Що якщо регулярно їсти абрикоси: головні плюси та ризики для організму

новини / Здоров'я
283
0
Що якщо регулярно їсти абрикоси: головні плюси та ризики для організму


Абрикоси - кісточкові фрукти з ботанічного сімейства рожевих (Rosaceae). Вони багаті необхідними поживними речовинами, клітковиною та антиоксидантами, що сприяють доброму здоров'ю.

Тому доволі цікаво було б дізнатися, що відбувається з тілом, якщо регулярно їсти абрикоси, пише УНІАН.



Клітковина підтримує здоров'я серця, печінки та кишківника

Розчинна клітковина, яка є в абрикосах, зв'язується з холестерином у кишківника і виводить його з організму. Вживання 5-10 грамів розчинної клітковини на день може знизити загальний і "поганий" (ЛПНЩ) холестерин на 5-11 одиниць і більше. Зниження рівня холестерину позитивно впливає на здоров'я серця і печінки.

Розчинна клітковина також допомагає контролювати рівень цукру в крові та сприяє зниженню ваги. Дієта з високим вмістом клітковини може також поліпшити мікробіоту кишківника і знизити ризик наступних станів: закрепи, дивертикулярні захворювання, цукровий діабет 2 типу, хвороби серця і так далі.

Знижується ризик хронічних захворювань

Абрикоси містять сполуки, здатні знижувати запалення. Насіння і кісточки також мають протизапальні властивості. Додавання в раціон протизапальних продуктів особливо важливе, оскільки хронічне запалення є фактором ризику хвороб серця, діабету, хвороб нирок, неалкогольної жирової хвороби печінки тощо.

Антиоксиданти підтримують здоров'я серця та мозку

Розчинна клітковина також допомагає контролювати рівень цукру в крові та сприяє зниженню ваги. Дієта з високим вмістом клітковини може також поліпшити мікробіоту кишківника і знизити ризик наступних станів: закрепи, дивертикулярні захворювання, цукровий діабет 2 типу, хвороби серця і так далі.

Абрикоси містять антиоксиданти, включно з бета-каротином, вітамінами A, C і E. Вони також багаті флавоноїдами та іншими речовинами, що знижують окислювальний стрес, який пов'язаний із серцево-судинними захворюваннями, порушеннями роботи нервової системи і раком.

Користь антиоксидантів з абрикосів включає:

Зниження рівня ЛПНЩ-холестерину

Профілактику серцево-судинних захворювань

Підтримку мозку в разі хвороб Альцгеймера, Паркінсона і Гантінгтона

Покращується зір

Абрикоси є хорошим джерелом вітамінів C і E, а також лютеїну і зеаксантину. Ці речовини сприяють підтримці здоров'я очей і можуть знижувати ризик таких порушень, як катаракта і вікова макулодистрофія.

Вітаміни сприяють здоров'ю шкіри

Вітаміни C, E і бета-каротин, що містяться в рослинній їжі, сприяють здоров'ю шкіри, допомагаючи знижувати запалення, підтримувати структуру шкіри та її еластичність і зменшувати вираженість зморшок.

Також важливо знати, що абрикоси мають високу харчову цінність. Харчова цінність одного абрикоса:

Калорії: 16,8

Вуглеводи: 3,88 г

Цукру: 3,23 г

Білки: 0,49 г

Жири: 0,13 г

Клітковина: 0,7 г

Холестерин: 0 мг

Натрій: 0,35 мг

Калій: 90,6 мг

Вітамін A: 33,6 мкг

Фосфор: 8,05 мг

Кальцій: 4,55 мг

Вітамін C: 3,5 мг

Вітамін E: 0,311 мг

Попри наявність природних цукрів, абрикоси не вважаються фруктом із високим вмістом цукру. В одній чашці свіжих абрикосів міститься близько 14,3 г цукру. Для порівняння, у чашці свіжих персиків - 12,9 г цукру.

Побічні ефекти та запобіжні заходи

Абрикоси загалом безпечні для вживання, але є деякі можливі побічні ефекти, включно з їхньою непереносимістю. У деяких людей можуть виникати розлади травлення, такі як нудота або діарея.

Крім того, можливий оральний алергічний синдром: у сирому вигляді абрикоси можуть викликати свербіж або поколювання в роті, на губах або в горлі - особливо в людей з алергією на пилок. Зазвичай ці симптоми минають за кілька хвилин.

Серйозна алергія: менш ніж у 5% людей може бути виражена алергічна реакція на весь організм.

Також присутній ризик отруєння ціанідом. Насіння всередині кісточок містить амигдалін і ферменти, які при з'єднанні можуть вивільняти ціанід. Вживання м'якоті фрукта не спричиняє отруєння - щоб дістатися до потенційно небезпечних речовин, потрібно розколоти кісточку і з'їсти насіння всередині.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: