RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Дванадцять років тому чернівчанин Олександр Шкурідін взяв за мету відвідати всі населені пункти Буковини. Нині 34-річний краєзнавець із 417-ти сіл та міст побував у 415-ти.

Ще під час навчання у Буковинській державній фінансовій академії (2002-2008) Олександр часто їздив у гості до студентських друзів, йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



"Одного разу після такої мандрівки я замислився: область нібито найменша в Україні, але настільки оригінальна, настільки унікальна! – розповідає мандрівник "МБ". – Їдеш у гірську частину Буковини – на Вижниччину чи Путильщину – там одні звичаї та побут. Приїжджаєш на Глибоччину – там все кардинально інакше. Заставнівщина – ще по-іншому. Бессарабська частина – взагалі інша специфіка навіть у спілкуванні людей".

"У школі історію не дуже любив, – продовжує Олександр. – Мені завжди ближчими були точні науки. А тут зненацька почав вивчати історію області. Після закінчення вузу деякий час у мене була робота, пов’язана з тим, що часто їздив селами. Поїздок багато, і мені щоразу ставало цікавіше подорожувати. В один момент я зрозумів, що хочу побувати в кожній точці області!".

Для того, щоби реалізувати свою мрію, спочатку розписав у блокноті всі райони і всі населені пункти. Їх виявилося 417. Потім поставив галочки навпроти тих, де вже був. Тоді зрозумів, що вдалося побувати у майже третині сіл та міст. Це був кінець 2009 року. Протягом певного часу галочок ставало більше.



"Вже восени 2010 року я чітко розумів, що мушу побувати у кожному селі, відчути дух, специфіку. А ще – з людьми поспілкуватися, щось записати. Фактично за рік – з вересня 2010 по листопад 2011 року – об’їхав 10 районів. Всі, крім Путильського. Заїжджав у кожне село", – пригадує чернівчанин.

Краєзнавець додає – об’їздити весь район за одну поїздку неможливо, тож кожна мандрівка складалася із відвідувань не більше семи-восьми населених пунктів.

"І ось, залишився Путильський район, де, як відомо, 51 населений пункт. Щоправда, у 15-ти з них я був до того часу – через роботу чи на відпочинку", – сказав Олександр.

Згодом активність мандрівок дещо спала. Він одружився, а ще робота не завжди дозволяла "вириватися" у подорожі. У кінці 2013 – на початку 2014 року відбулась Революція гідності, у подіях якої Олександр брав активну участь, тож часу на мандрівки не було.

"Пауза тривала до 2014 року, коли я почав працювати в ОДА, – розповідає краєзнавець. – Робота в органах влади передбачала різні поїздки, тож я зрозумів, що, перебуваючи на Путильщині, міг би спланувати маршрут таким чином, щоб заїхати в одне чи два нових села. Переважно, це були прийоми громадян".

"Навіть на google-картах мапи неточні"

У 2016 році Олександр Шкурідін вирішив змінити методику свого дослідження сіл Буковини. Краєзнавець вважав за потрібне більш детально вивчати культуру, історію та побут кожного населеного пункту.



"Того року я поїхав у найвіддаленіше село України – в Сарату на Путильщині. Воно велике за площею і складається з кількох хуторів. Мандрівка пролягала через Памір, а також найвищу гору області Яровицю. У тому ж році я зареєструвався у Facebook. Коли повернувся з мандрівки, почав на своїй сторінці публікувати світлини. Побачив, що людям це дуже подобається! Тоді вирішив, що хочу дослідити Путильщину більш детально".
Під час подорожей гірськими місцевостями Буковини Олександр з’ясував, що немає жодної карти, де були б правильно розташовані населені пункти колишнього Путильського району.

"Наприклад, село Околена майже на всіх картах позначене неправильно, – каже Шкурідін. – Замогила, також, у більшості мап неправильно позначена. Постійно плутають на картах Бисків і Бісків, хоча це два різні населені пункти. Навіть, на google-картах є багато помилок! Тому ще одна мета – скласти мапу з правильним розташуванням цих сіл. А по-друге – хочу дослідити кожен хутір Путильщини. Тому що, наприклад, у селі Бисків проживає приблизно 150 людей. А складається цей населений пункт із восьми хуторів. Тож, нині, маю на меті скласти повноцінну карту Путильщини, де будуть зображені всі ці хутори".

Олександр розповів, що чимало часу провів у архівах, досліджуючи історію краю у австрійські, румунські та радянські часи.

"Ці дані зіставив із нинішньою ситуацією: які хутори збереглися, а які ні, які змінили назву, а які об’єдналися. Адже у 60-х роках Радянський Союз провів дуже велику реформу об’єднання сіл. Наприклад, зараз є село Поляківське. Воно складається з декількох хуторів, основні з яких – Поляківське і Худівський. Вони як порахували? Поляківське – на одному горбі, Худівський – на іншому. Вони подивилися, що в Поляківському, за переписом, приміром, 120 людей проживає, а в Худівському – 110.Отже, ці хутори треба об’єднати. І називаємо село Поляківське, бо там на 10 жителів більше".

Назбирав близько 1000 книг про Буковину

"Свою мрію відвідати 417 населених пунктів міг реалізувати ще в 2014 році: можна було просто для "галочки" заїхати в кожне село, – розповідає Олександр Шкурідін. – Але я вирішив це задоволення розтягнути. Станом на сьогодні залишилися тільки два населені пункти, де я ще не був. Їх спеціально залишив накінець. Це – село Фальків Вижницького району. Це прикордонне село, яке територіально розташовується у межах Сторожинецького району, але адміністративно належить до Вижницького. Це єдиний населений пункт області, а можливо й України, де досі немає електрики. Цьогоріч туди планую поїхати".



