RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

10. Пн. Ап. Симеона. Прп. Стефана.

Святий апостол і священномученик Симеон, содник Господній

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святий апостол і священномученик Симеон, сродник Господній, був сином Клеопи, молодшого брата святого Йосифа Обручника. У зрілому віці він побачив чудеса Господа Ісуса Христа, увірував у Нього і став одним із 70-ти апостолів. Святий Симеон проповідував Христове Євангеліє, навчав істинам святої віри і викривав ідолослужіння. Після загибелі святого апостола Якова (+ 63; пам'ять 23 жовтня), першого єпископа Єрусалимського, на його місце християни обрали святого апостола Симеона. За правління імператора Траяна (98 - 117) римському правителю Аттіку донесли, що святий Симеон походить з роду царя Давида (римляни знищували всіх нащадків царя Давида) і сповідує християнську віру. Язичники схопили святого Симеона, який у той час був вже столітнім старцем і після довгих мук розіп'яли на хресті.



Преподобний Стефан, ігумен Печерський, єпископ Володимиро-Волинський

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Народився преподобний Стефан близько 1040 року і походив з боярського роду. У молодому віці він прийняв постриг у Києво-Печерському монастирі і став улюбленим учнем преподобного Феодосія Печерського. Незабаром його призначили доместиком, тобто керівником монастирського хору. За дорученням свого духовного наставника преподобний Стефан виголошував проповіді під час богослужінь.

У 1074 році братія Печерського монастиря одностайно обрала преподобного Стефана своїм ігуменом. Преподобний Феодосій заповів преподобному Стефану закінчити будівництво новозакладеної мурованої церкви, що той і виконав, а крім того, розбудував монастир та огородив його дерев'яною стіною. Преподобний Стефан перевів ченців у новозбудовані келії, а кількох залишив у печерах для поховання спочилої братії та щоденного звершення богослужінь в пам'ять про померлих ченців та жертводавців обителі.
У 1078 році з невідомої причини братія виступила проти преподобного Стефана, і він був вимушений залишити монастир. Тоді, за підтримки побожних бояр, преподобний Стефан вирішив збудувати нову обитель. Для цього він обрав місце, що знаходилося неподалік від Печерського монастиря і мало назву Коловського урочища. Монастир був збудований на честь положення ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні, але проіснував він недовго. У 1096 році, під час нападу половців на Київ, монастир був вщент зруйнований.
Ігумен Коловського монастиря був дуже шанованим, і, коли звільнилася кафедра єпископа Володимир-Волинського, на це місце волею Великого князя та Митрополита Київського Іоанна III у 1090 році був поставлений преподобний Стефан.

У ті часи духовна влада єпископа Володимир-Волинського поширювалася не лише на Волинь, але й на всі галицькі землі аж до Карпат. Згідно з літописними даними, мешканці Волині та Галичини були хрещені одразу ж після киян, у 992 році, ще за часів рівноапостольного князя Володимира. Духовна єдність Волині та Галичини проіснувала приблизно 150 років (від 992 до 1141 року), тобто до часу, коли на південно-західних землях історичної Русі з'явилося Галицьке князівство.

На Володимир-Волинській кафедрі преподобний Стефан відзначився багатьма добрими справами. З метою розповсюдження християнського вчення він часто подорожував землями Волині та Галичини. Не лише словом, а й ділами він допомагав бідним та убогим, слідкував за дотриманням духовенством церковного уставу. Преподобний Стефан був вимогливим до себе та вів життя суворого постника. За словами сучасника, своїй численній пастві преподобний служив „любов'ю, словом, житієм, смиренням і чистотою".

Перебуваючи у Володимир-Волинському, преподобний Стефан приїжджав до Печерського монастиря, зокрема в 1091 році був присутнім на віднайденні мощей преподобного Феодосія Печерського. Після цієї духовної урочистості преподобний Стефан знову повернувся на свою кафедру, де протягом трьох років звершував подвиг святительства, „многія добродітелі на успіх словесному сі стаду сотворив, іх же ради обрітеся достоін неувядаємаго слави вінця".
Добрий пастир землі Волинської відійшов до Господа 27 квітня 1094 року і був похований у Володимир-Волинському кафедральному соборі.
Пам'ять преподобного Стефана, ігумена Печерського, єпископа Володимир-Волинського, святкується 27 квітня (10 травня за н. ст.); 10 (23 за н. ст.) жовтня із Собором всіх святих землі Волинської; у Неділю другу Великого посту із Собором всіх преподобних Києво-Печерських.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
10-05-2021, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 072

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.