RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

15 кліпів за рік: співачка з Чернівців NAVKA розповіла про власні рекорди 2020-го

Напередодні Нового року кореспондентка molbuk.ua поспілкувалася зі співачкою Мариною Тимофійчук (NAVKA), яка родом із Чернівців. Їй вдалося, попри карантин, дуже плідно попрацювати. Наприкінці літа завдяки власному соціальному проєкту вона потрапила разом зі співачками Dua Lipa та Katy Perry у головні хіти сервісу для прослуховування Apple Music. А вже в середині грудня отримала музичні нагороди за кращий альбом та кращий проєкт музичного видання BEST MUSIC. Їй вдалося відзняти аж 15 кліпів за рік.

На запитання про те, як зароджувалася ідея проєкту "Україна в піснях" та що сприяло реалізації задуму NAVKA відповідає, що саме карантинні обмеження стали своєрідним викликом, аби перетнути власні кордони, і поштовхом по-новому відкрити для себе й інших Україну.



– Коли розпочинався 2020 рік, я й подумати не могла, наскільки він буде плідним. Щороку 2-3 січня пишу список напівпланів-напівмрій, і цей рік не став винятком. Завжди записувала туди мету – 4 кліпи за рік. Але знімали 1-2 відеороботи. Я завжди знімала кліпи за межами України, але кордони закрили. Коли розпочався карантин, стало зрозуміло, що все буде дуже сумно. Мали відбутися зйомки на Мальті – вони "зірвалися". Навіть і натяку не було на плідну роботу, оскільки пандемія збила з пантелику весь світ, – розповідає співачка. – Наприкінці травня я поїхала у Верховину, аби відпочити від "карантинних буднів". Коли повернулася додому, вже мала чітку концепцію напрямку, в якому буду рухатися далі. У мене на той час вже були напрацювання. Годину обмірковувала все… Так і народився план етнопроєкту "Україна в піснях".

NAVKA розповідає, що музику до 13 пісень, які увійшли до альбому, записала за дуже короткі терміни в студії в Чернівцях.

– Два роки тому мене запросила українська діаспора в Канаду бути гедлайнеркою фестивалю. Дійство було дуже масштабним, я й уявити не могла, що зможу там виконати українські народні пісні. Але мене попросили привезти ще й народні. І я встигла зробити 13 фонограм за півтора місяця перед тим, як поїхати. Записувала їх у студії в Чернівцях. Я там майже жила, нерідко і ночувала. Вони з того часу лежали у шухляді, бо не знала, куди далі з ними прямувати. До речі, я люблю подорожувати, тому вирішила, що це хороша можливість відкрити по-новому Україну для себе і для українців. Так переді мною постав цілісний образ цього музичного проєкту, – згадує артистка.

"За 10 років популяризувати 130 пісень"

Українські народні пісні Марина Тимофійчук збирала близько 15 років тому у селах Буковини. Відтоді до цього часу вони лежали у шухляді.

15 кліпів за рік: співачка з Чернівців NAVKA розповіла про власні рекорди 2020-го


– У 2005 році я вперше поїхала в буковинські села збирати фольклор. Коли записувала на диктофон їх, одна жінка мені сказала: "Як добре, що ти передаси це наступним поколінням, бо вже нікому це не цікаво, ніхто не слухає", – згадує артистка. – І з відчуттям, що я нікому ці напрацювання не передаю, я жила 15 років. І ось у 2020 році я це реалізувала. Саме тому цей рік став для мене знаковим. Я замислилася, якщо щороку випускати по 13 етнокомпозицій, то за 10 років можна популяризувати 130 українських народних пісень.

Попри те, що україномовна пісня "не вигідна", NAVKA намагається популяризувати її та навіть започатковувати тренди.

– Після проєкту "Україна в піснях", до речі, близько десятка артистів записували осучаснені музичні інтерпретації українських народних пісень. І мені дуже приємно, що я розпочала цей тренд. Останній рік всі "монстри" шоу-бізнесу наполягають, що українській пісні нічого не вдасться, хочуть скасовувати квоти, кажуть, що немає якісних пісень і що українською мовою не можна нічого нормального написати. Це надзвичайно прикро. Я мала на меті зробити все дуже якісно, аби ніхто більше не міг сказати, що українська пісня "недо", – наголошує NAVKA.

"Стати Святим Миколаєм"

19 грудня співачка презентувала святковий кліп на пісню "Стати Святим Миколаєм", зйомки якого відбулися у Чернівцях.



– Мені спали на думку три слова – "Це саме та ніч". За два тижні народився текст до пісні "Стати Святим Миколаєм". Ми сумнівалися, чи знімати кліп, бо це не надто вигідно. Тим паче, що після 15 січня цю пісню знімуть із ротації. Але хотіла подарувати своїм слухачам новорічний настрій, і вже знала, що цю відеороботу буду знімати у Чернівцях. Бо саме на Буковині я дізналася про традиції, там провела дитинство і закохалася у колядки, щедрівки і маланки, – говорить артистка. – Сім діб ми працювали над кліпом: дві – організаційні моменти, дві – зйомки і ще три доби – монтування та кольорокорекція. Якби не було досвіду праці над "Україною в піснях", то так швидко ми би ніколи не впоралися.

Сюжет кліпу пройнятий глибокими сенсами. Це зворушлива історія про найголовніше – душевне тепло, яке зігріває в холодну пору інших.

– Дуже важливо визначити, які у тебе цінності, що є важливим. Я цим кліпом хотіла нагадати, що таке щастя: це коли поруч кохана людина, живі та здорові батьки, коли збирається разом вся родина, коли ти можеш безкорисно допомогти незнайомцю. Ми вигадали сцену із безхатьком, аби проілюструвати це, святкування у родинному колі... А ще я хотіла прорекламувати рідні Чернівці, Маланку... Було важко поїхати із Чернівців, але я розуміла, що повинна зробити вимушений крок, аби надалі розвивати свою творчість, – пояснює NAVKA.

15 кліпів за рік: співачка з Чернівців NAVKA розповіла про власні рекорди 2020-го


Також співачка розповіла, яке із зимових свят її улюблене і чому.

– Різдво – моє улюблене свято. Щороку нас бабуся навчала двом-трьом колядкам, бо не можна було по селі ходити два роки і співати одні і ті ж колядки. Ти ходиш то до однієї хати, то до іншої. Там винесуть горішки, там хтось пампушки випікає. Ці запахи, ця атмосфера... Вся родина за одним столом, рахуємо, щоби було дванадцять страв... Потім настає свято Маланки, ти чуєш, як дзеленькають дзвіночки. Від Маланки треба втікати, але не надто швидко, бо це така пригода... І мені дуже хотілося розповісти про ті традиції. Це для мене було щось чарівне та надзвичайне, – натхненно розповідає NAVKA.

Автор: Анастасія Ісько

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
29-12-2020, 20:18
Коментарів 0 Переглядів 2 221

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.