А 417-тий населений пункт, яким Олександр завершить свою туристичну експедицію, він планує відвідати вже у 2022 році.

"Це – село Випчина, найвисокогірніше село в Путильському районі. На самих верхах там уже ніхто не проживає, а в ближній частині ще є декілька будинків. Тож Випчину я залишив накінець. Хочу грунтовно підготуватися, запрошу журналістів – щоб це запам’яталося всім", – розповів чернівчанин.

Краєзнавець не відкидає, що за підсумками свого вивчення області напише книгу або створить якусь працю про мандрівки Буковиною.

Щоправда, зізнається – на це потрібно немало часу. Тим часом чоловік збирає масштабну бібліотеку книг і видань, пов’язаних із регіоном.
"Станом на сьогодні у мене близько 1000 книжок, які стосуються винятково нашої області, – каже Олександр. – Їхня тематика – історія, краєзнавство, культура, видатні особистості. Коли я сформую велику бібліотеку, ближче до пенсійного віку подарую ці книги одній із бібліотек".

Де живуть найщасливіші і найзаможніші люди

Дослідник переконаний, що історія залишила неабиякий слід на побуті, культурі та звичаях кожного з районів області. Скажімо, на запитання, де живуть найбагатші люди Буковини, Олександр відповів:

"Так склалося історично, що, якщо поділити область на три частини – Буковину, Герцаївщину та Бессарабію, то на буковинській частині люди завжди були і є найбільш заможними. Якщо говоримо про Бессарабію, то заможними можна назвати села колишнього Хотинського району – від Колінківців до Недобоївців. З історії знаю, що там люди завжди були підприємливими – торгували горіхами, сливами, яблуками, черешнями. Відповідно, вони краще жили, ніж інші села, скажімо, Сокирянського чи Кельменецького районів".

Нині ж, переконаний краєзнавець, найбільш заможні населені пункти – прикордонні села колишніх Сторожинецького та Глибоцького районів.
На запитання, де в області проживають найщасливіші люди, Олександр відповів:

"У кожному селі є різні люди: хороші, погані, добрі, злі, багаті, бідні... Але якщо беремо гірську територію, то, напевно, ті люди щасливі, хоча вони дуже важко живуть і працюють. Жити й працювати в гірських умовах значно важче, ніж на рівнині. Ми приїжджаємо туди, де немає інтернету та якихось елементарних умов – прийняти душ, умовно кажучи. І нам здається, що ці люди страждають. Насправді, спілкуючись з ними, розумієш, що вони думають, що нам гірше. Бо ми їмо в місті нездорову їжу, дихаємо викидними газами тощо. На своєму рівні вони, мабуть, не менш щасливі, ніж ми. Але вони думають, що вони щасливіші за нас. Можливо, так воно і є".

Які села Буковини варто відвідати мандрівникам

На прохання "МБ" Олександр Шкурідін перелічив населені пункти області, які обов’язково слід відвідати туристам, аби дізнатися нове про Буковину.

Дністровський каньйон

Село Нагоряни (колишній Кельменецький район). "У цьому селі є геологічна пам’ятка природи – "шишкові горби". Звідти, мабуть, найкращі краєвиди відкриваються на Дністер. А ще там є музей килимарства Вікторії Китайгородської".

Село Комарів (колишній Кельменецький район). "З нього відкривається ще одна чудова панорама. На ділянці біля Комарова розташоване водосховище Дністра".

Село Галиця (колишній Сокирянський район). "Це – унікальний монастир у скелі. Щоправда, село маленьке, там населення – приблизно 100 людей".

Село Лопатів (колишній Сокирянський район). "Ще одне прекрасне місце з чудовим краєвидом".

Гірська частина Буковини

"Кожне село є унікальним, і виділити кілька населених пунктів – складно. Але все ж раджу відвідати Сарату – найвіддаленіше і найбільш важкодоступне село. Також Селятин, де збереглась велика кількість споруд австрійської доби та приміщення вокзалу, звідки курсував потяг до Відня та причіпний вагон до Парижу".



"Крім того, для поціновувачів музейної справи раджу відвідати музеї в Опришенах та Старому Вовчинці колишнього Глибоцького району. Також Ленківці, Бернове колишнього Кельменецького району, Шебутинці на Сокирянщині, Погорілівку колишнього Заставнівського району та багато інших", – сказав Олександр.

Села з цікавими музеями і давніми палацами

"Є на території області села, де знаходяться давні церкви, – розповів чернівчанин. – Якщо говоримо про Герцаївщину, то тут є церкви, яким по 200 і більше років. Зокрема, у Байраках, Підвальному, Петрашівці. Цікава архітектура гуцульської частини області. Є кілька дерев’яних церков 19 століття у Вижницькому районі".

"Ще одними з архітектурних цікавинок є давні палаци австрійської доби. Зокрема, у таких селах, як Буденець, Череш, Красноїльськ, Старій Жадові колишнього Сторожинецького району, Просикурянах, Карапчеві колишнього Глибоцького району, Хлівищі колишнього Кіцманського району, у Вікні колишнього Заставнівського, Карапчеві Вижницького району", – додав Олександр.

"Цікавими є села, де проживають старообрядці, – говорить мандрівник. – Це – Грубна, Білоусівка колишнього Сокирянського району, Липовани Вижницького району. І, звичайно, село Біла Криниця (колишній Глибоцький район), яке вважається центром світового старообрядництва".

"Насправді, населених пунктів, які варто відвідати на Буковині, є безліч. І всіх їх перерахувати, мабуть, неможливо. Тому, гадаю, що це тема ще не для однієї газетної публікації", – сказав Олександр.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
15-08-2021, 16:10
Коментарів 0 Переглядів 10 897


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!