RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Назбируємо за один раз 40 великих мішків сміття»: у Чернівцях волонтери щовихідних прибирають місто - фото

Щотижня на вихідних вони збираються дружньою компанією. Проте не лише розважаються, а й займаються корисною справою – прибирають місто.

Ініціативний рух небайдужих чернівчан "Екорейдери" розпочався близько півроку тому, пише molbuk.ua



За цей час вони провели більше двадцяти "екорейдів" та зібрали понад 10 тонн сміття з вулиць, парків, скверів, пустирів.

Зараз "екорейдерів" більше півсотні, їхня кількість невпинно зростає. Серед них є молодь, подружні пари з дітьми і навіть літні люди. Кілька годин у свій вихідний день вони витрачають на прибирання.

Один із ініціаторів руху – депутат Чернівецької районної ради, активіст Артем ЖУК. Каже, ідея започаткувати такі акції у них із товаришем виникла спонтанно.

"Якось я оглядав у Чернівцях потенційні майданчики для вигулу собак. Товариш Євгеній Гаджала-Одуденко запропонував подивитися закинуту територію на вулиці Достоєвського. Я пішов туди і зауважив, що там дуже брудно. Запропонував Жені прибрати. Ми зібралися у суботу, до нас ще долучився активіст Олександр Науменко. Після прибирання ми вирішили, що це дуже веселе заняття і що хотіли б це робити щосуботи. Потроху до нас почали долучатися інші небайдужі. Розуміли, що не варто очікувати чогось від влади, а треба брати ситуацію в свої руки і змінювати її", – розповідає Артем.

«Назбируємо за один раз 40 великих мішків сміття»: у Чернівцях волонтери щовихідних прибирають місто - фото


Часом мешканці сусідніх будинків з подивом запитують "екорейдерів", хто вони і невже справді з доброї волі вирішили поприбирати вулиці? А отримавши ствердну відповідь, і собі долучаються. Або виносять якихось гостинців.

"Дуже часто бабусі дивляться на нас з вікна і дивуються: "Нічого собі, ви справді вирішили поприбирати? Ви часом не з якоїсь благодійної релігійної організації?" Буває, що виносять гостинці, наприклад, домашнє вино. А часом мешканці сусідніх будинків навіть спускаються до нас допомагати", – зауважує Артем Жук.

Зараз у спільноті близько 60 учасників. На екорейд зазвичай виходить близько 10-15 людей. Часто вони чергуються. Проте є кістяк з кількох "фанатів", які не пропускають жодного прибирання.

Серед них – і літня чернівчанка. Артем розповідає, що жінка дізналася про їхній рух через соцмережі. Відтоді щоразу долучається до роботи.

"Прибираємо всюди: сквери, парки, міжбудинкові проїзди, закинуті перехрестя… Місця визначаємо голосуванням. Кожен, хто тричі ходив із нами в екорейди, отримує "бонус" – може запропонувати своє місце для прибирання. Якщо за нього проголосує більшість активістів, ми йдемо туди. У середньому працюємо 2-3 години", – усміхається активіст.

«Назбируємо за один раз 40 великих мішків сміття»: у Чернівцях волонтери щовихідних прибирають місто - фото


За один раз команда екорейдерів назбирує близько сорока 260-літрових мішків сміття плюс величезну кучу гілок. Вони складають все це у доступному місці, звідки мішки може вивезти важкогабаритний транспорт. Утім, іноді доводиться довго чекати, поки сміття заберуть.

«Назбируємо за один раз 40 великих мішків сміття»: у Чернівцях волонтери щовихідних прибирають місто - фото


"У нас постійно проблеми з вивозом сміття. Ми його збираємо і залишаємо заявку в департаменті ЖКГ. Бувало, що дуже оперативно реагували. Проте частіше мусимо по декілька разів нагадувати", – каже Артем.

"Потрібні робочі руки – чим більше, тим краще. А ще інвентар для прибирання. Раніше кожен, хто мав можливість, купував собі його сам. Та зараз ми вирішили збирати донати на нашу діяльність. З інвентарю потребуємо лопат, великих мішків для сміття, у тому числі й будівельного, контейнерів для шприців, садові ножиці, граблі, сокири, пилу з чохлом. А для зігріву – великий термос для чаю", – перелічує Артем.

На жаль, зауважує активіст, чернівчани мало цінують працю екорейдерів. Зазвичай місце, яке перед тим прибрали, за місяць знову стає "свинарником".

«Назбируємо за один раз 40 великих мішків сміття»: у Чернівцях волонтери щовихідних прибирають місто - фото


"Майже всі локації, які ми прибирали, стають засміченими максимум за місяць. Сумно дивитися, як наше місто потопає у смітті…".


Рахунок для донатів:

Олександр Науменко

5168752011082990

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
27-02-2021, 14:29
Коментарів 0 Переглядів 2 023

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час майстеркласу учасники спочатку робили 3D-фігурку у додатку на комп'ютері, згодом її друкували


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.