RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Фото molbuk.ua

Мешканці мікрорайонів Гарячий Урбан, Гравітон, Кемпінг і Калічанка в Чернівцях потерпають від смороду стічних вод. Він долинає з Прута і буває то сильнішим, то ледь уловимим – залежно від напрямку вітру, погоди.

Про це йдеться у публікації "МБ" від 6 червня, пише molbuk.ua



"Блювати хочеться"

Останнім часом "аромат" посилився, нарікають люди.

"Сморід настільки нестерпний, що викликає блювоту! Неможливо вікно відчинити – відразу вся квартира починає тхнути", – пише Наталія Войценко у фб-спільноті "Активний Гравітон".

"Ще такого смороду, як учора ввечері, не було, аж на блювання потягнуло. Оце так провітрила квартиру на ніч", – написала 29 травня чернівчанка Ольга Головач.

"Я вже шлунок собі зірвала блюванням", – скаржиться мешканка Валентина.

"Живу на Гравітоні вже 45 років, але такої ситуації із повітрям не було ніколи. Ми не маємо чим дихати. Випрану білизну після того, як вона сохла на вулиці, неможливо одягнути через сморід. Прошу владників звернути увагу на ситуацію", – розповіла на сесії міськради мешканка будинку №251 на вулиці Руській Світлана.

Кореспондентка "МБ" побувала на Гравітоні третього червня. В обідню пору, кажуть гравітонівці, запах якраз найменш відчутний, та все ж є. І справді, на кінцевій зупинці я вловлювала аромати якогось чи то перегною, чи каналізації.

На проблему нарікали всі перехожі, до кого зверталася.

"Дуже смердить, – каже молода матуся Марина, яка мешкає у будинку №287-Д. – Вам пощастило: ви прийшли, коли запах не дуже сильний. Він найбільш чутний із сьомої ранку до 11 години. А потім десь із 8 до 10 вечора. Найгірше – із першої ночі. Так триває вже два роки. У холодну пору не так чутно, а щойно пригріє – "аромати" на весь мікрорайон. Для мене як мами із маленькою дитиною це жах. Ні прання розвісити, ні вікно відчинити".

"Сушимо одяг на закритому балконі, вікна не відчиняємо. Це єдиний порятунок", – додають мешканки будинків №№285 та 252 Руслана та Ірина. – Щодня цей запах, що тепліше, то гірше. Що це таке, поняття не маємо. Схоже, наче тхне із каналізації".

"Сорок років прожила, а такого не бачила"

"Ми живемо на 9-му поверсі. Так смердить, що аж очі ріже! – обурюється мешканка будинку №285-В Наталія. – Ми не знаємо, звідки це заносить. Кажуть, за Прутом є корівник, навряд чи це стічні води. Треба розібратися, що це. Сморід по всьому Гравітону, а на Гарячому Урбані – ще гірше, неможливо дихати!"

"Так смердить, вибачайте, ніби здохлими псами, – зауважує жителька будинку №285-Г Вікторія Андріївна. – Сорок років прожила тут, а такого не було. Сморід вранці, ввечері, це страхіття".


Фото molbuk.ua

Як повідомила депутатка міськради Ганна Скорейко, створена робоча група, яка повинна вивчити питання забрудненості повітря на Гравітоні й подати пропозиції для розв’язання проблеми. Також здійснять відповідну експертизу забрудненого повітря.

Пізніше Ганна Скорейко додала, що третього червня відбулося перше засідання робочої групи, до якої увійшли спеціалісти водоканалу, екоінспекції, служби охорони здоровʼя та довкілля, директори відповідних департаментів, депутати.

"Перше завдання – знайти джерело цього запаху. Днями група обстежить очисні та колектори. Друге завдання – виявити шкідливість впливу на здоровʼя. Прохання до тих, хто постійно перебуває у мікрорайоні, робити записи часу та тривалості викидів", – звернулася депутатка до мешканців.

Офіційно

Андрій Колесник, гендиректор "Чернівціводоканалу":

"Є кілька причин..."

"Є кілька причин виникнення неприємного запаху в різних районах міста в теплу пору року. Перше – це випаровування з мулових карт, на які вивантажується надлишковий мул, що виникає в процесі очищування стічних вод. Ця технологія була впроваджена на всіх водоканалах ще радянського періоду, інших не існувало.

Друга причина – значна частина міста залишається неканалізованою. Це часто призводить до неприйнятних умов експлуатації вигрібних ям жителями, що не відповідають санітарним нормам.

Третє – перевезення нечистот з вигрібних ям асенізаторними машинами, несанкціоновані зливи поза пунктами приймання.

Як усуватимуть проблему?

У межах проєкту реконструкції муніципального водного господарства Чернівців передбачене оновлення очисних споруд каналізації в селі Магала. Йдеться про нові технологічні схеми перероблення та осушення надлишкового мулу, що запобігатиме наповненню мулових карт і дасть змогу осушити мулові майданчики, зробити рекультивацію земель. Також зараз через технологічні роботи закритий один із пунктів приймання нечистот. Приймають їх зараз тільки на очисних спорудах каналізації в селі Магала.

Найближчим часом зможемо відкрити другий пункт приймання нечистот і зменшити вплив цього фактору в районі Магали й Гравітону".

Також нещодавно на пресконференції міський голова Роман Клічук запевнив, що сморід доноситься не з очисних споруд. А джерело витоку неприємного запаху ще шукають.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
9-06-2024, 18:19
Коментарів 0 Переглядів 3 103


Маршрут змінили через ремонт на перехресті вул. І. Котляревського
У деяких групах світло будуть відключати п'ять разів на добу
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Це якесь варварство!» Блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця
Сподіваємося на краще, але готуймося до гіршого. Блог Ярослава Волощука
На третьому році повномасштабної війни ми знову і знову повертаємось до теми дефіциту електроенергії.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.