RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |



Якщо майбутньому пенсіонеру, який працював за кордоном, не вистачає страхового стажу для набуття права на пенсію згідно з законодавством України, то для визначення права на пенсію може бути врахований страховий стаж, набутий легально на території держав, з якими Україною укладено договір про співробітництво в галузі пенсійного забезпечення.

Про це розповіла під час брифінгу завідувачка сектору виконання міжнародних договорів ГУ Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Алла Воробець.



Питання пенсійного забезпечення в Україні регулюються міжнародними договорами (угодами), укладеними:

• за територіальним принципом пенсійного забезпечення;

• за пропорційним принципом пенсійного забезпечення.

"За територіальним принципом пенсійного забезпечення на сьогодні Україною укладені та діють договори з Азербайджанською Республікою, Республікою Грузія, Республікою Молдова.

Трудовий стаж, набутий на території будь-якої з цих держав, враховується тією державою, в якій проживає особа на час виходу на пенсію. Стаж враховується на підставі даних трудової книжки та інших документів про стаж, виданих в установленому порядку.

Необхідні для пенсійного забезпечення документи, видані у встановленому порядку на території цих держав, приймаються органами Пенсійного фонду України без легалізації. Документи, що складені іноземною мовою, приймаються за умови їх перекладу, засвідченого нотаріально.

Зарахування до страхового стажу періодів роботи після 01.01.2004 здійснюється з додатковою умовою, а саме - підтвердження сплати страхових внесків від компетентних органів зазначених держав.

Одночасно Україна продовжує виконувати зобовʼязання за міжнародними договорами, укладеними з Румунією та Угорщиною.

При призначенні пенсії в Україні страховий стаж, набутий на території цих держав, може бути врахований і для визначення права на пенсію, і для розрахунку її розміру. Однак, це можливо лише при умові офіційного його підтвердження компетентним органами Румунії та Угорщини.

За пропорційним принципом пенсійного забезпечення на сьогодні укладені договори між Україною та Естонською Республікою, Латвійською Республікою, Литовською Республікою, Королівством Іспанія, Португальською Республікою, Республікою Польща, Словацькою Республікою, Чеською Республікою та Болгарією.

Пропорційний принцип полягає в тому, що кожна країна призначає пенсію згідно зі своїм законодавством і виключно за страховий стаж, набутий на її території.

Важливим також є той факт, що для громадян, які в Україні не набули достатнього страхового стажу, необхідного для призначення того чи іншого виду пенсії, при визначенні права на пенсію згідно з українським законодавством може бути врахований стаж, набутий на території будь-якої з цих держав, за умови його підтвердження компетентними органами цих країн.

"Якщо ж страховий стаж, набутий на території цих країн становить менше 1 року, то він підсумовується до загального страхового стажу при призначенні пенсії в Україні після його підтвердження компетентними органами іншої договірної сторони", - додає фахівчиня пенсійного фонду.

Існують певні особливості щодо зарахування стажу в деяких країнах. Зокрема:

- страховий стаж, набутий на території Латвійської Республіки до 01.01.1991, враховуються стороною проживання особи на момент звернення за пенсією;

- страховий стаж, набутий в Чехії до 01.04.2003, зараховується при обчисленні пенсії тією країною, на території якої громадянин постійно проживав станом на вказану дату;

- страховий стаж, набутий в Словацької Республіки до 31.12.2001, зараховується при обчисленні пенсії тією країною, на території якої громадянин постійно проживав станом на вказану дату.

Зарахування страхового стажу лише на підставі представлених особою документів про стаж, виданих установами, організаціями за місцем роботи на території іншої держави, не проводиться.


Для того, щоб отримати дані про підтвердження "іноземного" страхового стажу з-за кордону, громадяни можуть звертатися до органу Пенсійного фонду України та надати паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, ідентифікаційний номер в Україні, номер соціального страхування, присвоєний заявнику в країні працевлаштування, документи про стаж в Україні та стаж, набутий згідно з законодавством іншої договірної сторони (при цьому, документи про роботу за кордоном приймаються без необхідності здійснення їх перекладу).

Вирішення зазначеного питання здійснюється шляхом переписки між компетентними органами договірних сторін і потребує певного часу, громадянам важливо заздалегідь подбати про свою майбутню пенсію і завчасно звернутися до пенсійної служби аби зібрати всі необхідні документи до досягнення пенсійного віку. Адже в подальшому це дозволить забезпечити своєчасну реалізацію їх права на пенсійне забезпечення.

"23.06.2024 року набув чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання обчислення страхового стажу та пенсійного забезпечення. Він передбачає, у разі відсутності необхідного страхового стажу, передбаченого частинами першою - третьою статті 26 цього Закону, для визначення права на призначення пенсії за віком включаються періоди роботи особи в іншій державі (за наявності) у календарному обчисленні, за умови зарахування таких періодів роботи до страхового стажу (стажу роботи) згідно із законодавством відповідної держави. Порядок підтвердження та зарахування таких періодів роботи до страхового стажу (стажу роботи) встановлюється Кабінетом Міністрів України", - зазначила Алла Воробець.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
30-06-2024, 23:17
Коментарів 0 Переглядів 822

Буковинські випускники показали хороші результати під час складання національного мультипредметного тесту
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Чого чекати від вуйка Сема? Блог Ярослава Волощука
Кілька днів тому відбулися довгоочікувані перші телевізійні дебати між діючим та екс – президентом США Байденом та Трампом.
Односторонні дороги чи парковки? Блог Людмили Осадчук
У Чернівцях останнім часом з’являється дедалі більше доріг з одностороннім рухом.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.