RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Фото надані Ігорем Кавлюком

Захисник із бригади "Помста" Луганського прикордонного загону старший солдат Ігор Кавлюк із Чернівців пішов на фронт добровольцем. Хоча мав усі підстави залишатися вдома: у нього – троє дітей, а ще – серйозне захворювання. Та це чоловіка не зупинило.

Про це йдеться у публікації "МБ" від 16 травня, пише molbuk.ua



"Якось прийшов із роботи, а старший син запитав: "Тату, у державі війна, а що ти робиш для перемоги?". Наступного ж дня я пішов до військкомату. Відтоді воюю. Хочу тут стояти до кінця, до перемоги", – розповів військовий кореспондентці "МБ". Днями, до речі, Ігор Кавлюк отримав медаль "За відвагу в бою" від командування оперативно-тактичного угрупування військ "Соледар".



"Життя тут – як на пороховій бочці"

Уже кілька місяців Ігор із побратимами перебувають на Бахмутському напрямку. Тут вельми гаряче, і щохвилини може щось прилетіти. Та бійці не з полохливих: їхня бригада їздила на військові навчання до Англії, вчилася і штурмових дій, і оборони.

"Загалом ситуація стабільна. Хоча москалі періодично лізуть, але наші хлопці тримаються. У нас хороші аеророзвідники, це рятує. Добра вогнева підтримка, тож завжди прикритий тил. Успішно знищуємо ворожі "м’ясні штурми" цілими колонами. Днями заходила російська колона з танками. Зайти зайшла, але вже не вийшла. Наші не дали", – усміхається чоловік.

Тут, де їхній підрозділ, ще більш-менш спокійно, зауважує.

"А от ближче до Часового Яру вже так не походиш, там "двіж-Паріж": обстрілюють регулярно, авіація літає. Хоча часом і нам дістається від їхніх ракет, КАБів. Ворожі безпілотники залітають, знімають усе. Збиваємо їх".

Життя на передовій – як на пороховій бочці, порівнює співрозмовник. Ніколи не знаєш, що прилетить за мить і куди впаде. Військові вже ставляться до небезпеки по-філософськи: "Ну прилетить, то прилетить, що вдієш, куди втечеш? Парасолею ж не прикриєшся. Там і бронік не допоможе".

Читайте також: "Знищили все, що було мені дороге": репортаж "МБ" зі сходу України

Найбільша потреба зараз у дронах та людях, каже Ігор Георгійович.

"Звісно, посилення людським ресурсом би не завадило. Моральне навантаження тут дуже велике. Хлопці приходять із позицій психологічно та фізично ніякі. Це ж війна. РЕБи завжди потрібні, особливо купольні. І машини. Бо навіть завезти бійців на позиції, щоби поміняти, також нелегко. Дороги обстрілюють, всюди ями, уламки. Тож машини часто ламаються. Гума дуже потрібна. А так загалом зброя, боєприпаси є. Що треба, допомагають волонтери", – підсумовує військовий.



"Росіяни зовсім не жаліють своїх людей"

Росіяни намагаються брати кількістю, розповідає Ігор Кавлюк. "Якість у них ніяка. Але вони не жаліють своїх людей, на відміну від нас. Погнали росіян, наприклад, на штурм. Пішло 20, на підході їх розбомбили.Залишилося троє-четверо. І решта все одно пре уперед. Вони, мабуть, накачані якоюсь наркотою, адекватних людей там немає.

Ще торік у Бахмуті ми добряче поборолися із "вагнерами". Там були такі особини: знає, що на нього націлені кулемети, що його зараз вальнуть, і все одно виходить без броні, без нічого, отако стає і кричить: "Хохли, здавайтеся!" Вони прийшли сюди на заробітки. Але в нас мотивація сильніша. За нашими спинами – сім’ї, ми захищаємо своє. Тут уже пан або пропав", – каже боєць.

Чоловік запевняє, що у військових є можливість помитися, випрати одяг, приготувати їсти. Завдяки бойлеру є тепла вода. Годують добре. А якщо хочеться ще чогось смачненького, можна зганяти до магазинів.

"Та найбільше тішимося домашнім смаколикам", – усміхається.

"Хотілося додому на свята, але поки що мушу бути тут"

Настрої місцевих мешканців захисник описує як "50 на 50": половина більш-менш нормальних, інші – "ждуни". Останніх треба остерігатися.

"Ходять, зливають інформацію. Один прийшов, почав нам розказувати, що ми такі-сякі, терористи. Інші просили щось поїсти, а потім через кілька годин нам прилітало. Були випадки, коли хлопці зверталися до місцевої лікарні. А лікар, дізнавшись, що це військові, навіть не хотів обстежувати", – розповів боєць.

У "Помсті" – бійці з різних куточків України. Хоч у кожного свої традиції, хлопці чудово ладнають між собою.

"Між східняками й західняками не виникає суперечностей. Живемо душа в душу, злагоджено воюємо. Привчаємо одне одного до своїх традицій. Мовних питань також не виникає. Кожен розмовляє так, як йому зручно", – каже чернівчанин.

Великодні свята, як і його побратими, Ігор Кавлюк відзначив на фронті.

"Звісно, хотілося додому на свята. Якби не війна, відзначали б Великдень із дружиною, дітьми. Виїхали б на природу на тиждень, щоби нікого не бачити, не чути. Ми завжди так виїжджали... Але поки що треба бути тут...".



Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
19-05-2024, 16:59
Коментарів 0 Переглядів 1 959

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Не такий Трамп страшний, як його малюють. Блог Ярослава Волощука
Останній візит нашого президента до США приніс як багато здобутків так і чимало хвилювань.
На «Червоній руті» вперше прозвучав гімн України. Блог Надії Будної
35 років тому, 17-24 вересня 1989-го, в Чернівцях відбувся перший фестиваль "Червона рута"
ВІДЕО Переглянути все відео

Перевірку влаштували закладам громадського харчування та комунальним установам

Про роботу цієї молодої, активної і прогресивної команди фахівців, яка орієнтується лише на успішний результат для вас і вашого бізнесу, розповідають засновники мережі компаній Бюро перекладів і локалізації Lingvo Team Євгеній і Аліса ЄРЬОМІНИ.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Збираєтеся укласти договір страхування? Це важливе рішення, яке потребує ретельної підготовки. Маємо кілька простих та ефективних порад, які допоможуть вам краще зорієнтуватися у виборі страхових продуктів і послуг.