RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |



Фото molbuk.ua

На початку липня декан економічного факультету Руслан Білоскурський офіційно став ректором Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Про вступну кампанію, підготовку до непростого навчального року, вибори деканів і призначення проректорів новий очільник вишу розповів в інтерв’ю "МБ", пише molbuk.ua



Зимові канікули будуть тривалими

– Цьогоріч навчання в ЧНУ розпочнеться 12 серпня. Чи допоможе це впоратися із викликами складної зими?

– Для нас важливо за будь-яких обставин забезпечити якісну освіту для студентів. Коли за вікном тепло і тривалий світловий день, освітній процес можливий навіть за відсутності електроенергії.

– Тобто студенти навчатимуться наживо?

– Очне навчання є нашим пріоритетом. Тому працюємо над забезпеченням корпусів укриттями – як у наших приміщеннях, так і укладаємо договори з організаціями, які розташовані поруч з університетом. Частково провели в укриттях ремонти, оновили запаси води та сухпайки.

На навчання плануємо вивести майже сто відсотків бакалаврів та в змішаному режимі – переважну більшість магістрів. На тих чи інших факультетах це може бути по-різному, але намагаємося завести в аудиторії максимальну кількість студентів. Навчатимуться вони у дві зміни.

Вирішили розпочати навчання з 12 серпня. Завдяки цьому впродовж серпня, вересня й більшої частини жовтня, попри будь-які погодні умови, знеструмлення, зможемо якісно надавати освітні послуги для студентів в аудиторії. На листопад-грудень залишаться тільки сесія і контроль знань.

Натомість перші й п’яті курси розпочнуть навчання із другого вересня. Раніше не виходить через терміни вступної кампанії. Будемо ущільнювати їхні заняття і завершимо навчання дещо пізніше.

– Коли канікули?

– Сесія в студентів завершиться в перших числах грудня. Тож плануємо, що вони матимуть тривалі зимові канікули – із 5-10 грудня до 5-10 березня.

У цьому графіку можливі зміни. Якщо питання з електроенергією суттєво покращиться, будемо тільки раді розпочати навчання не з 10 березня, а із середини, а може, і початку лютого. Намагатимемося, щоб до кінця червня студенти склали сесію й могли відпочивати у липні-серпні.

Абітурієнтки переважають

– ЧНУ – серед лідерів за кількістю поданих заяв від абітурієнтів.

– Станом на ранок 26 липня до ЧНУ подали 8 тисяч 141 заяву. Це приблизно на 500-700 заяв більше, ніж на відповідну дату минулого року. На сьогодні це шостий показник в Україні і, на мою думку, достатньо добрий. Радий, що абітурієнти довіряють ЧНУ.

– Якими є цьогорічні вступники?

– Спостерігається кілька тенденцій. Абітурієнток у півтора раза більше (60 %), ніж абітурієнтів (40 %). Зріс відсоток охочих навчатися зі сходу України. Він не надто суттєвий – до 10 %. Водночас багато чернівчан, які раніше розглядали для вступу заклади столиці, залишаються в Чернівцях. Бо у нас очне навчання, та й безпекова ситуація суттєво краща.

Найбільше заяв – на англійську філологію

– Які спеціальності найпопулярніші серед вступників?

– Найбільше заяв подали на англійську філологію. На другому місці – психологія, третьому – правознавство, далі – менеджмент і комп’ютерні науки. Популярними цього року є спеціальності психологія та архітектура й будівництво.

Щодо спеціальностей, де не такий значний набір, хотів би поки що зберегти інтригу. Університет щороку відстежує такі спеціальності. Коли помітна тенденція до зменшення студентів, переглядаємо доцільність їх існування у закладі. І трапляється, що ті чи інші освітні програми закривають, а нові відкривають.

– Які нові програми планують запровадити?

– Сьогодні трендом в освіті є створення міждисциплінарних програм. Насамперед це стосується магістратури. Ці програми – на перетині двох спеціальностей і поєднують компоненти як однієї, так і другої. З наступного року будемо вводити такі програми.

Наприклад, актуальною може бути освітня програма, яка поєднує психологію й фізичну реабілітацію або ІТ і менеджмент, фінанси й кібербезпеку. Проте для того, щоб відкрити якісну освітню програму, запиту недостатньо. Ми повинні розуміти, чи є у нас відповідні фахівці й розроблені якісні освітні матеріали. Тоді й будемо пропонувати ці програми. Вже зараз ведемо в цьому напрямі серйозну роботу.

– Чи розглядаєте об’єднання або ліквідацію якихось факультетів?

– Нині немає потреби закривати чи реорганізувати факультети та науково-навчальні інститути. Як буде через три-п’ять років, покаже ситуація на ринку освітніх послуг. Можливо, треба буде говорити не про закриття факультетів, а про відкриття нових. Я б хотів мислити саме в таких категоріях.

"Бухгалтерів розбирають, як гарячі пиріжки"

– Найвищі ціни – на спеціальності "Право", "Англійська філологія", найнижчі – на "Богослов’я". Це пов’язано із попитом?

– Усі ціни, за винятком, можливо, "Правознавства" та "Англійської філології", є трохи чи суттєво меншими, ніж розрахункова вартість навчання, що пояснюється складною економічною ситуацією в Україні та низькою платоспроможністю певної частини населення.

