RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Україна – на порозі ймовірного вторгнення російських військ.

Як Чернівці готуються до можливого наступу ворожих військ? Як діятимуть у разі відключення центрального електропостачання, а також зупинки водопровідної мережі та комунікацій?




Про це та інше кореспондент molbuk.ua поцікавився у посадовців міської ради.

Як працюватимуть лікарні Чернівців у разі війни

"Вони працюватимуть за принципом "сортування", якщо мова йде про поранених, якщо це наближені лікарні до передової, – розповідає заступник міського голови Юрій Лесюк. – Якщо йдеться про нас, то, можливо, це будуть якісь етапи евакуації поранених з місць проведення бойових дій... Тобто, це залежить від того, якою буде ситуація. Бо існує декілька етапів евакуації: є проміжні, є базові...

Якщо мова йде про якесь ураження цивільного населення, тоді залучається вся система. Якщо говорити про військових, то працюватиме військовий госпіталь і, можливо, якесь хірургічне відділення обласної лікарні швидкої медичної допомоги. Наша "залізнична" лікарня – там не є надто сильний хірургічний напрямок... Тому, буде залучатися по мірі необхідності".

Чи постачатимуть воду в разі відключення водопостачання

"Це питання відпрацьоване. Воду будуть підвозити відповідно до графіків, – каже начальник управління цивільного захисту населення Чернівецької міськради Володимир Самолюк. – Ці графіки можуть бути скорочені, звісно. Принаймні, не будуть такими, як у мирний час. Але в будь-якому випадку, для цього є техніка, яка використовується".

Що робитимуть Чернівці у разі повного відключення електроенергії

"Будь-який обласний центр – це велике потужне місто, яке завжди має декілька аварійних проводів електроенергії, – каже Володимир Самолюк. – Зрозуміло, що основним джерелом живлення є централізоване електропостачання, яке йде від високовольтних ліній електропередач. У випадку, якщо, не дай Боже таке станеться, і централізоване електропостачання буде припинено, у нас будуть використовуватись пересувні або переносні засоби електропостачання. Ті ж генератори".

"На жаль, забезпечити основну частину населення міста і підприємств електроенергією – такої можливості не буде, – продовжує посадовець. – Разом з тим, медичні заклади, у першу чергу, ті, які мають операційні відділення, забезпечені цим обладнанням. Там, де є виробництво безперервного циклу, яке може призвести до аварій у випадку припинення діяльності, також забезпечені генераторами. Зрозуміло, що, в першу чергу, ті підрозділи, які будуть надавати допомогу людям у випадку будь-яких надзвичайних ситуацій, руйнувань чи аварій внаслідок бойових дій, також обладнані такими засобами".

"На жаль, сподіватися на те, що у випадку найгіршої ситуації буде працювати освітлення у кожній квартирі, неможливо", – додав В. Самолюк.

Що буде, якщо у Чернівцях повністю зникне зв’язок

"Весь зв’язок зникнути ніколи не може, – зауважує Володимир Самолюк. – Якщо є мобільний зв’язок, то це не означає, що тільки він може використовуватись. Є ще проводовий зв’язок. Є телефонний зв’язок, який йде по кабелях. Є в нас так само радіо і телебачення. Радіо, скажімо, швидше за все, працюватиме у будь-яких умовах, адже для цього є резервні джерела. Є й спеціальний зв’язок".

"У разі катастрофічної ситуації використовуватимуться усі можливі засоби інформування. Тобто, тролейбуси, що можуть бути обладнані гучномовцями, машини Національної поліції... Автомобілі швидкої медичної допомоги, які їздитимуть і передаватимуть сигнал... На крайній випадок – працівники комунальних підприємств проводитимуть обхід квартир та інформуватимуть людей...", – додав посадовець.

"Більше того – ми враховуємо навіть можливість використання церков і їх дзвонів для того, щоб можна було оповіщати громадян. Тут головне завдання – донести інформацію всіма можливими засобами і способами", – сказав В. Самолюк.

Водночас заступник міського голови Ігор Крохмаль зауважив, що система оповіщення, яка нині існує в місті, недостатньо ефективно працює в нинішніх реаліях.

"У нас зараз немає системи оповіщення, якої потрібно, – каже посадовець. – Розуміючи важливість її, ми розробили програму щодо фінансування системи оповіщення. Відповідний проект рішення вже опублікований на сайті міськради. Він буде розглядатися на сесії міськради у лютому. Програма передбачає фінансування у розмірі приблизно 10 млн грн. Це – сучасна система оповіщення, аналог закордонної, яка буде максимально ефективною".

Що ж до існуючої нині системи оповіщення, Крохмаль повідомив наступне:

"Вона працює, але не є досить ефективною. Бо не розміщена по всьому місту. Працює на зупинках громадського транспорту, але не на всіх. І не зовсім відповідає усім сучасним вимогам".

Що робитиме аеропорт

"Аеропорт – це об’єкт критичної інфраструктури, – каже Ігор Крохмаль, заступник міського голови. – Існує комплекс заходів, відпрацьований Службою безпеки України. За ним закріпили відповідальних. Передбачається певний комплекс заходів. До прикладу, в разі певних обставин, є можливість блокування злітно-посадкової смуги. Охорона аеропорту зараз інтенсивно проводить навчання з цього приводу".

Як реагує місцева влада на ймовірні загрози

"У залежності від обставин, які можливі, будуть прийматися відповідні рішення, – каже Володимир Самолюк. – Але в будь-якому випадку, підготовка до військових дій не почалась учора чи позавчора. Це – повсякденна робота відповідних органів. Вони зобов’язані усе це передбачати. Відповідно до усіх державних розпорядчих документів, які змушують готуватися у мирний час. Тому й розроблено відповідні плани. Визначено сили і засоби, які необхідно буде залучати. Проводяться постійні уточнення з цих питань. Вносяться відповідні зміни і корективи, якщо це необхідно. Але все буде залежати від того, яка буде обстановка".

"Будь-яку ситуацію в будь-якому випадку треба оцінювати по факту, – продовжує Володимир Самолюк. – Але готовність на місці є. Держава регулярно перевіряє стан готовності до виконання заходів в умовах надзвичайного стану чи особливого періоду під час війни, у відповідності до планів, якими передбачені певні дії і певні ресурси".

"Місто Чернівці завжди оцінювалося як "обмежено готове", – продовжує посадовець. – Тут оцінки бувають всього три – "готове" (в умовах, в яких ми живемо, досягнути такої оцінки майже нереально), "неготові". І посередині між цими оцінками є – "обмежено готові". Чернівці усі роки, під час усіх перевірок, що підтверджено документами, перебувають у стані, навіть ближчому до режиму "готові". За половиною напрямків ми вважаємось "готовими". За деякими напрямками – "обмежено готовими". Але за загальною сукупністю – "обмежено готові". Там дуже багато параметрів, які перевіряються... Кожен акт перевірки – це орієнтовно 40-45 сторінок тексту".

"Зрозуміло, що ми зараз стараємось робити те, що можливо, – каже Володимир Самолюк. – Ми бачимо недоліки, які треба покращувати. Міським головою створено робочу групу з питань покращення заходів цивільного захисту. Ця група працює, напрацьовує пропозиції. Тобто, ця робота постійно здійснюється".

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
14-02-2022, 19:14
Коментарів 0 Переглядів 13 833

Теги -

Захисник воював на Авдіївському напрямку, у день аварії перебував на ротації

Генерал-полковник Руслан Хомчак обіймав посаду головнокомандувача ЗСУ до Валерія Залужного

Оголошено I рівень небезпечності
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.