RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Вирішили робити щеплення проти COVID-19, але у вас є сумніви та питання? Пропонуємо інструкцію, яка допоможе вам підготуватися до вакцинації.

Сімейна лікарка Віолетта Лійка розповіла про протипоказання до щеплення, чи потрібно вакцинуватися тим, хто вже захворів на коронавірус, які документи необхідні для запису на вакцинацію та що робити, якщо вам відмовляють у щепленні проти COVID-19.



Дізнайтесь, чи є у вас протипоказання

Взагалі існує вкрай мало людей, яким не можна вакцинуватися. Серед протипоказань може бути терапія онкохворих або складна імунотерапія. У випадку, якщо в людини є хронічні захворювання чи специфічна терапія, із приводу вакцинації варто консультуватися із сімейними лікарем. Але, в цілому, можна вакцинуватися майже за всіх станів, ніяких проблем не буде. Навпаки, люди, які проходять якусь складну терапію або вживають гормони, дуже схильні до ускладнень від коронавірусу, тому їм потрібно вакцинуватися в першу чергу.

Якщо сумніваєтесь, порадьтеся з лікарем

Якщо людина має певне хронічне захворювання, до прикладу, аутоімунний тиреоїдит, цукровий діабет, бронхіальну астму, і через це вагається, чи робити щеплення, – варто порадитися з лікарем. Краще піти до свого сімейного лікаря чи терапевта, запитати про протипоказання та зробити вакцинацію, ніж боятися та не робити щеплення. Це буде найбільш правильний та ідеальний метод, як чинити, якщо є сумніви.

Важливо сказати, що деяким людям не можна вакцинуватися не тому, що вакцина подіє на них негативно й із ними щось трапиться, а тільки тому, що вакцина може не спрацювати.

Не відкладайте щеплення, навіть якщо нещодавно хворіли

Людям, які нещодавно перехворіли на ковід, можна вакцинуватися. Раніше писали, що людям, які перехворіли, варто щепитися через три-шість місяців після захворювання, але це було обумовлено тим, що в людини, яка перехворіла, певний час існує імунна відповідь.

Тобто краще вакцинувати тих, у кого немає імунної відповіді, ніж віддати вакцину тим, у кого й без того є антитіла. Але в умовах не дефіциту вакцин можна вільно отримати свою дозу. Головне, щоб люди ходили щепитися. Це можна зробити як одразу після одужання, так і через умовні три місяці, бо, ймовірно, якийсь захист ще є.

Запишіться на вакцинацію

Якщо у вас підписана декларація з терапевтом або сімейнім лікарем, який працює в державному закладі, то, найімовірніше, за цього держзакладу створений кабінет вакцинації проти COVID-19. Ви можете запитати у свого сімейного лікаря, куди звернутися, щоб одразу зробити щеплення, або попросити лікаря записати вас на вакцинацію.



Також у Києві й інших містах Україні є пункти масової вакцинації. Отримати щеплення в них можна, записавшись через додаток Helsi.me.

Які документи потрібні

ідентифікаційний код

паспорт

мобільний телефон

декларація із сімейним лікарем, якщо є.

Ніхто не має права відмовити вам у щепленні

Якщо ви приходите в поліклініку, в якій роблять щеплення, а у вас немає підписаної декларації з лікарем цієї поліклініки, вам не мають права відмовити у вакцинації.

Якщо вам відмовляють у вакцинації через умовну відсутність декларації, потрібно проявити певну настирливість і сказати: "Ви не маєте права відмовляти в щепленні, тому що це порушення законодавства. Будь ласка, зареєструйте мене в системі та зробіть вакцинацію. Це моє громадянське право". Якщо це не працює, можна зателефонувати в МОЗ або хоча б сказати, що ви туди дзвоните – зазвичай це працює.

Що можна та чого не можна робити напередодні вакцинації

Точно не потрібно вживати алкоголь напередодні вакцинації. Просто ведемо звичайний спосіб життя, щоб почуватися нормально на момент щеплення.

Яка може бути шкода від щеплення

Щеплення – це дуже проста процедура. ЯКЩО ІЗ ЩЕПЛЕННЯМ ЩОСЬ НЕ ТАК, ТО НАЙБІЛЬША ШКОДА, ЯКА МОЖЕ БУТИ – ВАКЦИНА НЕ СПРАЦЮЄ. Умовно, якщо вакцина потребувала заморозки, а пролежала три дні на спекотному сонці, це не означає, що вона перетворилася на отруту. Це означає, що вона перетворилася на дистильовану воду, яка не спрацює.

Побічні реакції

Якщо після щеплення людина відчуває головний біль, температуру чи озноб, можна вжити протизапальні ліки. Звичайно, пити воду, за можливості відпочити. Страшних побічних реакцій бути не може.

Декому після щеплення буває трохи недобре, але через 2–3 дні все минає повністю. Цілком нормально мати такі реакції. Це означає, що організм виробляє імунну відповідь. Не мати реакції на вакцину теж ок, реакція також виробляється. Просто ми реагуємо на все індивідуально.

У когось під час застуди температура 39, а у когось – 36,9. Але це не означає, що в людини, в якої температура 36, 9, неправильно працює організм. Просто всі ми різні, імунна система в кожної людини теж різна. Тому всі ці реакції є нормою.

Що після вакцинації

Одразу після вакцинації потрібно посидіти 15 хвилин у пункті щеплення, тому що ми боїмося ймовірної анафілактичної реакції, яка може статися в перші хвилини після будь-якої ін’єкції.

Після вакцинації ми дотримуємось тих самих заходів безпеки. Ми зможемо потроху знімати маски, коли люди масово вакцинуються. Але миття рук залишиться з нами надовго. Наприклад, цього сезону через нормальну гігієну – носіння масок, миття рук – практично не було сезонного грипу, що дуже круто.

Чи можна знімати маску, якщо ти повністю вакцинований

Якщо ти перебуваєш поруч із людиною, яка також повністю вакцинована, то чому би й ні. Просто пам’ятайте про заходи безпеки, продовжуйте мити руки, уникати скупчень людей, провітрювати помешкання.

Поки діють такі правила, що ми мусимо носити маски у ТЦ та аеропортах. Нас не пустять без маски в такі місця, навіть якщо ми вакциновані, адже вакцинація поки що не покрила велику частину населення. Тому ми поки не можемо відмовитися від масок. Коли більша частина населення буде вакцинована, цілком ймовірно, що ми зможемо частково відмовитися від масок, що не може не радувати.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
18-11-2021, 18:55
Коментарів 0 Переглядів 2 377

Теги -

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.