RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Вдруге якщо й хворітимете на COVID-19, то легше», - лікар із Чернівців

Для тих, хто перехворів на коронавірус, є гарна новина: у них невисокий ризик занедужати повторно, особливо протягом перших пів року. А навіть якщо це й трапиться, то перебіг захворювання буде значно легшим, - особливо коли попередній був важким.

Про це розповів доцент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб БДМУ Юрій Рандюк, йдеться у публікації "МБ".



Антитіла тримаються пів року

- Пане Юрію, чи правда, що після перенесення COVID-19 людина вже має імунітет до цієї хвороби?

- На утворення імунітету впливають багато факторів. Чим довше збудник перебуває в організмі людини і чим більш вираженою антигенною чужорідністю стосовно нашого організму він володіє, тим сильніший та триваліший виробляється імунітет. У випадку, якщо вірус недовго циркулює в крові або взагалі не потрапляє туди, імунітет формується на короткий період.

Однак сьогодні значна частина науковців вважає, що імунітет визначається не лише антитілами, але й імунними клітинами – так званими клітинами пам’яті (Т-лімфоцитами), які зберігають інформацію про вірус. Існує гіпотеза, що навіть за відсутності антитіл ці клітини пам’яті швидко сприяють їх виробленню і нейтралізації вірусу у разі його наступного потрапляння в організм. Тому наразі випадків повторного захворювання мало.

-І все ж вони трапляються. Чому?

- Напевне, це залежить від індивідуальних особливостей організму людей, в яких виникали повторні захворювання. Могло трапитися, що першого або другого разу неправильно діагностували хворобу. Тобто в якомусь із випадків насправді не було коронавірусу.

З іншого боку, справді є ризик повторно захворіти, якщо імунна система має певні дефекти: не виробляються або нетривалий час існують антитіла, відсутні клітини пам’яті. Усе це ще потребує вивчення. Все ж результати досліджень західних науковців засвідчують, що після перенесеного коронавірусу антитіла у крові людини зазвичай циркулюють приблизно пів року.

Багато рухаєтеся – будете здоровішими


- Якщо один із подружжя мав важкий перебіг коронавірусу, ускладнений пневмонією, а інший майже не відчув симптомів хвороби, у кого опісля виробиться кращий імунітет?

- Більше шансів, що міцнішим та тривалішим буде імунітет у тих осіб, які перенесли захворювання у важчій формі. Оскільки у цьому випадку вірус довше контактував із імунними клітинами крові.

Але тут також необхідно враховувати, чи тривалість перебігу зумовлена власне перебуванням вірусу в організмі, чи на фоні вірусної інфекції виникли ускладнення, які зумовили важкий перебіг.

- Чи матиме повторне захворювання легший перебіг?

- Згідно закономірностей розвитку інфекційного процесу, наступний раз повинен бути набагато легшим, ніж попередній. Про це свідчать і дані європейських дослідників. Візьмемо, до прикладу, грип. Доведено, що хворий завжди найбільш важко переносить перше інфікування вірусом грипу. І навіть якщо через роки, коли вже відбулися мутації вірусу, заражається повторно, захворювання або взагалі не виникає, або його перебіг значно легший.

- Чи впливає на стан імунітету спосіб життя?

- Звичайно, опірність організму і стан імунної системи залежать від способу життя. Якщо людина зловживає спиртним, абияк харчується, проживає в незадовільних санітарних умовах, імунна система буде працювати неналежним чином.

Якщо ж ви хай і не займаєтеся спортом професійно, але багато рухаєтеся (регулярно гуляєте у парку, багато буваєте на свіжому повітрі, їздите на велосипеді, надаєте перевагу ходьбі замість транспорту), харчуєтеся продуктами з обмеженою кількістю консервантів, емульгаторів, стабілізаторів, - звичайно, будете здоровішими у всіх аспектах.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Галина Олійник
4-12-2020, 12:24
Коментарів 0 Переглядів 3 423

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.