RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Поховання директора Інституту термоелектрики НАН України та МОН України, академіка НАН України Анатичука Лук’яна Івановича
відбудеться 8 червня 2024 року.

Про це повідомляє molbuk.ua



"10-00 – 13-00 - прощання з академіком НАН України Анатичуком Лук’яном Івановичем в актовій залі Інституту термоелектрики за адресою: м. Чернівці, вул. Науки, 1. 13-30- поховання на "Алеї почесних поховань" центрального цвинтаря м. Чернівці (поблизу с. Годилів)", - йдеться у повідомленні.


Нагадаємо, За даними wikipedia Лук'ян Іванович Анатичук народився 15 липня 1937 року на Буковині, в селі Колінківці Хотинського району в родині вчителів.

Після закінчення у 1960 р. фізико-математичного факультету Чернівецького державного університету Л. І. Анатичук займається науковими дослідженнями і у 1964 р. захищає кандидатську, а в 1974-му — докторську дисертації присвячені темі термоелектрики.

У 1978 р. для розвитку напрямку термоелектрики було створено конструкторсько-технологічне бюро "Фонон" (КБ "Фонон"), науковим керівником, а з 1980 р. і директором якого став Л. І. Анатичук. КБ стало провідною науково-технічною організацією з термоелектрики в країні.

У 1991 р. КБ "Фонон" реорганізовано у науково-дослідний Інститут термоелектрики подвійного підпорядкування — Національній академії наук та Міністерству освіти і науки України. Незмінний керівник інституту — Л. І. Анатичук. Під його науковим керівництвом було розширено фундаментальні роботи з термоелектрики: розвинута теорія функціонально-градієнтних матеріалів, динамічна теорія термоелектричного охолодження, теорія надійності термоелектричних приладів та систем, також знайшла подальший розвиток узагальнена теорія термоелектричного перетворення енергії. На її основі винайдено низку нових типів термоелементів.

Ідеї ученого покладені в основу створення нових комутацій, технологій і конструкцій низки термоелектричних модулів для термогенераторів з рівнем температури джерел тепла 250—350 °С. За своїми характеристиками модулі істотно перевищили відомі світові аналоги і стали основою для створення різноманітних термоелектричних генераторів.

Здійснено прогрес і у створенні ефективних та високонадійних систем охолодження і кондиціонування. Розроблено теплові насоси у системах регенерації води для космонавтів на орбітальних станціях. Під науковим керівництвом Л. І. Анатичука Інститут термоелектрики взяв участь у розробці потужних кондиціонерів для підводних човнів Франції.

Створено особливо надійні модулі охолодження для європейської космічної системи мікрогравітації та модулі для охолодження чутливих сенсорів для систем орієнтації європейських супутників Землі. Розроблено ефективні блоки для побутових холодильників як заміну фреоновим компресорним агрегатам.

У 1993 р. Л. І. Анатичук організував видавництво міжнародного наукового журналу "Термоелектрика", став його головним редактором. Часопис видається трьома мовами — українською, російською та англійською, розповсюджується у 43 країнах світу і досі є єдиним фаховим виданням з термоелектрики.

Л. І. Анатичук — організатор міжнародних форумів з термоелектрики, які проводяться один раз на два роки. За його ініціативою у 1994 р. створено Міжнародну термоелектричну академію, до складу якої увійшли провідні спеціалісти з 20 країн світу — США, Англії, Франції, Японії, Італії, Росії, України та інших держав. Учений є незмінним президентом цієї академії.

Л. І. Анатичук — автор 6 монографій, зокрема 2 — англійською мовою, понад 300 наукових праць та близько 100 авторських свідоцтв і патентів.

Л. І. Анатичук — голова Спеціалізованої вченої ради Інституту термоелектрики із захисту кандидатських і докторських дисертацій за спеціальністю "Фізика приладів, елементів і систем", голова науковокоординаційної ради Західного наукового центру НАН та МОН України в Чернівецькій області, завідувач кафедри термоелектрики Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича.

Читайте також: "Свободу люблю більше за гроші": академік Лук’ян Анатичук – про науку, щастя і борги

Нагороди

Орден князя Ярослава Мудрого IV ст. (28 червня 2017) — за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм.

Орден князя Ярослава Мудрого V ст. (18 травня 2012) — за вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної науки, зміцнення науково-технічного потенціалу України, багаторічну сумлінну працю

Орден "За заслуги" I ст. (16 травня 2007) — за вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної науки, зміцнення науково-технічного потенціалу України, підготовку наукових кадрів, багаторічну плідну наукову діяльність

Орден "За заслуги" II ст. (14 травня 2004) — за вагомі особисті заслуги в розвитку вітчизняної науки, створення національних наукових шкіл, зміцнення науково-технічного потенціалу України та з нагоди Дня науки

Орден "За заслуги" III ст. (11 липня 1997) — за вагомий особистий внесок у розвиток фундаментальних і прикладних досліджень в галузі термоелектрики, багаторічну плідну наукову діяльність

Орден Жовтневої Революції (1986)

Орден "Знак Пошани" (1975)

Ювілейна медаль "10 років незалежності України".

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Редактор: Анна Семьонова
6-06-2024, 15:21
Коментарів 0 Переглядів 1 830

Теги -

Чоловіки намагалися втекти до Молдови, за це дали "переправникові" круглу суму
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

"Вечірнє шоу фрекен Хільдур Бок" буде завершальною прем’єрою театрального сезону


«Це якесь варварство!» Блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця
Сподіваємося на краще, але готуймося до гіршого. Блог Ярослава Волощука
На третьому році повномасштабної війни ми знову і знову повертаємось до теми дефіциту електроенергії.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.