Але вартість навчання часто прив’язують до якості та попиту освітньої програми на ринку праці. Вступники розуміють, що, здобувши фах, вони зможуть себе реалізувати в житті. Таким прикладом є IT-спеціальності. Дуже багато вакансій і для випускників економічного факультету. За хорошими бухгалтерами у нас черга, починаючи з третього курсу. Їх розбирають, як гарячі пиріжки. Є запит на маркетолога, менеджера.

– Чи готові гуртожитки до приймання студентів?

– Упродовж літа готуємо їх до заселення. Провели дезінфекцію, дератизацію. Переглянули все, що стосується облаштування теплових пунктів, щоби був рівномірний розподіл тепла між нижніми та верхніми поверхами.

У гуртожитку № 2 зараз триває підготовка до ремонтних робіт. Там найгірша ситуація, будемо повністю оновлювати душові.
У наших гуртожитках живуть як студенти, так і близько 260-280 ВПО. Це виклик. Але ми розуміємо, що маємо підставити плече допомоги людям, які втратили домівки. Водночас плануємо цьогоріч заселити близько 2,5 тисячі студентів.

Утримувати інфраструктуру гуртожитків – непростий виклик для університету. Сума, яку сплачують студенти за проживання, обмежена й прив’язана до стипендій. Її не вистачає, щоб забезпечити покращення умов. Тому залучаємо кошти з оплати за навчання.

Оберуть сім нових деканів

– Чи можливе скорочення викладачів?

– Абсолютно можливе, це динамічний процес. На тих спеціальностях й освітніх програмах, де зростає кількість здобувачів освіти, відповідно, збільшується кількість ставок і викладачів, відповідно. Де зменшується контингент, ставок меншає.

Також цього року деканам і завідувачам кафедр дадуть змогу залучати викладачів, зокрема й із закладів інших міст, на умовах погодинної оплати. Є ситуації, коли практики із ринку праці не мають змоги працювати на пів чи навіть на 0,25 ставки. Але хочуть прочитати окремий курс на 20 чи 30 годин. Будемо сприяти такій практиці.

– Коли відбудуться вибори деканів і на яких факультетах?

– В університеті деканів і директорів інститутів обирають за конкурсною процедурою. Кожен зможе позмагатися за ці посади. Трудові колективи таємним голосуванням визначать, кого б вони хотіли бачити своїм керівником.

З кожним деканом, директором укладемо контракт. У ньому буде записано як цільові показники, яких повинен досягти факультет за п’ять років, так і проміжні показники в кінці кожного року. Якщо показників не буде, із деканами, директорами, які їх не виконали, припинятимемо контракти й оголошуватимемо нові конкурси.

Максимальний термін перебування декана на посаді – 10 років. У шести деканів і директора завершуються контракти 31 серпня. Після мого призначення ректором звільнилася посада декана економічного факультету. А декан факультету педагогіки, психології та соціальної роботи Тетяна Федірчик стала проректором з освітньої діяльності. Отже, вибори відбудуться вже щонайменше на семи факультетах / інститутах. До кінця вересня склад деканів буде оновлено.

Також вчора, 2 вересня, стало відомо, що проректоркою Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича з науково-педагогічної роботи, міжнародної та гуманітарної діяльності стала декан факультету іноземних мов, доктор філологічних наук, професор Ірина Миколаївна Осовська. Натомість у багаторічної проректорки Тамари Марусик завершився трудовий контракт.

З досьє "МБ"



Руслан Білоскурський народився 9 червня 1978 року в місті Коломия.

Освіта: математичний факультет ЧНУ імені Юрія Федьковича, спеціальність "Інформатика" (2000); економічний факультет ЧНУ, спеціальність "Менеджмент організацій" (2003).

З 2000 працює на економічному факультеті ЧНУ імені Юрія Федьковича. Двічі був обраний деканом факультету.
Доктор економічних наук (2018), професор кафедри економіко-математичного моделювання (2022).

‍Одружений. Батько двох дітей.

‍Хобі: карате (майстер спорту міжнародного класу з карате).

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
Сьогодні, 18:21
Коментарів 0 Переглядів 711

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Марина Лібанова сподівається, що вже невдовзі за підтримки міської влади фасад відремонтують


«То є мої гори! Я тут ґазда!»  Блог Юлії Пацаранюк
Цього місяця мені довелося побувати у Високих Татрах на території Польщі.
Всі за мир, а хто ж за війну? Блог Ярослава Волощука
Все більше і більше розмов із різних джерел та найрізноманітніших медіа-платформ ми чуємо заклики чи пропозиції про потенційне призупинення війни.
ВІДЕО Переглянути все відео

Владислав Заплітний із сестрою створили місце, де люди можуть почуватися затишно

Нещодавно у самому серці Чернівців відкрився новий паб Red Hops! Цей фірмовий заклад від улюбленої крафтової броварні вже став справжнім місцем притяжіння для поціновувачів крафту та гарного настрою. Відкриття пабу супроводжувалося благодійним концертом, на якому виступив відомий гурт "Гуцул Каліпсо". Зібрані кошти, а саме 57150 грн, будуть спрямовані на підтримку тактичної медицини для військових.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Разом із перспективами земельного ринку постає ще більше питань: на що слід звернути увагу під час її вибору? Які документи потрібно оформлювати під час купівлі-продажу? Як виглядає портрет надійного покупця? Відповіді на ці запитання для тих, хто хоче придбати земельну ділянку у покроковому гайді цієї статті.