RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Операційна медсестра з Чернівців Леся Мигдалевич упродовж двох тривалих відряджень допомагала військовим хірургам рятувати поранених бійців. Тепер її знову кличуть у Покровськ на Донеччині.

Про це йдеться у публікації "МБ", пише molbuk.ua



У грудні 2015-го Лесю на залізничному вокзалі проводжали в АТО колеги з хірургічного відділення разом із начальником Чернівецького військового шпиталю Василем Рогатюком…

На сході України тоді для неї все було, наче в кіно: озброєні люди, замасковані авто і робота в госпіталі під Покровськом. Були важкі операції, ампутації тощо. Тоді вона вперше побачила, як ефективно працюють служби – протишокова, перев’язувальна. Багатьом операційних моментів треба було швидко вчитися.

Оскільки позитиву в Лесі через край, то вона стала душею чималого колективу операційних хірургів і медсестер. Три місяці тоді швидко минули, і Мигдалович з новим досвідом повернулася на Буковину.



"Усе було прозоро – шляхом жеребкування"

І ось у серпні 2022-го керівництво госпіталю зібрало операційних медсестер і повідомило про чергове термінове відрядження одного спеціаліста в прифронтовий госпіталь на допомогу військовим хірургам.

– Усе було прозоро – шляхом жеребкування, – згадує Леся. – Усі знали, що наші з чоловіком Андрієм діти (13 і чотири роки) – найменші за віком у сім’ях операційного персоналу, тож мені дозволили свій вибір зробити першій. І була шокована: знову – на східний фронт, у зону бойових дій. Колега бачив мій розпач, сльози. Радив мене замінити. Я розуміла, що цього разу можу і не повернутись. Це війна. Та є воля Господа. Все має бути справедливо. Тож наступного дня для дочки Адріани закупила шкільну форму, канцелярські приладдя. А о сьомій ранку, не тривожачи дітей, з друзями, колегами була вже на вокзалі. Прощались. Думала, востаннє.

Знову Покровськ, той самий госпіталь. Тільки на будівлі не видно ні дверних, ні віконних отворів – все герметично забито. Одразу пішла в операційну – треба ж познайомитися з персоналом. І тут почула: "Вимий руки, одягай халат, рукавички й ставай на операцію".

– Мене тоді наче в гарячку кинуло, – каже Леся Мигдалевич. – Чи впораюся, чи витримаю, а операція важка. У душі молилася. Кілька медиків стояло збоку. Відчувала на собі їхні погляди. Старалася. Після операції від одного з лікарів отримала подяку.

З колективом медсестрі з Чернівців пощастило. Вона асистувала провідному хірургу західного регіону Григорію Прохоренку, відомому травматологу земляку Руслану Платашу, десяткам іншим військових хірургів і лікарів. У всьому підтримував прагнення вдосконалюватися начальник хірургічного відділення Ярослава Било – нині командир військової частини в Дніпрі.

"Ноги набрякають, наче дротом хтось затягнув"

Працювали майже цілодобово. Бувало, мала лише годину-дві перепочинку на добу. Згадуючи попередню роботу в зоні АТО, Леся зауважує, що тепер поблизу фронту набагато страшніше: безперервно гуркотить-реве, рвуться бомби, снаряди. У кімнаті, де мешкала медсестра, навіть вікно із надійним захистом вибило. Найважче ж було, коли з усіх сил намагалися врятувати молодого воїна, але він на очах відходив… А далі знову підвозять пораненого бійця. Вистояти допомагала підтримка колег.

– Дуже приємно було, коли в операційну приносили каву, шоколад, печиво. Мовляв, знаємо, що ти пропустила обід, вечерю... Пригадую випадок, коли дві доби була в операційній на ногах. Вони ж набрякають, їх наче дротом хтось затягнув. Не знаєш, чи то ранок, чи то ніч – вікна ж поклеєні, забиті. Відчуваєш, як очі самі заплющуються, мимоволі засинаєш... У цей час заходить провідний хірург і бачить, що я "відключаюся". Швидко виправдовуюсь: мовляв, ще трішки і закінчуємо. Після операції йдеш мити інструменти, а їх така велика гора, що хоч сідай і плач, – мовить Леся.

До Покровська чернівецькі друзі, співробітники телефонували, листувалися. Це додавало сил. Подруги-волонтерки щотижня привозили смаколики. Доправляли ліки, побутову хімію, вареники, голубці, закрутки.

З дітьми, родиною Леся спілкувалася зрідка – часу обмаль.

– Пам’ятаю, була у нас коротка пауза в роботі, – згадує медсестра. – Саме тоді на вайбер зателефонувала моя 13-річна донечка Адріана. Динамік був увімкнений. Дитина питає мене про рецепт випікання млинців. Хоче ними втішити тата і маленького братика. Усі замовкли: хірурги, сестрички. Я була шокована. Поряд мало не плакала старша операційна сестра – наші діти майже однакового віку.

З другого спецвідрядження до Покровська Леся Мигдалевич повернулася через понад чотири місяці. У Чернівецькому військовому госпіталі радо зустріли колегу та цінують її професіоналізм.

– Мигдалевич досить відповідальна, має ґрунтовні знання, життєрадісна, вміє створити позитивну атмосферу в операційній. Сама природа дала їй швидкі й точні руки, а в хірургії це дуже важливо, бо навіть кілька втрачених секунд можуть коштувати життя. У прифронтових госпіталях мобільність операційних сестер має дуже високу ціну, – зауважує головна медсестра Марина КОБИЛЮК.

– У свої 35 Леся Мигдалевич вже є ветераном війни. Має відзнаки: "Гідність і честь", "За спасіння життя!", "За збереження життя". Їй часто телефонують зі сходу України хірурги, лікарі, медсестри і кажуть: "Повертайся. Ти нам дуже потрібна!.."

Автор Мирослав ТУЛІВСЬКИЙ



Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber |
2-04-2023, 10:23
Коментарів 0 Переглядів 1 700

Теги -
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.