RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



Будинок на вулиці Руській, 6, – недалеко від Центральної площі. Фасад будинку ремонтували до 600-річчя Чернівців, а ось його вигляд із двору вражає. Уже два роки поспіль обвалюється стіна будинку, йдеться у публікації "МБ".


На одному з кутів вже немає шматка стіни, біля вікна повипадала цегла і лежить на землі, внизу будинку з’явилися тріщина.



Про цей будинок у міській раді знають і називають його аварійним, але відремонтувати не можуть.





"Два тижні тому до мешканців вкотре приходили представники департаменту інфраструктури та благоустрою і пропонували їм переселитися в гуртожиток маневрового фонду на вулиці Полєтаєва. Вони хочуть, щоб їм дали лише рівноцінне житло у центрі міста", – каже заступник директора департаменту інфраструктури Ярослав Кушнірик.





Фахівці зазначають, що у цьому будинку потрібно робити лише капітальний ремонт. Але скільки це буде коштувати, ніхто не знає, бо кошторису немає. Робити ремонт за кошти міської ради не можуть, бо більша частина будинку – це приватні приміщення.

На першому поверсі знаходяться приватні комерційні приміщення - магазин одягу та взуттєва майстерня, на другому – дві квартири, а на третьому – комунальні приміщення міської ради.

"Люди виселятися не хочуть, внизу будинку є комерційні приміщення, а ніхто вкладатися у ремонт не збирається. Міська рада не може відремонтувати цей будинок за власні кошти, бо комунальними є лише 20 відсотків приміщення, усе інше – приватна власність. Якщо міська рада відремонтує будинок за власні кошти, то потім виникнуть питання: на яких підставах це зробили, чому мешканці не долучилися. У цьому будинку мали б об’єднатися і підприємці, і мешканці, а місто виділило б свою пайову частину. Та ніхто у цьому не зацікавлені", – каже начальник управління комунальної власності Чернівецької міської ради Вадим Руссу.

У цьому аварійному будинку живе лише дві сім'ї пенсіонерів. Нарікають, що на співфінансування ремонту будинку не мають грошей і навіть отримують субсидії на комунальні послуги.

На другому поверсі – квартири №2, 2А. Дзвоню у двері. Мешканка Любов Крилова запрошує до квартири й показує, у яких умовах живуть. Найгірша ситуація на кухні над вікном, тут відійшла штукатурка на стіні й висить над столом. Жінка знає, що будинок аварійний, але переїжджати з нього не планує.





"Нам пропонують на старості років переїжджати в одну кімнату, у гуртожиток, без жодних умов. Ми, звичайно, відмовилися. Це комунальна квартира, нас тут живе дві сім’ї. Вже облаштували свій побут. Але у будинку десятиліттями нічого не робили, а тепер нам пропонують брати пайову участь. І це без жодного проєкту, без досліджень, чи витримає фундамент будинку. А яку пайову участь ми можемо приймати, якщо отримуємо субсидію на утримання цієї квартири? Ми пенсіонери з мізерними пенсіями", – каже Любов Крилова.

Пані Люба розповідає, що серйозні проблеми з будинком почалися у 2019 році. Тоді шматок стіни впав на машину, яку припаркували поруч. Почала відходити й штукатурка у квартирі.

Запитую, чи не бояться, що обвалиться будинок, жінка впевнено відповідає: "Я боюся гуртожитку, а до своєї квартири я вже звикла".

"Нам не пропонують розв’язання питання, лише приходять і кажуть, що потрібно виселитися у гуртожиток на вулиці Полєтаєва. Ми не згідні. Найняли адвоката, який буде займатися нашими питаннями. Така ж ситуація з приміщенням на третьому поверсі – відпав кут будинку. Раніше там здавали в оренду приміщення, тепер з ними не уклали угоду. То приміщення міської ради, а внизу – це приватні приміщення", – веде далі жінка.

Любов Федорівна вважає, що аварійним будинок став через багаторічний недогляд. Останній раз тут робили ремонтні роботи ще у 1965 році.

"Це ще австрійський будинок. Ми знайшли у підвалі напис – 1856 рік. Можливо, це дата побудови. Будинку понад 150 років і за ним потрібно доглядати. Крім того, тут вузька вулиця, і коли проїжджає тролейбус, у будинку мініземлетрус. Також будували поруч офісний центр, можливо, і це вплинуло. Ніхто з цим не розбирався, але будинок з кожним роком дедалі більше руйнується", – розповідає пані Люба.
3-06-2023, 18:28
Коментарів 2 Переглядів 6 535

Теги -
Hаписав: Нпз, Коментарів: 0, Новин: 0, 3 червня 2023 22:02
В новині:
Іпать свині. Живуть у будинку що розвалюється, а їм насрати. Нє би зібратися усім разом скинутися грішми і зробити знову на роки, вони сука болт забили. Я це не розумію, не розумію.

Hаписав: Павлюк Валентина, Коментарів: 0, Новин: 0, 4 червня 2023 09:10
В новині:
{text}
Цитата: Нпз
Іпать свині. Живуть у будинку що розвалюється, а їм насрати. Нє би зібратися усім разом скинутися грішми і зробити знову на роки, вони сука болт забили. Я це не розумію, не розумію.

тому, хто пише в такому форматі повинно бути соромно. Ви, замість підказки, або репліки, не знайшли нічого, крім словесного бруду.Ганьба таким дописувачам!



Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.