RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Військовослужбовиця Валентина гойдає на руках новонароджену доньку Таїсію. Поруч сидить її чоловік і ніжно тримає за руку дружину. Проте понад рік тому пара пройшла крізь пекло війни… Валентина – родом із Донеччини. Усе життя прожила в Маріуполі. Подружжя – військовослужбовці: жінка служить у Нацгвардії, а чоловік – у ДПСУ.

Свою воєнну історію військова розповіла "МБ".



– Ще до війни я стала до лав полку "Азов". Військову справу вважаю своїм покликанням. У моїй сім’ї – усі військові: тато, мама, брат, чоловік. З 24 лютого ми тримали оборону Маріуполя. Разом з іншими підрозділами зайняли позиції на заводі "Азовсталь". Тривала активна фаза боїв. Серед цивільних було багато колаборантів… Ближче до вечора обстріли ставали сильнішими. Спочатку окупанти розвідували територію за допомогою безпілотників і ДРГ. Ми не мали зброї, щоби ті безпілотники збивати. На початку березня 2022-го почалося пекло. Обстріли не вщухали! Дуже добре запам’ятала запах горілого, він досі мені вчувається. Було багато жінок із дітками. Були дітки, які залишилися самі, бо їхніх батьків вбили окупанти… У наш бункер було пряме авіаційне влучання. На той момент там перебувало багато людей. В один момент згоріли всі… Були дівчата, яких відразу не вбило. Хлопці через замкнені двері, які аж почервоніли від високої температури, чули стогони зі словами:
"Допоможіть". Потім усе стихло… – згадує Валентина, не стримуючи сліз.



"Дочці вдалося евакуюватися"

Поки Валентина з чоловіком тримали оборону міста, її дочка Аліса разом із бабусею евакуювалася спершу в Запоріжжя, а потім – на Буковину.

Евакуація відбувалася досить складно: окупанти обстрілювали цивільних.

– Моя дочка хвора, має проблеми з мовленням. Коли росіяни зайшли в місто, вона дуже перелякалася, їй погрожували автоматом. Аліса по-дитячому привіталася, а кадировець гавкнув їй у відповідь. Аліса розплакалася, а окупанти почали сміятися. Очевидно, такі розваги в них… Заплативши певну суму, моя мама з Алісою таки виїхали з Маріуполя. Дорога була нелегка. Водій заблукав, заїхав на мінне поле. Те, що вони виїхали живі, – диво, – ділиться жінка.

Тим часом 18 травня Володимир Зеленський віддав наказ захисникам "Азовсталі" здатися.

– Радіозв’язком ми отримали інформацію від свого командира про те, що президент віддав наказ виходити із заводу, щоб зберегти наші життя. Почали насамперед готувати поранених бійців, а потім – усіх інших. Ми вийшли ближче до обіду. Йшли дуже обережно, бо вороги не дотримувалися режиму припинення вогню. Ми знали, що по нас працює снайпер: попереду мене йшов хлопець, йому влучили в пах – і він просто стік кров’ю…

Шлях до полону я не забуду ніколи. Лив дощ, ми не знали, на що чекати. Офіцери нас заспокоювали, казали: "Дівчата, головне, що живі, все буде нормально". Мені ж думалося: "Буде, як буде". Бо до того дня я вже бачила багато смертей. Одного разу я шукала чоловіка, бо він не повернувся з міста. Тоді мені сказали, що він увесь обгорів. Йому теж говорили, що я підірвалася на міні. Це було нестерпно… Коли його шукала, стався приліт, проте я встигла добігти до бункера. Зрозуміла, що тікати нікуди, я залишилася сама. Тоді просто обійняла вішалку, яка там стояла, звела голову до неба й стояла, – плачучи, згадує Валентина.

"Дорогою били"

Після того, як оборонці "Азовсталі" здалися в полон, їх перевели до колонії в Оленівці. Спочатку обшукали. Забрали все. Людей загнали в автозаки. Їхали довго. Лише вночі зупинилися й дозволили сходити до туалету. Окупанти вивели офіцерів. На вулиці з них не припиняли знущатися: робили таке, що й розказати соромно. Пізно вночі приїхали до колонії.

