшість навчальних закладів змінили статути, нумерацію (яку досі не всі запам’ятали - авт.). А тепер в освіті знову чергові зміни. З 24 ліцеїв, які наразі є у Чернівцях, має залишитися лише 12, а у подальшому, можливо, лише 6-8. До 2027 року старша школа має стати профільною. Тож для чого робили попередні зміни, незрозуміло.

Освітяни-чиновники запевняють, що реформа профілізації освіти піде школі лише на користь і як один із аргументів наводять те, що за системою “одинадцятирічок” навчаються лише у Росії, Білорусі, Азербайджані та Україні. А ось уся Європа, Канада, США мають старшу профільну освіту.

Такі зміни невідворотні, але чимало непопулярних кроків доведеться зробити. І якщо в області обурення щодо змін статусу навчальних закладів поки не дуже помітно, то у Чернівцях вони збурили батьків і вчителів. Невдоволені, насамперед, у тих закладах, які у місті вважаються сильними.





Батьки незадоволені, що дітей доведеться переводити до інших шкіл, вчителі тим, що їхню школу вважають гіршою за ту, яку хочуть зробити ліцеєм.

Батьки вважають, що у час війни такі реформи не варто було би запроваджувати і “хитати” й так слабку освіту після коронавірусу та під час війни.

Щодо нинішнього “накалу” у школах міста, освітяни визнають, що комунікація не спрацювала. Але наголошують на тому, що були зміни у міністерстві освіти, тому і досі чіткої законодавчої бази реформи немає. Але мережу освітніх закладів Чернівецька область мала б затвердити до 1 вересня. З цим не встигли.

За ідеєю реформи, у ліцеях має бути чітка профілізація у 10, 11, 12 класах. Старшокласники будуть обирати, що вони хочуть більше вчити — математику чи англійську, правознавство чи біологію - і не будуть завантажені зайвими предметами, як це є зараз. Тож після навчання у ліцеї випускники мають бути добре підготовлені до вступу в університет за обраним профілем і це покращить та полегшить їхнє студентське навчання. Логіка у цьому є.







Начальниця управління освіти Чернівецької міської ради Ірина Ткачук запевняє, що про запуск профілізації освіти говорять вже вісім місяців. Чому для батьків це стало здивуванням, незрозуміло.



Посадовиця пояснила, що перш ніж розробити мапу освітніх закладів міста, усі навчальні заклади проаналізували: вивчили їхню успішність за останні три роки, викладацький склад, матеріально-технічну базу, профілізацію і подальший вступ випускників за профілем. А ще наголосила, що визначати профілі та статус ліцеїв будуть не батьки і вчителі, а управління освіти Чернівецької міської ради та департамент освіти та науки ОВА, залежно від територіальності та необхідності профілів.

Приєдналися до невдоволених батьків і депутати Чернівецької міської ради, які запевнили, що й самі не знали про такі реформи в освіті. І тепер готові ретельно вивчити питання шкіл при затверджені на сесії освітньої мережі. Щоправда, Ірина Ткачук на одній із зустрічей із батьками розповіла, що під час представлення освітньої мережі на зустріч прийшло лише двоє депутатів. “Певно, освіта була нецікавою, доки це не стало політичним питанням”, - зауважила посадовиця.

Директорка департаменту освіти Чернівецької ОВА Оксана Сакрієр запевняє, що ніхто не хоче руйнувати освіту ні міста, ні області. Але загалом по області з 59 ліцеїв мають залишити 30. Задача складна і не всім до вподоби, особливо батькам, які не хочуть, щоб їхні діти бігали зі школи до школи.



Хоча освітяни наголошують, що мережа освітніх закладів це лише попередній план і він буде переглядатися щороку до 2027 року. Але чи вплине це на зміни, незрозуміло.

Наразі усе це виглядає більше як популізм: освітяни просять дати їм можливість попрацювати і затвердити мережу, депутати обіцяють захистити невдоволених. А тим часом зробити це мають до 1 жовтня.

Директорка департаменту освіти Чернівецької ОВА Оксана Сакрієр запевнила, що мережу хочуть затвердити у вересні, тож часу на роботу зовсім мало.

Фото з фб-сторінки департаменту освіти та науки Чернівецької ОВА


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Учора, 18:59
Коментарів 0 Переглядів 2 681

Теги -

Хлопець пройшов через Бахмут та Авдіївку, але звільнився. Вже згодом він знову добровільно пішов оператором FPV-дронів
На фронті Олександр Савчук був головним сержантом батареї артилерійського дивізіону

Збиратимуть кошти на ЗСУ та підтримуватимуть родини військових
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Кожен із нас - президент, кожен – головнокомандувач. Блог Ярослава Волощука
Не можу не поділитися з вами шокуючою новиною, що українці є найрозумніша нація на світі.
Незрівнянний світ Назарієвої краси. Блог Юлії Пацаранюк
Враження від фільму "Яремчук: Незрівнянний світ краси"
ВІДЕО Переглянути все відео

Місцеві щотижня передають на фронт тонни смачної їжі

"Контінентал Фармерз Груп" розширює свої логістичні потужності та розбудовує напрямок залізничної логістики, створивши власний парк вагонів-зерновозів. Компанія вже отримала перші 50 із 250-ти запланованих вагонів-гоперів об’ємом 116 м³.

Не відкладайте турботу про свої зуби на потім! Зверніться до SOLTYS DENTAL STUDIO вже сьогодні, щоб повернути здоров'я своєї ротової порожнини та впевненість у своїй усмішці.

У цій статті ми розглянемо, чому не варто боятися імплантації зубів і чому варто звернутися саме до стоматології Markoclinic в Чернівцях — клініки з бездоганною репутацією та високими стандартами якості.

Від вашого голосу залежить якість і ціна інтернету, ІнАУ пропонує підтримати петицію