RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чернівецький журналіст Юрій Чорней презентував свою книгу «Вернон Кресс. Життя під прикриттям»
Фото Букінфо


У Чернівцях відомий журналіст і письменник Юрій Чорней в обласному Художньому музеї презентував книгу "Вернон Кресс: життя під прикриттям".

Як повідомляє Букінфо, захід модерувала Інга Кейван.



Ця книга – захопливий інтелектуальний трилер, дійовими особами якого є колишній чернівчанин, уродженець австрійського Інсбрука Петер Демант (1918-2006), події та люди епохи, в яку йому судилося жити. Від Першої світової, ГУЛАГу й Голокосту до падіння Берлінського муру, краху комунізму і спроб реставрації тоталітаризму в Росії. Заснована на численних історичних джерелах, значну частину яких уперше введено в культурний обіг.

Інга Кейван зауважила, що книжка є великим подарунком нашому місту і краю: "Коли я читала цю книжку, розуміла, що описану атмосферу відчували й мої дідусь з бабусею. Вона охоплює дуже багато контекстів і розповідає не лише про Петера Деманта, ГУЛАГ, постравму, про ХХ століття, про Буковину, Чернівці, буковинців, чернівчан, але й про кожного з нас".

"Так сталося, що Петер Демант був чужим серед чужих, і чужим серед своїх. Ця книга покликана заперечити безликість історії, доторкнутися до вічності, відчути життя руками. Це той людський вимір минулого, яким часто нехтують, коли розповідають про масштабні історичні події: голодомори, війни, геноциди. Але людське життя – це не узагальнення. Кожне життя, включно з нашим, – це найдрібніші деталі і всі вони надзвичайно важливі, які, власне, і визначають нашу сутність. Кожне життя вартує, аби за нього боротися, про нього написати. Кожен заслуговує на своє місце в історії", – розповів автор книжки Юрій Чорней.

Чернівецький журналіст Юрій Чорней презентував свою книгу «Вернон Кресс. Життя під прикриттям»
Фото Букінфо


Автор додає, що судити про людське життя можна лише тоді, коли воно закінчилося: "Мені важливо було прослідкувати його життя від народження до смерті. Можна було взяти найяскравіші моменти, але тоді це було б віддалено від науковості".

Географія життя під прикриттям колишнього чернівчанина Петера Деманта – це Австро-Угорська монархія, Королівство Румунія, Перша Чехословацька Республіка, Третій Райх, Союз Радянських Соціалістичних Республік, Росія, безліч гірських вершин і природних місцевостей, країв і країн на всіх континентах, хіба що за винятком Антарктиди. Дивовижним чином у ньому переплелися ключові події найтрагічнішого в історії людства ХХ століття.

Юрій Чорней розповів, що напередодні 600-річчя Чернівців дізнався, що у Росії помер колишній чернівчанин, який заповів свою бібліотеку рідному місту. Також він залишив чудові твори про Чернівці. – Так виникло бажання познайомитися з цими текстами, спогадами про довоєнні Чернівці, дорадянські Чернівці, у яких він жив. Коли я прочитав його тексти виник інтерес й до постаті Петера Деманта. Почав читати його щоденники, архівні документи і мені вдалося відтворити його життя фактично від народження до смерті. Так впродовж семи років я вивчав матеріали, писав і, власне, так ця робота вилилася у документальне дослідження, яке нам вдалося видати на початку цього року, – поділився Юрій Чорней.

Під час презентації Інга Кейван зачитала відгук письменниці Марії Матіос про книжку "Вернон Кресс. Життя під прикриттям":

"Якби моя воля – я би без будь-якої вченої ради зарахувала книжку Юрія Чорнея до науково-дослідницької праці з присвоєнням йому звання доктора історичних наук негайно! (Чесно!) Бо ця його багаторічна робота цілком відповідає науковому виданню з усім потрібним для цього апаратом (цитування, посилання на джерела, а найголовніше – новизна матеріалу).

2. Якби я була заздрісною, я би кусала собі лікті від відчуття тієї повноти документів і фактів, які Юра, мов той кріт, вишукував і виловлював, систематизував, аргументував у норах архівів і в джунглях преси, щоби згодом перетворити їх у систематизовану, дбайливо упорядковану і переказану історію Буковини через призму історії однієї людської долі. З цим неймовірним за своєю масштабністю задумом він упорався блискуче, додавши навіть до документальної роботи деякого детективного присмаку, що завжди дуже до вподоби читачеві. І я дуже сподіваюся, що вдумливі читачі і дослідники побачать, відчують і оцінять цю колосальну працю.

3. І коли б я тепер писала "Букову землю", я таки написала б її швидше, бо однозначно послуговувалася б цим універсальним джерелом інформації з історії Буковини. І таким чином зекономила би кілька років часу так само на пошук джерел у архівах. У цих пошуках я відчуваю Юру Чорнея – як свого брата по духу і прискіпливості. Бо джерельна база в "Вернон Кресс. Життя під прикриттям" – повна, як Черемош у повінь. Дякую за цю совісну працю, працю-відкриття, працю-енциклопедію!"

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
21-05-2021, 18:30
Коментарів 0 Переглядів 1 792

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.