RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


В Україні створять добровольчі формування територіальних громад.

"Створення системи національного спротиву в Україні є потужним сигналом усім, що країна оборонятиметься, не допустить подій 2014 року, і що захист України для нас – це всенародна справа", – наголосив В. Зеленський.



Закон "Про основи національного спротиву" передбачає комплекс важливих заходів, які мають на меті розвиток територіальної оборони та руху опору, впровадження системи підготовки населення до національного спротиву. Він дає змогу, в разі потреби, залучити все населення країни до захисту рідної землі, свого краю та згуртувати всіх українців навколо цих важливих ідей.

Що передбачає закон

В Україні створять добровольчі формування територіальних громад. Їхнім членам дозволять носити власну мисливську зброю і готуватимуть до національного спротиву, який оголошуватимуть з настанням особливого періоду на тимчасово окупованих територіях України і на території України в цілому. Загальне керівництво національним спротивом буде здійснювати президент, як верховний головнокомандувач Збройних Сил України.

Сили територіальної оборони будуть діяти за територіально-зональним принципом, поза районами, де відбуваються бойові дії. При цьому за рішенням президента їх можна залучати до виконання завдань за межами територіальної оборони.

Що передбачають зміни до закону "Про чисельність Збройних Сил України"

Чисельність ЗСУ збільшать на 11 тисяч військовослужбовців у зв’язку з прийняттям закону про сили нацспротиву. Таким чином загальна чисельність ЗСУ складатиме 261 тисячу осіб. Збільшення чисельності ЗСУ необхідне для створення та забезпечення функціонування сил територіальної оборони, а також для розвитку Сил спеціальних операцій в інтересах формування руху опору.



Для реалізації закону в 2022 році необхідно 2,5 мільярда гривень.

Як на Буковині посилюють оборону

В області вже кілька років діє бригада територіальної оборони. У її підрозділах постійно проходять військову підготовку чимало громадян. Таким чином, сотні буковинців, які вміють поводитися із зброєю та знають, як діяти під час загрози, здатні забезпечити захист свого краю.

Навчальні збори резервістів відбуваються за різними напрямками у визначені планом підготовки терміни. Скажімо, цьогоріч навчання з офіцерами-резервістами тривали з 5 по 11 липня на базі Чернівецького військово-спортивного ліцею.

Як повідомив "МБ" командир батальйону територіальної оборони Чернівців Віталій Матвієнко, у ході занять і тренувань відпрацювали питання організації управління та забезпечення підрозділів батальйону в ході виконання бойових завдань, а також вдосконалили особисті навички у володінні зброєю.

"Важливим результатом у проведенні таких зборів є обмін досвідом між учасниками зборів та вироблення єдиних підходів для виконання поставлених завдань", – сказав він.



"Основним завданням є опанування дій підрозділів територіальної оборони в взаємодії з правоохоронцями та іншими військовими формуваннями при виконанні поставлених завдань та управління частинами і підрозділами територіальної оборони під час переміщення в райони зосередження, вироблення замислу ведення бойових дій", – розповів командир батальйону.

Чому я вирішив вступити в батальйон

Богдан Сичов, студент, працівник компанії з доставки:



"Чому я вважаю, що варто записатись у батальйон територіальної оборони? Тому що повсякденна армійська підготовка трохи відстала. Для того, щоб підтримувати належний рівень боєздатності, у кожному регіоні України має бути певний підрозділ, який регулярно має відробляти певні завдання, які можуть виникнути в разі якоїсь нестандартної ситуації. Це не тільки військові дії, а й стихійні лиха та інші ситуації, під час яких необхідна військова підтримка. Як на мене, не у кожній області є достатня кількість військових формувань, які б належно перекривали завдання, які можуть виникнути у разі надзвичайних ситуацій. Тому запис до територіальної оборони є надзвичайно важливим для того, щоб постійно підтримувати себе на певному рівні готовності, адже участь у батальйоні територіальної оборони передбачає залучення до певних навчань, завдань, зборів і постійного підвищення професійного рівня. Батальйони територіальної оборони можуть стати базою, яка б допомогла реалізувати належну та ефективну систему захисту України не тільки від зовнішнього агресора, а й під час надзвичайних ситуацій".

Андрій Кучуран, громадський активіст, експерт з комунікацій:



"Зустрічав чимало інформації про військові сили різних країн світу. Насамперед – невеликих, не надто потужних у військовому плані, як-от, Фінляндії, Швейцарії. Загалом у них регулярна армія невелика. Але раз на рік проводяться військові навчання, які є обов’язковими для всіх або для більшої частини жителів. Таким чином, вони постійно тримають населення у формі та бойовій готовності. Якщо якась така загроза буде, то вони моментально зможуть свою регулярну армію підсилити. І після якихось глибших навчань можуть мати набагато більші потужності та силу.

Як на мене, батальйони тероборони певним чином повторюють і відтворюють ці моделі. Думаю, це ефективно. Тримати постійно велику армію – це дуже дорого, і це модель 50-річної давнини. Зараз світ диктує інші умови. З одного боку, нам потрібна армія, а з іншого – потрібно до цього розумно підходити. Як на мене, то батальйони тероборони – це розумний підхід: коли час від часу, раз на рік збираються, щоб відпрацювати свої навички у військових умовах. Відповідно, люди не забувають те, що їх вчили в армії чи на військовій кафедрі. А ще – дізнаються для себе щось нове".

Як стати резервістом тероборони

Чернівецький територіальний центр комплектування та соціальної підтримки постійно запрошує буковинців стати резервістами тероборони. Вступити до цих підрозділів можуть чоловіки та жінки віком від 18 до 60 років, зокрема, і за відсутності досвіду служби.

Контракт у резерві тероборони дозволяє виконувати військовий обов’язок, не відлучаючись від звичної справи за фахом. Резервісти здобувають знання та військові навички під час кількатижневих щорічних та одноденних щомісячних навчальних зборів.

У період проходження служби резервіст може отримувати чергові військові звання та опанувати нову військово-облікову спеціальність.
На час проведення зборів за ним гарантовано зберігається посада та заробіток, а також надається низка виплат.

Для того, щоб укласти контракт на службу у військовому резерві тероборони, потрібно звертатися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомату) за місцем реєстрації, або за адресою: Чернівці, вулиця Головна, 119.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
15-08-2021, 17:03
Коментарів 0 Переглядів 2 989

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.