RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |



Чернівчанка Галина ЖУК уже майже два роки – у ЗСУ. З березня 2022 року вона служила у відділенні зв’язку взводу управління мінометної батареї одного з батальйонів 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс". Займалася фінансовим обліком військово-технічного майна, паливно-мастильних матеріалів.

З червня 2023 року служить на посаді заступника начальника польового вузла зв’язку з морально-психологічного забезпечення окремої механізованої бригади Сухопутних військ ЗСУ.

Про це йдеться у публікації "МБ" від 1 лютого, пише molbuk.ua



"Ворог використовує більше дронів та керованих авіабомб"

Галина Жук розповіла "МБ" про те, як змінилася війна за останні місяці, перед якими труднощами постає наше військо та чого найбільше потребує.



"Інтенсивність дій ворога з осені значно зросла. Він почав використовувати більше дронів і КАБів (керованих авіабомб, – ред.). По нашому підрозділу були й враження ракетами С-300. Противник накопичує високоточні боєприпаси. Через місцеве населення, диверсійні групи, авіацію розвідує позиції наших військових. Швидко навчається, переоснащується, змінює тактичні дії. Відтак і нам доводиться неодноразово змінювати позиції, в нових місцевостях будувати укріплення, окопи, захисні споруди, – каже Галина Жук. – Окупанти й далі наступають на сході. Населені пункти в околицях Бахмута, такі як Хромове, Іванівське, Кліщіївка, Курдюмівка, Андріївка та інші, зазнають значних уражень. Тут стріляє все: міномети, артилерія, авіація, різні види дронів".

"Взимку всі хвороби множаться на два"

Ускладнюють боротьбу й погодні умови – сніг, мороз, дощ, вітер.

"Осінь була дуже дощовою. У розмоклому ґрунті в’язнула техніка. Сильно пошкоджені розривами снарядів дороги, розриті поля стали фактично непроїзними. Проте за будь-якої погоди зв’язківцям треба налаштовувати мережі зв’язку. Їм доводиться підійматися обледенілими конструкціями під сильними поривами вітру. Це все відбувається на лінії, де дістають обстріли мінометів, артилерії.
Над головами часто літають ворожі дрони. Бійці стають живою мішенню.

У багатьох військових унаслідок тривалого періоду перебування на фронті погіршився стан здоров’я. Даються взнаки й задавнені хвороби. А в холодну пору року вони всі вони множаться на два. Це передусім захворювання опорно-рухового апарату, респіраторні, кишкові інфекції", – каже пані Галина.

Доводиться військовим пішки долати до позицій велику відстань. І все це – у повному озброєнні, із засобами захисту.

Після перебування на позиціях часу на відновлення вкрай мало, тим паче взимку.

"Якщо влітку можна було поспати й у бліндажі, то зараз людей треба десь розмістити, щоби вони могли помитися, обігрітися. Не таємниця, що на прифронтовій території дуже складна ситуація з водопостачанням, теплом, обігрівом, можливістю попрати, просушити одяг", – пояснює.



У ЗСУ не вистачає представників багатьох професій. Бракує водіїв, зв’язківців, ремонтників техніки.

Також для перемоги необхідно багато дронів, адже наразі у ворога їх більше.

"Безпілотники, особливо у зимовий період, – це не лише засоби розвідування, спостереження й ураження цілей. Це також і допомога військовослужбовцям на позиціях. Ними передають ліки, їжу, воду та інші важливі речі. У нашій бригаді дронами управляє підрозділ "Перун". За добу він використовує приблизно 25-35 FPV-дронів. Кожен влучний виліт безпілотника – це враження живої сили ворога або техніки. Але щоби покривати всі ділянки фронту, дронів потрібно більше. Зараз немає неважливих напрямків на лінії вогню. Ворог промацує кожну ділянку. І щойно помічає, що на якійсь із них меншає наших бійців або техніки, скеровує туди сили", – пояснює пані Галина.

"Усі військові чекають на закон про мобілізацію"

ЗСУ не падають духом, але й сподіваються на підмогу.

"Як би не було важко, вони не здаються, шукають у собі нові ресурси, щоби помститися за загиблих побратимів, зруйновані домівки. Проте є такі військовослужбовці, які за станом здоров’я вже не можуть воювати на повну силу. Їм потрібна заміна. Тому зараз кожен військовий, який перебуває на лінії зіткнення, очікує закону про мобілізацію. Це дасть змогу оновити ресурси завдяки новим бійцям, які замінять своїх побратимів на позиціях, дадуть їм відпочити й підлікуватися.

Маємо усвідомити, що у війні переможемо тільки разом. Треба змінити своє ставлення, не піддаватися ворожій пропаганді, яка залякала населення настільки, що воно боїться вступати до лав ЗСУ. Тому варто налаштуватися, що якийсь проміжок свого життя доведеться віддати для перемоги. І йдеться не лише про сплачені податки та благодійну допомогу, а й про участь у війні", – розмірковує Галина Жук.



Читайте також: Живуть під постійними обстрілами: репортаж "МБ" із прифронтової зони в Запорізькій області - фото

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
4-02-2024, 13:58
Коментарів 0 Переглядів 1 706

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

У Чернівцях представили виставку з сюжетами реалістичних фігур видатних постатей історії України


Маленьких Парижів не існує. Блог Юлії Пацаранюк
Минулого місяця довелося провести кілька незабутніх днів у прекрасному Парижі.
Не такий Трамп страшний, як його малюють. Блог Ярослава Волощука
Останній візит нашого президента до США приніс як багато здобутків так і чимало хвилювань.
ВІДЕО Переглянути все відео

Перевірку влаштували закладам громадського харчування та комунальним установам

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Власний автомобіль не просто функціональна та дорога техніка, а необхідність – те, що приносить комфорт, відчуття стабільності, свободи, самодостатності та мобільності. Однак ставши власником авто кожен бере на себе відповідальність перед іншими учасниками руху.

Голосування за номінантів триває з 1 жовтня до 15 листопада!

Про роботу цієї молодої, активної і прогресивної команди фахівців, яка орієнтується лише на успішний результат для вас і вашого бізнесу, розповідають засновники мережі компаній Бюро перекладів і локалізації Lingvo Team Євгеній і Аліса ЄРЬОМІНИ.

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.