RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |




"МБ" зібрав найактуальніші питання про повістки, мобілізацію, а відповіді отримали від начальника ОВА Сергія Осачука та прессекретаря обласного територіального центру комплектуванні та соціальної підтримки Тетяни Попович.

Яка ситуація із мобілізацією в області?

На Буковині мобілізували вже майже десять тисяч буковинців. Понад тисяча військовозобов’язаних долучилися до військових дій із числа внутрішньо переміщених осіб, розповів начальник ОВА Сергій Осачук. На військовому обліку перебуває приблизно 5 тисяч чоловіків-переселенців.
Заходи мобілізації в області виконуються згідно з планом.
"Наразі відбувається доукомплектування військових частин особовим складом, в тому числі й офіцерами запасу. Мають попит різні військово-облікові спеціальності. Військовозобов’язані, які мають досвід служби, відповідно до військово-облікової спеціальності, спрямовуються до військових частин. Тих, хто не має досвіду, скеровують у навчальні центри для відповідної підготовки", – пояснили у пресслужбі Чернівецького обласного ТЦК та СП.


Чи можуть вручити повістку на Калинівському ринку чи заправці?


Законодавством не визначено місця вручення повісток, повідомили у Чернівецькому ТЦК та СП. Тому це може відбуватися як вдома, так і в громадському місці.
"Повістка військовозобов’язаному може бути вручена за місцем проживання та працевлаштування, на блокпостах, на вулиці. Окрім представників ТЦК та СП, повістку також можуть вручати представники органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, керівники підприємств, установ, організацій", – зазначили у пресслужбі Чернівецької обласному ТЦК та СП.
Також наголошують, що повістку дають, аби військовозобов’язані прийшли у територіальні центри комплектування. Це не означає, що чоловіка одразу візьмуть у військову частину.
Начальник Чернівецької ОВА Сергій Осачук зазначив, що вручати повістки досить складно через відсутність на Буковині великих підприємств.
"Буковина – це край невеликих підприємств. Маємо десятки тисяч підприємців, і спробуйте їх запросити до військкомату. Повістки до військкомату можуть вручати на Калинівському ринку, заправці, площі чи кав’ярні", – розповів Сергій Осачук.

Чому потрібно носити із собою військовий квиток?

З 2 травня ОВА ухвалила наказ про те, що всі військовозобов’язані чоловіки повинні мати при собі військовий квиток, щоби надати його у разі перевірки.
Сергій Осачук пояснив, що такий наказ запровадили, щоби уникнути зайвого пошуку інформації щодо військовозобов’язаних.
"Коли патрульна поліція, співробітники центрів комплектування запрошують до себе громадянина, який не має військового квитка, починають піднімати документи й вивчати справу військовозобов'язаного. А якщо у чоловіка є військовий документ і вказано, наприклад, що є відстрочка, чи він студент стаціонару до 21 року, то на це не витрачається час", – сказав Сергій Осачук.

Які автівки вилучають для ЗСУ?

Для ЗСУ віднедавна вилучають не всі автівки. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний змінив наказ про військово-транспортний обов’язок. Про це на пресконференції повідомив начальник Чернівецької ОВА Сергій Осачук.
"Центри комплектування виконують військово-транспортний наряд і вилучають транспорт у підприємств і навіть фізичних осіб. Але є зміни у наказі, яких не було на початку війни. Головнокомандувач ЗСУ генерал Залужний заборонив передачу транспортних засобів, які не є повнопривідними або не є мікроавтобусами", – пояснив Сергій Осачук.

Що загрожує за нехтування повісткою?

На Буковині вже є випадки, коли чоловіків судять за ухилення від призову на військову службу. У пресслужбі Чернівецького ТЦК та СП зазначають, що за нехтування повісткою притягують до адміністративної та кримінальної відповідальності.
Відповідальність за неявку за повісткою тягне за собою накладення штрафу. А ст 336 Кримінального кодексу передбачена відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації – передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.
Це загрожує тим військовозобов’язаним, які не з’явилися у територіальні центри комплексування після отримання повістки.
22-05-2022, 11:08
Коментарів 0 Переглядів 6 946

Теги -

Пожежу помітили сусіди, проте вже тоді, коли полум'я охопило весь будинок

Захисник загинув, а на його гроші було куплено дрони та автомобіль
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Через теплу погоду тюльпани розквітли майже на 20 днів раніше


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.