RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |



"Постійний саморозвиток – це моя життєва філософія. Скільки живу, стільки навчаюся. Просила Бога: "Дай мені одне – знання, щоб я могла допомогти собі й людям. Більше мені нічого не треба", – каже керівниця підрозділу реабілітації Чернівецької обласної лікарні Людмила Архіпова.

Про це ідеться у публікації "МБ" від 25 липня, пише molbuk.ua



"Пацієнтів сприймаю як власних дітей"

Пані Людмила працює медиком із 1973 року. Виходжувала у військовому госпіталі воїнів-афганців, ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Опанувала голкотерапію, кінезіологію.


На фото: Людмила Архіпова демонструє художні роботи пацієнтів підрозділу реабілітації

"Вчуся сама і закликаю до цього інших. Ну, а чим ще зайнятися? Сидіти вдома в хатньому халаті... Мені страшно це навіть уявити! Коли молодший син-військовий повідомив, що почалася війна, я відразу побігла на роботу. У голові була одна думка: "Врятую чужих – Бог врятує моїх".

Пацієнтів сприймаю як своїх дітей. Коли вони виписуються, то прощаються із нами, як із рідними. Мій телефон постійно червоний, – усміхається Людмила Георгіївна. – Якщо пацієнт понад усе хоче стати на ноги, то він швидко буде відновлюватися. От у нас зараз двоє недужих із майже однаковими захворюваннями рук. Один наполегливо займається, і в нього бачимо покращення. Інший виконує вказівки медиків абияк, мовляв, ось вам я, попрацюйте зі мною. Відповідно, прогрес у нього незначний".

"Хворим опікується ціла команда"

Після того, як розпочалася війна, у керівництва лікарні виник задум створити оновлений підрозділ реабілітації. Сформували команду, до якої долучилися двоє фізичних терапевтів із Харкова – Давид Тертерян і Олександр Бєлєвцов.

Підрозділ, який очолила Людмила Архіпова, запрацював у лютому 2023 року. Його відкрили у відремонтованому корпусі. Зробили ремонт і придбали обладнання за кошти лікарні й благодійників.







Лікарня закупила обладнання для реабілітації вартістю майже сім мільйонів гривень. Зокрема, медичну бігову доріжку, сходи-бруси, мотобайк (для моторики рук та ніг), два масажні столи тощо.







Тут допомагають відновлюватися військовослужбовцям, хворим із травмами опорно-рухового апарату, пацієнтам із неврологічними захворюваннями, тим, хто потребує реабілітації після інсульту.

У новому підрозділі працюють близько 40 фахівців: лікарі фізичної та реабілітаційної медицини, фізичні терапевти, ерготерапевти, масажисти. Людмила Архіпова стверджує: їхня команда – унікальна не лише в області, а й в Україні.

"Ми надаємо повний спектр реабілітаційних послуг, орієнтованих на конкретного пацієнта. Наприклад, зараз у нас лежить чоловік із дуже важкою черепно-мозковою травмою. Ми його привели до такого стану, що він уже може самотужки перевернутися в ліжку, їсти, сісти у колісне крісло і поїхати до вбиральні.

Також у нас був хлопець із шийною травмою, який упав із велосипеда. Він не міг рухатися. Ми його привели до порядку. Так, він не побіг. Але зараз сидить у колісному кріслі, може виїхати на прогулянку. Це багато значить", – зазначає медикиня.

Отримали грамоту від Залужного

Кожен у колективі виконує свою ланку роботи. Відновленням хворого після гострих інсультів займаються фізичні терапевти Валентина Барляк, Кароліна Петращук, Володимир Колесник, ерготерапевт Станіслав Купець.

"Що раніше після інсульту ми почнемо працювати із пацієнтом, то більша ймовірність його відновлення", – пояснює Людмила Архіпова.

Друга команда у складі пані Людмили й медиків Мар’яна Голунги та Давида Тевтеряна займаються травмами головного й спинного мозку. Торік за роботу вони отримали грамоти від тодішнього головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

"Ми єдині в області виготовляємо ортези"

Ще один напрям підрозділу – ампутації кінцівок.

"Тут свої нюанси: треба підготувати куксу, замовити протез, навчити людину на ньому ходити (якщо це протез ноги), – пояснює лікар фізичної та реабілітаційної медицини Ірина Ганчук. – Через війну зросла кількість пацієнтів з ампутаціями. І коли вони звикають до протезів, то у них з’являється надія повернутися до повноцінного життя, роботи, суспільства".

Ерготерапевт Вікторія Світлик виготовляє ортези на верхні кінцівки.

"В області такого більше ніхто не вміє робити. Це метод, яким узагалі мало хто в Україні володіє. Хоча він дуже потрібний, особливо військовим", – зауважує Людмила Архіпова.

Кожен ортез виготовляють із високотемпературного пластику індивідуально для пацієнта, каже Вікторія Світлик.

"У нас багато хворих з ушкодженнями нервів верхньої, нижньої кінцівок. Ми фіксуємо кінцівку в безпечному положенні за допомогою спеціально виготовленої шини. Потім людина вже може нею підняти щось, потримати", – каже медикиня.

"У нас чудова команда, яка прагне працювати на вищому рівні. Ми приходимо до лікарні ще до початку робочого дня, ідемо пізно ввечері. Вкладаємо у своїх пацієнтів душу, робимо для їхнього відновлення все", – зазначає Людмила Архіпова.



Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

















Редактор: Галина Олійник
Сьогодні, 10:18
Коментарів 0 Переглядів 748


З 1986 року Віктор Бачинський очолює Чернівецьке обласне бюро судово-медичної експертизи


"Після загибелі Дмитра моя війна лише почалася", – каже Ольга Ковальова.


Тут військовим і цивільним допомагають повернутися до звичного життя.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Стенди, де буде зображення Героїв з Чернівців та інформація про них, встановили вздовж двох крайніх доріжок


Всі за мир, а хто ж за війну? Блог Ярослава Волощука
Все більше і більше розмов із різних джерел та найрізноманітніших медіа-платформ ми чуємо заклики чи пропозиції про потенційне призупинення війни.
Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
ВІДЕО Переглянути все відео

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Разом із перспективами земельного ринку постає ще більше питань: на що слід звернути увагу під час її вибору? Які документи потрібно оформлювати під час купівлі-продажу? Як виглядає портрет надійного покупця? Відповіді на ці запитання для тих, хто хоче придбати земельну ділянку у покроковому гайді цієї статті.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.


Новий заклад "Чорні вівці" на вулиці Воробкевича – це не просто місце, де можна скуштувати свіже прохолодне крафтове пиво, але й насолодитися справжнім гастрономічним святом. У цьому магазині вас чекають не тільки різноманітні види пива, але й велика кількість смачних страв.