
Абрикоси - кісточкові фрукти з ботанічного сімейства рожевих (Rosaceae). Вони багаті необхідними поживними речовинами, клітковиною та антиоксидантами, що сприяють доброму здоров'ю.
Тому доволі цікаво було б дізнатися, що відбувається з тілом, якщо регулярно їсти абрикоси, пише УНІАН.
Клітковина підтримує здоров'я серця, печінки та кишківника
Розчинна клітковина, яка є в абрикосах, зв'язується з холестерином у кишківника і виводить його з організму. Вживання 5-10 грамів розчинної клітковини на день може знизити загальний і "поганий" (ЛПНЩ) холестерин на 5-11 одиниць і більше. Зниження рівня холестерину позитивно впливає на здоров'я серця і печінки.
Розчинна клітковина також допомагає контролювати рівень цукру в крові та сприяє зниженню ваги. Дієта з високим вмістом клітковини може також поліпшити мікробіоту кишківника і знизити ризик наступних станів: закрепи, дивертикулярні захворювання, цукровий діабет 2 типу, хвороби серця і так далі.
Знижується ризик хронічних захворювань
Абрикоси містять сполуки, здатні знижувати запалення. Насіння і кісточки також мають протизапальні властивості. Додавання в раціон протизапальних продуктів особливо важливе, оскільки хронічне запалення є фактором ризику хвороб серця, діабету, хвороб нирок, неалкогольної жирової хвороби печінки тощо.
Антиоксиданти підтримують здоров'я серця та мозку
Розчинна клітковина також допомагає контролювати рівень цукру в крові та сприяє зниженню ваги. Дієта з високим вмістом клітковини може також поліпшити мікробіоту кишківника і знизити ризик наступних станів: закрепи, дивертикулярні захворювання, цукровий діабет 2 типу, хвороби серця і так далі.
Абрикоси містять антиоксиданти, включно з бета-каротином, вітамінами A, C і E. Вони також багаті флавоноїдами та іншими речовинами, що знижують окислювальний стрес, який пов'язаний із серцево-судинними захворюваннями, порушеннями роботи нервової системи і раком.
Користь антиоксидантів з абрикосів включає:
Зниження рівня ЛПНЩ-холестерину
Профілактику серцево-судинних захворювань
Підтримку мозку в разі хвороб Альцгеймера, Паркінсона і Гантінгтона
Покращується зір
Абрикоси є хорошим джерелом вітамінів C і E, а також лютеїну і зеаксантину. Ці речовини сприяють підтримці здоров'я очей і можуть знижувати ризик таких порушень, як катаракта і вікова макулодистрофія.
Вітаміни сприяють здоров'ю шкіри
Вітаміни C, E і бета-каротин, що містяться в рослинній їжі, сприяють здоров'ю шкіри, допомагаючи знижувати запалення, підтримувати структуру шкіри та її еластичність і зменшувати вираженість зморшок.
Також важливо знати, що абрикоси мають високу харчову цінність. Харчова цінність одного абрикоса:
Калорії: 16,8
Вуглеводи: 3,88 г
Цукру: 3,23 г
Білки: 0,49 г
Жири: 0,13 г
Клітковина: 0,7 г
Холестерин: 0 мг
Натрій: 0,35 мг
Калій: 90,6 мг
Вітамін A: 33,6 мкг
Фосфор: 8,05 мг
Кальцій: 4,55 мг
Вітамін C: 3,5 мг
Вітамін E: 0,311 мг
Попри наявність природних цукрів, абрикоси не вважаються фруктом із високим вмістом цукру. В одній чашці свіжих абрикосів міститься близько 14,3 г цукру. Для порівняння, у чашці свіжих персиків - 12,9 г цукру.
Побічні ефекти та запобіжні заходи
Абрикоси загалом безпечні для вживання, але є деякі можливі побічні ефекти, включно з їхньою непереносимістю. У деяких людей можуть виникати розлади травлення, такі як нудота або діарея.
Крім того, можливий оральний алергічний синдром: у сирому вигляді абрикоси можуть викликати свербіж або поколювання в роті, на губах або в горлі - особливо в людей з алергією на пилок. Зазвичай ці симптоми минають за кілька хвилин.
Серйозна алергія: менш ніж у 5% людей може бути виражена алергічна реакція на весь організм.
Також присутній ризик отруєння ціанідом. Насіння всередині кісточок містить амигдалін і ферменти, які при з'єднанні можуть вивільняти ціанід. Вживання м'якоті фрукта не спричиняє отруєння - щоб дістатися до потенційно небезпечних речовин, потрібно розколоти кісточку і з'їсти насіння всередині.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram