RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

17. Сб. Прп. Йосифа Піснепівця. Акафістова.

Преподобний Йосиф Піснеписець

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Преподобний Йосиф Піснеписець народився в Сицилії в благочестивій християнській сім'ї. Батьки його, Дамб і Агафія, рятуючись від варварського нашестя, переселилися до Пелопонесу. У віці 15 років святий Йосиф пішов у Фессалоніки в монастир. Згодом преподобний був рукоположений в сан пресвітера.
Преподобний Григорій Декаполіт (пам'ять 20 листопада) відвідав монастир і помітив молодого ченця. Він узяв його з собою до Константинополя і поселився з ним разом при церкві святих мучеників Сергія і Вакха. Це було в царювання імператора Льва Вірменина (813 - 820) - час жорстоких іконоборчих гонінь. Преподобний Григорій і Йосиф безстрашно відстоювали шанування святих ікон. Вони проповідували на площах міста, відвідували православних, утверджуючи їх проти єретиків. Положення Константинопольської Церкви було вкрай важке: не тільки імператор, але і Патріарх були іконоборцями.
В той час римські єпископи були в єдності з Вселенською Церквою, і Папа Лев III, непідвладний візантійському імператорові, міг би надати велику допомогу православним. Православні ченці вибрали посланцем до Папи преподобного Йосифа як найбільш стійкого і красномовного. Преподобний Григорій благословив його їхати до Риму і сповістити про положення Константинопольської Церкви і про небезпеку, що загрожує Православ'ю.



Під час подорожі преподобний Йосиф був схоплений розбійниками-арабами, іконоборцями, і був відправлений на острів Крит. Там вони передали його іконоборцям. Преподобний Йосиф був поміщений в темницю. Мужньо переносячи всі позбавлення, він підтримував і інших в'язнів. За молитвами преподобного один православний єпископ, який почав було сумніватися, настільки зміцнився духом, що мужньо прийняв мученицьку смерть.
Шість років провів преподобний Йосиф у темниці. У Різдвяну ніч 820 року він у видінні побачив святителя Миколая Мирлікійського, який сповістив йому про смерть гонителя-іконоборця Льва Вірменина і про припинення гонінь на святі ікони. Святитель дав преподобному сувій і сказав: "Прийми цей сувій і з'їж його". Преподобний прочитав сувій і з'їв його. Святитель Миколай повелів йому проспівати ці слова. Після цього окови самі спали з преподобного, двері темниці відчинилися, і він вільно вийшов з неї і був піднятий у повітря і поставлений поблизу Константинополя на великій дорозі, яка вела у місто. В Константинополі преподобний Йосиф вже не застав в живих преподобного Григорія Декаполіта, а зустрівся лише з його учнем блаженним Іоанном (пам'ять 18 квітня), який теж незабаром помер. Преподобний Йосиф побудував церкву в ім'я святителя Миколая і переніс туди мощі преподобного Григорія і Іоанна. При церкві був заснований монастир.

Преподобний Йосиф отримав також від одного добродійного чоловіка частину мощей апостола Варфоломія. Він побудував церкву в ім'я святого апостола і хотів урочисто вшанувати його пам'ять, але опечалювався, що не було хвалебних піснеспівів, які прославляли пам'ять святого апостола, сам же він не осмілювався їх скласти. Сорок днів із сльозами молився преподобний Йосиф, готуючись до свята пам'яті апостола. У навечір’я свята у вівтарі йому з'явився апостол Варфоломій, поклав йому на груди святе Євангеліє і благословив писати церковні піснеспіви. Після цього чуда преподобний Йосиф написав канон апостолові Варфоломію і з тих пір почав складати церковні пісноспіви на честь Божої Матері, святих угодників і в тому числі - на честь святителя Миколая, який звільнив його з темниці.

Під час відновлення іконоборчої єресі при імператорові Феофілі (829 - 842) преподобний Йосиф удруге постраждав від єретиків. 11 років він був у вигнанні в Херсоні. У 842 році при святій цариці Феодорі (пам'ять 11 лютого), яка відновила православне шанування святих ікон, преподобний Йосиф був поставлений сосудохранителем в Софійському соборі в Константинополі. Але за сміливе викриття брата цариці Варда в незаконному співжитті він знову був відправлений у вигнання і повернений лише після смерті Варди, в 867 році.

Патріарх Фотій (857 - 867, 877 - 886) відновив його на колишній посаді і призначив духівником всього константинопольського кліру.
Досягнувши глибокої старості, преподобний Йосиф захворів. Перед самою Пасхою, у Велику П'ятницю, Господь сповістив його в сновидінні про наближення смерті. Преподобний зробив опис церковного майна Софійського собору, яке за посадою було під його опікою, і відіслав її патріархові Фотію. Декілька днів він гаряче молився, готуючись до смерті. У своїх молитвах преподобний просив Церкві миру, а своїй душі – милосердя Божого. Причастившись Святих Христових Таїн, преподобний Йосиф благословив усіх, що були біля нього, і з радістю віддав душу Богові (+ 883).

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
17-04-2021, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 176

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.