Буковинські артисти, святкуючи Святий вечір та Різдво, намагаються зберігати традиції.
Усі збираюься за столом з родинами і готують страви за сімейними рецептами, йдеться у публікації "МБ".
У родині народного артиста України Івана Дерди відзначають Різдвяні свята за давніми традиціями, що передавалися з діда-прадіда. Зберігають навіть старий молитовник, за яким молилася на Святий вечір бабуся, і дзвіночок, з яким ходив колядувати дідусь.
"До Святої вечері та Різдва моя родина готувалася ще з осені. Вибирали все найкраще, що вродило на городі: біб, квасолю, буряк і моркву на борщ, капусту на голубці. Коли молотили пшеницю на току, то мама вибирала найкращі зерна на кутю. Казала, що вони схожі на маленького Ісусика у сповитку. Бабуся зривала на грядці найбільші головки маку для куті, сушила яблука, груші та сливи на узвар. Ми з братом ходили до лісу по білі гриби, які сушили та зберігали для Святої вечері. Перед святами пекли калачі та хліб, замочували у воді опихану пшеницю, гриби, біб, крутили голубці. Перед Святвечором рано-вранці мама розпалювала піч і клала туди на весь день страви в глиняних горщиках, змастивши їх тістом та перехрестивши", – пригадує Іван Дерда.
Народний артист України Павло Дворський збирається приїхати з дружиною Світланою на Різдвяні свята до рідних Ленківців на Кельменеччині. Хоча, каже, все залежатиме від погоди.
"Ми завжди збиралися всією родиною на Святий вечір: діти, внуки, правнуки. Несли вечерю нашим самотнім родичам. Потім вже сідали до столу, на якому було 12 традиційних страв. Їх готувала мама, пекла хліб і калачі в печі. Такої смакоти я більше ніде не їв. Перед цим ми молилися, дякували Богові за прожитий рік. На Різдво після Божої служби в церкві ходили в гості, колядували, батько грав на гармошці", – згадує Павло Дворський.
Артист каже, якщо не зможе поїхати додому, то буде допомагатиму дружині готувати Святу вечерю.
"У мої обов’язки входить терти мак і чистити горіхи до куті, різати цибулю, моркву і червоний буряк, розкачувати тісто на вареники. М’ясними стравами у нас займаються син із невісткою. Вони дуже добре запікають курку та індичку, готують рибу, варять холодець", - розповідає Паво Дворський.
Подружжя Марія та Володимир Лобураки, заслужені артисти України, солісти дуету "Скриня", всі овочі та фрукти виростили на своїй дачі, тому нічого не купуватимуть.

"Білі гриби для Святої вечері назбирав Володя восени. Я зроблю пісні голубці, які він дуже любить. Наліплю вареників з капустою, картоплею, вишнями. Розвеземо вечерю нашим самотнім знайомим, яких підтримуємо. На Різдвяні свята треба не тільки їсти та пити, а й згадувати про хворих, дітей-сиріт, поділитися з ними вечерею, допомогти їм", – розповіла пані Марія.
Пані Марія пригадала, як ходила колядувати, коли була ще дитиною.
"Малою я знала багато колядок. Ходила колядувати, особливо до рідні та хрещених, бо ті давали багато грошей. На Святий вечір до батьків завжди приїжджали старші брати із сім’ями. У нас була дуже велика родина", - каже Марія Лобуряк.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram