Середа, 09 квітня 2025

«Розвеземо вечерю самотнім знайомим»: буковинські зірки розповіли, як святкують Різдво

Новини Чернівців
1 384
0


Буковинські артисти, святкуючи Святий вечір та Різдво, намагаються зберігати традиції.

Усі збираюься за столом з родинами і готують страви за сімейними рецептами, йдеться у публікації "МБ".



У родині народного артиста України Івана Дерди відзначають Різдвяні свята за давніми традиціями, що передавалися з діда-прадіда. Зберігають навіть старий молитовник, за яким молилася на Святий вечір бабуся, і дзвіночок, з яким ходив колядувати дідусь.



"До Святої вечері та Різдва моя родина готувалася ще з осені. Вибирали все найкраще, що вродило на городі: біб, квасолю, буряк і моркву на борщ, капусту на голубці. Коли молотили пшеницю на току, то мама вибирала найкращі зерна на кутю. Казала, що вони схожі на маленького Ісусика у сповитку. Бабуся зривала на грядці найбільші головки маку для куті, сушила яблука, груші та сливи на узвар. Ми з братом ходили до лісу по білі гриби, які сушили та зберігали для Святої вечері. Перед святами пекли калачі та хліб, замочували у воді опихану пшеницю, гриби, біб, крутили голубці. Перед Святвечором рано-вранці мама розпалювала піч і клала туди на весь день страви в глиняних горщиках, змастивши їх тістом та перехрестивши", – пригадує Іван Дерда.

Народний артист України Павло Дворський збирається приїхати з дружиною Світланою на Різдвяні свята до рідних Ленківців на Кельменеччині. Хоча, каже, все залежатиме від погоди.



"Ми завжди збиралися всією родиною на Святий вечір: діти, внуки, правнуки. Несли вечерю нашим самотнім родичам. Потім вже сідали до столу, на якому було 12 традиційних страв. Їх готувала мама, пекла хліб і калачі в печі. Такої смакоти я більше ніде не їв. Перед цим ми молилися, дякували Богові за прожитий рік. На Різдво після Божої служби в церкві ходили в гості, колядували, батько грав на гармошці", – згадує Павло Дворський.

Артист каже, якщо не зможе поїхати додому, то буде допомагатиму дружині готувати Святу вечерю.

"У мої обов’язки входить терти мак і чистити горіхи до куті, різати цибулю, моркву і червоний буряк, розкачувати тісто на вареники. М’ясними стравами у нас займаються син із невісткою. Вони дуже добре запікають курку та індичку, готують рибу, варять холодець", - розповідає Паво Дворський.

Подружжя Марія та Володимир Лобураки, заслужені артисти України, солісти дуету "Скриня", всі овочі та фрукти виростили на своїй дачі, тому нічого не купуватимуть.

«Розвеземо вечерю самотнім знайомим»: буковинські зірки розповіли, як святкують Різдво


"Білі гриби для Святої вечері назбирав Володя восени. Я зроблю пісні голубці, які він дуже любить. Наліплю вареників з капустою, картоплею, вишнями. Розвеземо вечерю нашим самотнім знайомим, яких підтримуємо. На Різдвяні свята треба не тільки їсти та пити, а й згадувати про хворих, дітей-сиріт, поділитися з ними вечерею, допомогти їм", – розповіла пані Марія.

Пані Марія пригадала, як ходила колядувати, коли була ще дитиною.

"Малою я знала багато колядок. Ходила колядувати, особливо до рідні та хрещених, бо ті давали багато грошей. На Святий вечір до батьків завжди приїжджали старші брати із сім’ями. У нас була дуже велика родина", - каже Марія Лобуряк.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм