RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Рік тому в Чернівцях виявили перший випадок коронавірусу в Україні

Рівно рік тому, 3 березня у Чернівцях медики зафіксували перший лабораторно підтверджений випадок коронавірусної інфекції COVID-19 в Україні.

Звістку про виявлену хворобу під час свого брифінгу оголосив заступник глави МОЗ, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.





"Вчора я вам говорив, що було чотири випадки з підозрою, сьогодні ця підозра підтвердилася в однієї людини. Всі матеріали і зразки додатково передані до вірусологічної лабораторії Всесвітньої організації охорони здоров'я. Але випадок зареєстрований в Україні, і ми розпочали працювати з контактними особами, з якими контактувала ця людина", - сказав Ляшко.

"Було важкувато, і навіть деколи страшнувато"

39-річний чернівчанин Олександр Самборський став першим українцем, який захворів, а згодом і одужав від коронавірусу COVID-19. З його госпіталізацією пов’язано чимало подій у Чернівцях та Україні: від пікету переляканих сусідів під під’їздом на Гравітоні до запровадження режиму надзвичайної ситуації в області.

Рік тому в Чернівцях виявили перший випадок коронавірусу в Україні


Олександр заразився коронавірусом, подорожуючи з дружиною Італією. Після повернення в Україну чернівчанина госпіталізували, а згодом тест на COVID-19 показав позитивний результат.

На початку березня 2020 року чернівчанина помістили в окремий бокс обласної лікарні – самого, без води, з перебоями електрики та відсутнім опаленням. Температура в боксі сягала +11 градусів.

"Якщо порівнювати той стан, з яким я потрапив у лікарню, то впродовж лікування він постійно погіршувався, – розповів Олександр "МБ" у березні. – Чи через те, що досить некомфортні умови були в лікарні, чи це специфіка цього вірусу така – не готовий сказати. Але стан погіршувався, і пік хвороби припав десь на кінець першого тижня мого перебування в лікарні – 5-6 березня. Тоді було важкувато, і навіть деколи страшнувато. Але після шостого числа я відчув, що хвороба трохи йде на спад".

Звістку про те, що Олександра виписали з лікарні, у своєму відеозверненні до українців повідомив президент Володимир Зеленський.

"Чесно – не бачив у той день. Я тоді весь день був на телефоні. Дуже багато було дзвінків, привітань, хороших слів. Якось те відео я пропустив, на жаль, не подивився… Але казали, що дуже серйозно, якщо сам президент повідомив і привітав. Ну це – рівень" (сміється, – авт).

Нині Олександр, аналізуючи події попереднього року, каже, що 2020 рік був складним, але пережити його вдалося з користю.

"Після того, як я перехворів, почав активно займатися спортом, більше стежити за собою: бігати, підтягуватись… Вітамінчики, правильне харчування. Все це ввійшло в систему. Зараз почуваюся нормально", – розповів він.

Олександр додає – упродовж минулого року чимало його друзів перехворіли коронавірусом. А декого із знайомих довелося втратити.

"Постійно зверталися до мене мої друзі, в яких виявляли вірус, – каже чернівчанин. – Люди дуже хвилювалися за себе. Запитували, яке лікування, які симптоми. Всі непокоїлися, що можуть потрапити до лікарні. Але з часом ситуація так змінилася, що майже всі хворіли вдома. З друзів майже всі перехворіли. Здебільшого всі легко перенесли хворобу. Але були, на жаль, і летальні випадки у знайомих".

Олександр каже, що увага журналістів та суспільства до нього на початку минулого року далася йому складно.

"Не люблю публічності. Дуже складно було давати якусь правильну й адекватну інформацію, особливо, коли ти себе ще погано почуваєш. Але я розумів, що це доволі важливо було – давати хоч якийсь фідбек. Звісно, що мою стадію захворювання не можна адаптувати до кожного, хто захворів на ковід. Однак ситуація змінилася. Й інші протоколи лікування з’явилися, більше інформації від медиків...".

"А маски є?"

Того дня звістка про підтверджений випадок коронавірусу в мешканця Чернівців миттєво спустошив полиці місцевих аптек. В обідній час 3-го березня знайти елементарні пов’язки чи антисептики в фармацевтичних закладах міста не вдалося. Так, обійшовши 10 аптек у центральній частині міста, ми ледь знайшли одну, в якій можна було придбати медичні маски. Щоправда, продається лише у комплекті з халатом і бахілами, вартує близько 30 гривень.

"Розмітають все, що бачать, – розповіла працівниця однієї з аптек. – Панічних настроїв серед людей нема, зате ажіотаж у нас сьогодні страшенний: кожен другий відвідувач приходить із запитанням: "А маски є?"".

Деякі з аптек повісили на вхідних дверях таблички, з яких інформують про відсутність пов’язок.

Рік тому в Чернівцях виявили перший випадок коронавірусу в Україні


За рік коронавірусу Чернівці та вся Україна пережили безліч подій: від обмежень із закриттям області на карантин та забороною в’їзду та виїзду жителів на територію Буковини до численних мітингів під ОДА та міською радою, пов’язаних із вимогами підприємців щодо послаблення обмежень на бізнес. До слова, деякі з цих вимог до влади й досі актуальні – тож, місцеві підприємці регулярно влаштовують пікети під "будинком з левами".

Від 3 березня 2020 року в Чернівецькій області зафіксували 56128 випадків коронавірусу, з яких 45419 осіб одужали, а 1030 буковинців, на жаль, не змогли подолати хворобу.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
3-03-2021, 08:10
Коментарів 0 Переглядів 1 869

Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги