RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Чернівчан попередили про "комунальний колапс" через низький рівень погашення заборгованості за теплопостачання.

Сума цих боргів сягає 74,4 мільйона гривень і продовжує зростати, йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



Чому жителі міста зволікають із оплатою комунальних послуг?

"Отримую мізер, грошей не вистачає"

На сайті "Чернівцітеплокомуненерго" є списки злісних неплатників за опалення. Там – 2812 адрес квартир і домівок, які заборгували підприємству за теплопостачання суму понад п’ять тисяч гривень кожна.

Найбільшу заборгованість мають мешканці квартири в будинку на вулиці Комарова, 40. Сума боргу вражає – майже 112 тисяч гривень. Рік тому "МБ" уже писав про цю квартиру-"рекордсменку". Так, станом на лютий 2021 року сума заборгованості становила майже 95 тисяч гривень. Тож ще 17 тисяч гривень набігло жителям цього помешкання за рік.

На вході до під’їзду цієї п’ятиповерхівки висить дошка оголошень. На ній – нещодавно наклеєне повідомлення теплокомуненерго про необхідність сплатити борги за опалення. Кореспондент "МБ" намагався увійти до цієї квартири, та господарі двері відчиняти не поспішали.

Проте з однією із найбільших боржниць Чернівців нам таки вдалося поспілкуватися. Серед адрес, оприлюднених на сайті теплокомуненерго, ми знайшли будинок на вулиці Узбецькій. Його господарі заборгували за опалення понад 63 тисячі гривень. Рік тому, для прикладу, сума заборгованості за теплоносії була на десять тисяч гривень меншою.

Нам вдалося знайти хатній номер телефону цих мешканців. Жінка, яка підняла слухавку, просила не називати своє ім’я, але розповіла нам про те, як у неї набігла така заборгованість.

"Звичайно, мені відома ця сума. Але я її сплачую, – каже жінка. – Нам дуже багато нарахували грошей, і, звичайно, немає можливості одразу розрахуватися. Не можу сказати, що ми місяцями не сплачуємо. Платимо, але небагато".

Жінка розповіла, що живе у чотирикімнатній квартирі, а середня місячна сума у платіжці за тепло в неї становить 3000 гривень.

"Як гадаєте, можна сплатити таку суму, живучи на одну зарплату? Ця заборгованість у нас набігла за рік-півтора. Подавалась на субсидію, але сказали, що з моїми доходами – "не дозволено"… Вони ж рахують не те, що ти отримуєш на руки, а те, що нараховано, із податками… Я отримую на руки мізер, а податки знімаються", – сказала жінка.

"Із теплокомуненерго ніхто мені не погрожував. Вони подають до суду. Я їм сказала, що потихеньку сплачую, так і розрахуюся з ними", – зазначила вона.

Боржниця додає: раніше суми в платіжках за тепло були меншими.

"Це у 2020 році дуже великі суми нам почали нараховувати. Ми ж сиділи вдома, залишившись без роботи і заробітку. Ще й коронавірус нас підкосив, а на лікування витратили багато грошей", – сказала чернівчанка.

"Жоден бюджет не потягне таку компенсацію"

Керівництво теплокомуненерго закликає жителів міста негайно погасити заборгованість за опалення. А тим, у кого суми боргів є значними, дають можливість реструктуризувати їх. Для цього чернівчанам пропонують звернутися із відповідною заявою до комунального підприємства.
Водночас начальник теплокомуненерго Ігор Ніколенко у коментарі molbuk.ua повідомив, що в грудні підприємство спожило енергоносіїв на суму 97 млн грн.

"Із цієї суми електроенергія вартувала 11,2 млн грн, а газ – 85,4 млн грн. Послуги теплопостачання ж коштували 92,2 млн грн, в т.ч. населенню — 52,9 млн грн. Але станом на 21 січня оплата від населення сягнула цифри лише у 25,5 млн грн. Загальна сума боргів населення за спожите тепло наразі складає 74,4 млн грн із загальної суми 77,1 млн. Це означає, що за такого рівня проплат ось-ось наступить фінансовий колапс, бо в першу чергу треба оплачувати газ, щоб його ціна не стала ринковою (понад 50 тис. грн за 1000 кубів). Колапс призведе до того, що жоден бюджет не потягне компенсацію в таких розмірах. А якщо навіть потягне, то місто може забути про дороги, садочки та будь-яку іншу інфраструктуру", – сказав посадовець.

Керівник теплокомуненерго додав, що підприємство не зможе виплачувати зарплату працівникам у разі затягування споживачами з оплатою за тепло.

"Відповідно, ліквідовувати аварійні пориви за кілька годин, не залишаючи споживачів без тепла і турботи, стане неможливо. Тому закликаємо: сплатіть за тепло вчасно", – додав Ігор Ніколенко.

Хто найбільше заборгував за тепло

Адреси квартир або будинків, які мають найвищі суми боргів за опалення:

вул. Комарова, 40, кв. 42 – 111 934 грн

вул. Руська, 273, кв. 60 – 97 966 грн

вул. Головна, 162, кв. 52 – 82 848 грн

вул. Руська, 271, кв. 10 – 77 340 грн

вул. Гагаріна, 19, кв. 29 – 73 210 грн

вул. Південно-Кільцева, 1-в, кв. 117 – 70 293 грн

вул. Козятинська, 3-Д, кв. 37 – 70 001 грн

вул. Героїв Майдану, 97, кв. 121 – 69 386 грн

вул. Руська, 253, кв. 101 – 69 372 грн.

Джерело: Списки злісних боржників за теплопостачання, оприлюднені на сайті "Чернівцітеплокомуненерго".

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
1-02-2022, 18:46
Коментарів 0 Переглядів 14 565

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.