RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Це чоловіча робота, але ми звикли до всього»: на Буковині жінки долучилися до ремонту сільських доріг

На території Конятинської ОТГ почали відновлювати дороги та укріплювати їх. У селах Стебні та Довгопілля на центральній дорозі здійснюють роботи з укріплення берегів. Люди за допомогою техніки вкладають габіонні стінки, адже глибина берегового провалля над Черемошем має близько 20 метрів.

Голова Конятинської ОТГ Олексій Скрипчук зазначає, що збираються збудувати шість мостів та понад вісім кілометрів доріг. На це виділено 5,5 мільйона гривень на подолання цьогорічних наслідків повені, йдеться в матеріалі "МБ".



"Все приведемо до ладу"

Місцеві жінки активно долучилися до ремонту сільських доріг. Вони плетуть дротяні прямокутні каркаси, які потім бригада чоловіків наповнює камінням. Це габіони, які слугують укріпленням дороги та берегів річки.

Пані Лариса – одна із працівниць. Вона пенсіонерка, але вирішила піти працювати, щоб підзаробити.

"У мене син випадково зустрів на дорозі начальника, що займається ремонтом доріг, той розповів, що потрібні працівники. Наш голова ОТГ сказав, що робитимуть дороги, мости, і хто має бажання, може йти працювати. Ось так, я і пішла на роботу", – каже жінка.

«Це чоловіча робота, але ми звикли до всього»: на Буковині жінки долучилися до ремонту сільських доріг


Зазначає, що робота важка, доводиться працювати в холод, та й метал, з якого крутять каркаси, не з м’яких. Однак робітниці на труднощі уваги не звертають.

"Хоч і важко, але робити можна, це все ж для наших людей. Цей все ж не треба стороннім, це все треба нам. Дороги і справді були в поганому стані, транспорт не ходив. Ми ж спільними зусиллями все приведемо до ладу. Нас є багато, ми працюємо позмінно. Сьогодні роблять одні, потім міняємось. Працює по 5-6 жінок, інколи буває й більше. Робити постійно важко, руки болять, а позмінно можна трохи відпочити", – каже пані Лариса.

«Це чоловіча робота, але ми звикли до всього»: на Буковині жінки долучилися до ремонту сільських доріг


"Це чоловіча робота, але нічого. Наші люди звикли до всього", – жартує жінка.

Робота триває з восьмої ранку до шостої вечора. З першої до другої – обід.

"Начальники розуміють людей, що холодно, морози. Тож ми йдемо трохи грітися. У мене 1700 гривень пенсії, хіба можна на це прожити. Продукти дорогі, чоловік мій хворіє, грошей треба. Це дуже велика підмога нам. Якби отак були різні роботи в селі, люди б ходили, працювали. Добре, що хоч ця робота з’явилася. Платять добре, все влаштовує. Ми з моєю бригадою працюємо на центральній дорозі, є і багато другорядних робіт, там працюють інші", – розповідає жінка.

«Це чоловіча робота, але ми звикли до всього»: на Буковині жінки долучилися до ремонту сільських доріг


Додає, що син та дочка сваряться, не хочуть, щоб мама працювала на такій важкій роботі. Однак жінка не збирається відмовлятися, каже, має хоча б якийсь додатковий заробіток, тай вдома не сидить.

"З часом почало добре виходити"

"Навчитися не було важко. Ми працюємо вже третій тиждень. Нам прораби все показали, десь щось підправляли, вчили, як правильно, як легше. З часом почало добре виходити. Один каркас зазвичай плете по дві-три жінки. Одному це дуже важко. Треба, щоб хтось з одного боку тримав, а з іншого, щоб плів. За день можемо сплести по 12-18 каркасів".

Камінням каркаси наповнюють чоловіки. Однак серед працівниць є й ті, хто також цим займається. Пані Лариса каже, це це молоді дівчата, міцніші.

"Є ті, кому по 20. Вони біля берегів наповнюють камінням каркаси. Звичайно, це ще важче, біля берегів холодніше, вологіше. Але це ще додатковий прибуток", – додає пані Лариса.

Дороги та мости роблять місцеві фірми та підприємці. Відновлюють і дорогу до села Самакова, яка щороку потерпає від паводків.

«Це чоловіча робота, але ми звикли до всього»: на Буковині жінки долучилися до ремонту сільських доріг

«Це чоловіча робота, але ми звикли до всього»: на Буковині жінки долучилися до ремонту сільських доріг


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Аліна Книжник
15-12-2020, 14:59
Коментарів 0 Переглядів 2 213

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.