RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Архівне фото Чернівецької ОВА

Сучасні автомобілі швидкої допомоги вартістю тисяч по 300 євро кожна можна запросто завезти в Україну як гуманітарну допомогу нібито для Чернівецької обладміністрації. Адміністрації їх не передати, а усю подальшу інформацію про машини засекретити. Мовляв, навіщо людям знати, куди ділися швидкі з Італії, які надали як гуманітарну допомогу?

Принаймні саме такі висновки напрошуюся після пошуку журналістами "МБ", хто ж зрештою отримав 23 автомобілі, завезені до Чернівців у березні 2022-го.




Чи справді вони на фронті?

Чи бодай раз за останні два роки використовувалися для доставки хворих або поранених?

А може іржавіють десь на майданчику як речові докази?

Чи давно продані/розібрані/здані в оренду приватним медзакладам?

Щоб з’ясувати це, “МБ” написав майже 20 запитів у різні державні органи. Адже гуманітарні швидкі опинилися в епіцентрі скандалу, коли п’ять машин замість вирушити на фронт використовувалися благодійним фондом “Невідкладна хірургічна допомога” для заробляння коштів. Про ці п’ять машин принаймні відомо, що їх повернули певним державним структурам.

А решта вісімнадцять? Чернівецька ОВА, яка значилася отримувачем швидких у митних документах, запевнила, що поняття про них не має. Ось уже третій тиждень її керівництво обіцяє поділитися з нами відповіддю уже на свій запит до ТЦК і митниці про "невловимі" швидкі. Чи дочекаємося?

Керівник Чернівецької обласної клінічної лікарні також відповів, що гуманітарні швидкі до їхнього закладу не надходили. Мовляв, на баланс не ставили, документів про отримання не підписували.

Промінчик надії подарував лише обласний ТЦК. Представник відомства пояснив, що відправляли автомобілів на фронт багато, а щоб отримати більше інформації, де вони знаходяться, необхідні VIN-коди з номерами кузовів. Хоча одразу попередили: у яких саме військових частинах використовують автомобілі швидкої медичної допомоги не скажуть. Але принаймні повідомлять, чи передані італійські подарунки за призначенням.

Однак промінчик одразу згас, щойно ми таки відшукали VIN-коди ще кількох авто і надіслали запит про них знову. В обласному ТЦК одразу передумали і обмежилися відпискою, що уся інформація про швидкі допомоги обмежена для доступу.

Таку ж відписку ми отримали від обласної та центральної митниць у відповідь на свій запит надати VIN-коди автомобілів. Причому мотивували цю заборону тим, що йдеться про інформацію щодо переміщення транспортних комерційних засобів через митний кордон України. Наш аргумент, що не можуть вважатися комерційними гуманітарні транспортні засоби від уряду Італії для митників не переконав.

Не повідомили VIN-коди усіх 23 автомобілів і в обласній прокуратурі. Лише вказали, що розслідували факт незаконного заволодіння п’ятьма автомобілями з цієї партії швидких, і що усі п’ять зрештою таки відправили у військові частини. Де інші вісімнадцять, слідчі прокуратури не з’ясовували.

Чи має право влада взагалі приховувати від громадян інформацію про використання гуманітарних авто? Тих авто, які для того і були подаровані області, аби берегти здоров’я буковинців вдома чи рятувати поранених на лінії фронту? Про це ми поцікавилися у керівника правових проєктів Інституту масової інформації Романа Головенка. За його словами, якщо машини брала на баланс державна (комунальна) установа чи державний (комунальний) орган, то є вагомі підстави стверджувати, що ця інформація не може бути обмежена в доступі відповідно до ч. 5 статті 6 Закону України "Про доступ до публічної інформації". Тобто якщо машини були оформлені як державне чи комунальне майно, то закон передбачає розкриття суб'єкта, на баланс якого вони потрапили.

Юрист порадив захищати наші права на отримання інформації і права наших читачів, звернувшись до Уповноваженого ВР з прав людини, що ми і зробили.

А також звернулися до італійських колег з проханням допомогти знайти інформацію про подаровані швидкі. Римських журналістів зацікавила дворічна епопея з купленими за кошти їхніх платників податків машин для порятунку українців. І в Італії немає жодних обмежень на доступ до подібної інформації. Але про це – в наступному дописі.

Раніше ми писали, що гуманітарні автомобілі швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі.

А також про те, що про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Відділ журналістських розслідувань “МБ”


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
14-04-2024, 19:45
Коментарів 3 Переглядів 6 200

Теги -
Hаписав: Спитай у Мунтяна, Коментарів: 0, Новин: 0, 14 квітня 2024 20:47
В новині:
Спитай у Мунтяна

Hаписав: Петро, Коментарів: 0, Новин: 0, 15 квітня 2024 08:56
В новині:
Мунтян все знає. Йому пальці в двері і все стане відомо.

Hаписав: Olena Voronina, Коментарів: 25, Новин: 0, 15 квітня 2024 16:32
В новині:
Не найдутся эти машины, уже распили доход от них давным-давно. Украина - это какая-то черная дыра для гуманитарки и военной помощи. Малая часть из того, что нам присылают, идет по назначению, а остальное чудесным образом испаряется. В первую очередь, западным партнерам стоит заняться контролем. Боюсь, что других способов повлиять на наших коррупционеров нет.

Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Нещодавній теракт у підмосков’ї здається став певною несподіванкою для головного терориста планети - путлера.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.