RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



Нинішній опалювальний сезон буде вкрай важким. Економити доведеться по-максимуму.

Про це molbuk.ua розповів начальник "Чернівцітеплокомуненрго" Ігоря Ніколенко.



Про економію газу

Зараз почалися роботи з підготовки до опалювального сезону. Вони передбачають енергоощадливість, бо газ доведеться економити.
"Нам дали вказівку, що теплопостачальні організації мають зменшити споживання газу в порівнянні з минулим роком на 10 відсотків. Щоби зменшити споживання, необхідно провести модернізацію обладнання. У нас 89 котелень, на які потрібні величезні кошти. Та все ж пробуємо виконувати певні роботи, які дадуть економію тепла", – каже Ігор Ніколенко.

Насамперед намагаються зменшити значні витоки на мережах. Замінюють найбільш аварійні ділянки.

"Є чотири великі котельні: Південна-1, Південна-3, котельні на вулицях Максимовича і Комунальників. На кожній із цих котелень маємо значні витоки. Наприклад, на котельні Південна-1 витоки перевищують норму у 30 разів", - пояснює Ігор Ніколенко.

Також місті почали хімічне промивання деяких котлів. Такого не робили останніми роками. Спеціальні хімічні реагенти видаляють накип у мережі, що збільшує теплопровідність. Така робота зменшить споживання газу.

Економію створить також ізоляція трубопровідної мережі. Поки що ізолюють найбільш критичні ділянки.

Про тариф

У "Чернівцітеплокомуненерго" запевняють, що тариф не зросте, але ситуація завжди може змінитися.

"Затвердили вартість для теплопостачальних організацій на рівні минулого року — 7,4 гривні за куб газу без транспортування. Якщо ситуація не зміниться, то тариф для споживача має залишатися на рівні минулого року. Але цей тариф давно економічно не обгрунтований, бо у Чернівцях не підвищувався з 2018 року. А усі енергоносії дорожчали з того часу постійно. Тому цю різницю має покривати або держава, або органи місцевої влади. Без цього ми не зможемо вчасно надавати послуги", – каже Ігор Ніколенко.

Крім того, постачальник газу "Нафтогазтрейдинг" поставив умови, що мають оплачувати за спожитий газ вчасно, інакше вартість буде значно вищою.

"Ми за такою схемою працювали й минулого року, але відчували підтримку місцевої влади, тому не маємо поточної заборгованості за попередній опалювальний сезон. Але зараз у країні війна, тож ризиків дуже багато", - зазначив директор підприємства.

Проблеми з опалювальним сезоном можуть виникнути різноманітні. Триває війна. Можливі пошкодження теплопунктів, відсутність холодного водопостачання, відсутність електрики. Якщо з цим проблем не буде, тоді опалювальний сезон розпочнеться вчасно.

Про температурні норми

За температурними нормами, у квартирі в опалювальний сезон має бути не нижче +18 градусів. Українців попереджають, що ці норми можуть зменшитися, і доведеться звикати до того, що у квартирі має бути +16 градусів.

"Це рішення не ухвалюється на рівні міста. Якщо на рівні країни будуть скориговані температурні норми у приміщенні, тоді будемо їх виконувати. Це робиться для того, щоби зменшити споживання газу. У такому разі теплоносій нагрівається менше, не до 70 градусів, а до 60-65", – каже Ігор Ніколенко.

Про борги споживачів

Мешканці за минулий опалювальний сезон заборгували "Чернівцітеплокомуненерго" 64 мільйони гривень. Це менша заборгованість ніж минулими роками, але борги все одно накопичуються. Щоправда, тепер на боржників є менший вплив.

"Ми продовжуємо працювати з боржниками. Тим, хто не може повністю оплатити, пропонуємо укласти договір реструктуризації. Мешканці сплачують борги, але це відбувається не так активно. Ми наразі не маємо можливості працювати з державними виконавцями. Під час воєнного стану не відбувається жодних стягнень, тому така робота на паузі. Але ми постійно працюємо зі споживачами-боржниками", – продовжує Ігор Ніколенко.

Про загальнобудинкові лічильники

"Чернівцітеплокомуненерго" встановлює загальнобудинкові лічильники в тих будинках, де їх досі немає. Встановлення приладів обліку дає можливість побачити фактичне споживання теплової енергії у будинку.

Споживачам не доведеться компенсувати їхню вартість.

"На сьогодні підприємство за інвестиційною програмою встановлює прилади обліку. Залишилося встановити біля 20 загальнобудинкових лічильників. Це робимо своїми силами, маємо бригаду, яка виконує такі роботи. Раніше у законі про комерційний облік передбачалося, що витрати на встановлення лічильника впродовж п’яти років будуть відшкодовувати споживачі. У 2021 році були внесені зміни. Споживачі не повинні нічого сплачувати за лічильник, але ці витрати закладаються в інвестпрограму підприємства, яка потім входить у тариф", – пояснює Ігор Ніколенко.

Про альтернативні джерела

За нинішнім тарифом на газ, використовувати твердопаливні котли для опалення дорожче. Але в Чернівцях все одно планують встановлювати котельні на альтернативних джерелах опалення.

"Ми плануємо цього року запустити котельню на електриці і прорахувати, який буде результат. Також хочемо встановити додатково до шести котелень на твердому паливі і їх використовувати. Хоча на нинішній момент це не вигідно, бо газ за ціною дешевший. Але якщо виникатимуть проблеми з подачею газу, то це буде альтернатива", – каже Ігор Ніколенко.
31-07-2022, 12:05
Коментарів 0 Переглядів 1 818

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.