RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



"Це дуже страшно, я багато смертей бачила в реанімації лікарні, де пролежала 45 днів", – буковинка Алла Дутчак згадує, як хворіла на Covid, і досі хвилюється. Саме через свої хвилювання жінка майже три з половиною місяці жила з кисневим концентратором. І хоча фізіологічно через певний період не потребувала кисню, але психологічно боялася залишитися без кисневої маски.

Про це йдеться у публікації "Молодого буковинця".



Пані Алла працює завідувачкою Білянського дошкільного навчального закладу. Вона захворіла на коронавірус у березні минулого року. Спочатку ПЛР-тест не показав Covid, але згодом жінка потрапила до реанімації.

"Я захворіла 19 березня. Тиждень лікувалася вдома під наглядом сімейної лікарки. ПЛР-тест не показав коронавірусу, але було запалення легень. Поступово мій стан почав погіршуватися. Одного дня сатурація раптово впала до 85 – і я потрапила до Кіцманської лікарні, бо живу в селі Біла. Спочатку лежала в кардіологічному відділенні. Коли ще раз зробили ПЛР-тест, то підтвердили вже Covid" , – згадує Алла Іванівна.

Жінку забрали до реанімації, де вона лікувалася 45 днів, а загалом була у лікарні два місяці.

"Я не могла нормально дихати, тож дали кисневу маску. З нею увесь цей час в реанімації і жила. Я дуже емоційно все сприймаю і під час хвороби дуже запанікувала. До того ж у мене на очах помирали люди. Ввечері людина була жива, а вранці її запаковують у чорний пакет. Я дуже боялася. Киснева маска була важка, тож я її притримувала рукою, бо боялася, що вона сповзе, і тоді не зможу дихати. Цей страх так мене здолав, що я практично два тижні не їла і не спала. Навіть уночі тримала маску в руках"", - каже Алла Дутчак.

"Я так важко хворіла, що лікарі не давали гарантії, що я виживу. Частину ліків давали, а частину доводилося докуповувати рідним — синам та невісткам. Витратила на це чимало грошей. Мої маленькі онуки малювали мені малюнки, щоби хоч якось мене втішити", – розповідає жінка.

Лише через три тижні лікування в реанімації в Алли Іванівни поступово почав з’являтися апетит. Але попереду було ще тривале відновлення.

"Спочатку їсти давали через трубочку. Я була така ослаблена, що навіть сидіти не могла. Коли вже перевели в терапевтичне відділення, мене піднімали, щоби я постояла. І весь час я була з кисневою маскою. Мені рекомендували її знімати, але я просто боялася це зробити. Один день я була без кисню, а потім запанікувала, мені здалося, що важко дихати – і знову попросила маску", - згадує Алла Іванівна.

З лікарні Аллу Іванівну виписали 19 травня. Син купив їй додому кисневий концентратор, і ще півтора місяця вона жила з кисневою маскою.

"Лікарі казали не хвилюватися, заспокоїтися, і тоді ситуація покращиться, але страх залишався. Навіть коли йшла кудись із дому, брала із собою кисневу подушку. Дуже переживала, що мені не вистачить повітря. Сімейна лікарка Тетяна Миколаївна радила мені чотири рази на день на пів години знімати маску. Я так і робила, за кілька тижнів полишила кисневий концентратор", – каже жінка.
"Я дуже дякую лікарям Кіцманської лікарні, які мене лікували. У них дуже важка праця, особливо зараз. Дякую батькам вихованців нашого дитсадка, колегам і односельцям, які мене і підтримували", – продовжує Алла Іванівна.

Тиждень тому Алла Дутчак вакцинувалася і вважає, що так повинні зробити усі, бо хвороба дуже підступна.

"Кажуть, що коронавірус дуже токсичний і вражає у тому числі нервову систему. Можливо, і на мене хвороба таким чином вплинула. Лікарі попередили, що відновлення після коронавірусу триватиме до року. Зараз у мене дихання і сатурація нормальні, але й досі страшно бути довго самій на вулиці, бо хвилююся, що стане погано, – розповідає Алла Іванівна. – Минулого тижня нарешті вакцинувалася першою дозою Coronovak. Усім раджу вакцинуватися і захиститися від коронавірусу. Не всі вірять у цю хворобу, але насправді це страхіття. Той, хто важко перехворів, знає ціну ковтка свіжого повітря".

Варто знати


Коронавірус може не лише нашкодити фізичному здоров’ю людини, але й впливати на психічне самопочуття. Учені дослідили, що розлади настрою, тривожність, психоз після перенесеного Covid-19 розвиваються частіше, ніж у тих, хто перехворів на інші респіраторні захворювання та грип.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
13-02-2022, 15:10
Коментарів 0 Переглядів 3 800

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.