– Окупанти забороняли дивитися їм в очі. Ми постійно схиляли голови, а ті намагалися морально на нас тиснути, казали: "Чого ви поперли? Ваше завдання дома борщі варити". Потім ми приїхали до Оленівки. Там просто стояли, нам не дозволяли навіть сісти. Потім кадировці розпитували про офіцерів і стали виводити їх. Вони знущалися з азовців, били, принижували, годували шевронами. Ми чули постріли й істеричний сміх окупантів. Це не здорові люди. Вони все це знімали на телефони. Потім нас завели в бараки. Найперше, що я побачила, – це "годівниці", у яких залишали їжу, а навпроти – дуже худі руки, які брали її. Цю картину не забуду ніколи. В одному приміщенні ми їли, спали й ходили в туалет. В одному бараку було дуже багато людей, – каже військова.

Однієї ночі Валя запідозрила щось погане.

– На вулиці була мертва тиша. Ми не розуміли, що відбувається. Потім почули вибух і низку пострілів. На один із бараків з українцями випустили ракету. Загинули всі… Вони чітко це спланували. Очевидно, хлопці, які намагалися врятуватися, вистрибували з цих бараків, але окупанти стріляли по них. Це нескінченний жах і пекучий біль, – ділиться Валентина.

Згодом Валю вивезли на територію РФ. У полоні молода жінка пробула 11 місяців. Думала багато, вірила, що це пекло невдовзі закінчиться. Одного дня, жінок, які перебували в камері з Валентиною, взяли на медичний огляд. Потім почали краще годувати. Військова усвідомила, що обмін уже запланували. Коли сіла в автобус, до останнього не могла повірити, що їде додому. Згадує, що змогла повірити в те, що вдома, лише коли побачила прапор України.





Валентина та її чоловік пройшли тривалу реабілітацію. Валя завагітніла й народила здорову дівчинку в Чернівцях.



Зараз Валентинин чоловік служить у Чернівецькому прикордонному загоні.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Анна Семьонова
Сьогодні, 12:20
Коментарів 1 Переглядів 798

Hаписав: громадяни, Коментарів: 0, Новин: 0, Сьогодні, 13:33
В новині:
Питання до ТЦК і військових.
Країна має бути без хліба, будинки без електрики, ваші батьки без медичної допомоги, ваші і наші діти без освіти? Чи як на вашу думку?
Тільки не треба брехати в очі, що прийдуть чарівні феї жіночої статі і одразу всіх замінять.
Вони вже давно у Польщі, Італії, США і т.д.
Ви не з того кінця підходите до проблеми.
У нас закордон незаконно виїхало мільйони чоловіків.
Чому не йдете під ВРУ, щоб їх депортували?
А деякі країни тільки чекають офіційних запитів від України.
Ви що дійсно хочете Україну закинути у 18 століття?
Ми підтримуємо навіть тих котрі переховуються від мобілізації дома.
Тільки дякуючи їм, в тому числі ваші будинки не обкрадають серед білого дня.
Бо на кожній вулиці є декілька мужиків.

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


НАТО – крок за кроком, або маємо те, що маємо. Блог Ярослава Волощука
Я не випадково у фразі використав відомі слова першого Президента України Леоніда Кравчука
Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
ВІДЕО Переглянути все відео

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Разом із перспективами земельного ринку постає ще більше питань: на що слід звернути увагу під час її вибору? Які документи потрібно оформлювати під час купівлі-продажу? Як виглядає портрет надійного покупця? Відповіді на ці запитання для тих, хто хоче придбати земельну ділянку у покроковому гайді цієї статті.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.


Новий заклад "Чорні вівці" на вулиці Воробкевича – це не просто місце, де можна скуштувати свіже прохолодне крафтове пиво, але й насолодитися справжнім гастрономічним святом. У цьому магазині вас чекають не тільки різноманітні види пива, але й велика кількість смачних страв.