RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Коронавірусна «тисяча» для чернівчан – допомога чи виборчий піар? Думки експертів

Надати разову грошову допомогу у сумі 1000 гривень всім, хто цього потребує. Таке на сесії запропонував депутат Чернівецької міськради Віталій Михайлішин.

Ці кошти мають виділити з міського бюджету. Цей проєкт рішення депутати підтримали 30-ма голосами, йдеться в публікації "МБ".



Депутати внесли зміни до програми "Захист" на 2019-2021 роки. У документі зазначено, що на це мають витратити 20 мільйонів гривень. Гроші пообіцяли виплатити до кінця року. Це при тому, що у бюджеті станом на перше жовтня "дірка" була понад 137 мільйонів гривень.

Виплата грошової допомоги здійснюється департаментом соціального захисту міськради на підставі списків, сформованих за заявами мешканців міста.

Пенсіонери вже активно обговорюють, що Михайлішин пообіцяв тисячу гривень. Та чи має міська рада гроші, щоби виділити такі значні суми, чи це звичайні обіцянки перед виборами?

У фінансовому управлінні міськради коментувати це відмовилися. Лише зазначили, що офіційних документів немає. Пояснили, що у бюджеті міста наразі немає бути нових видатків, кошти можуть розподіляти лише після перерозподілу з інших видатків, передбачених департаменту соціального захисту населення. Коли будуть документи, тоді зможуть пояснити, чи можливо виділити таку суму з міського бюджету.

У департаменті соціального захисту населення Чернівецької міської ради зазначили, що працюють над рішенням, хоча теж підписаного документу про виділення коштів ще не мають.

"Цю ініціативу досить складно реалізувати, – говорить начальник департаменту соцзахисту Людмила Березовська. – По-перше, ми працюємо в умовах карантину, тобто немає особистого прийому. Крім того, дуже багато людей зараз хворіє, і працюють одиниці. Тому наразі навіть немає нормальної можливості опрацювати ці документи. А зібрати необхідно дуже багато документів. І як це зробити, поки що не знаю. Зараз розробляємо форму заяви, де буде вказано, які документи необхідні. Швидше за все, ми не будемо вимагати жодних декларацій про доходи. Але зазначу, що малозабезпеченими вважаються люди, у яких сукупний дохід на одного члена сім’ї становить прожитковий мінімум (1700 грн).

Допомогу зможуть отримати люди, які зареєстровані у Чернівцях. Необхідно буде подати копію паспорта, ідентифікаційного коду, номер банківського рахунку (IBN, який складається із 20 цифр).

Зазначу для всіх, хто виявить бажання принести заяви, – їх будуть приймати у всіх районних управліннях соцзахисту. Жодних консультацій не буде, поставимо скриньку, і люди повинні будуть туди кидати зібраний пакет документів. Немає бути жодних черг, жодного заповнення заяв на місці.

Щодо коштів, то я не знаю, звідки можна перерахувати 20 мільйонів гривень. Департаменту соціального захисту міськради на матеріальні допомоги загалом цього року виділили шість мільйонів гривень".

Коментар

Богдан Сторощук, економіст:


На мою думку, ініціатива Віталія Михайлішина виділити кошти малозабезпеченим – це чистий популізм. Коли я почув про це, мені одразу пригадався чернівецький водогін. У місті вкотре відключили воду, її не буде майже добу, то чому ці гроші не виділити на ремонт водогону, адже малозабезпечені теж користуються водою?

Допомога малозабезпеченим – це, звісно, благородна справа. Але ще питання чи це допомога, чи передвиборчі обіцянки. Якщо хоче допомогти, хай дає власні кошти, але не потрібно їх брати з міського бюджету, з яким і так проблеми. Це кошти платників податків.

Але я думаю, до виборів питання із виплатами не вирішиться, а після виборів – "затреться".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
26-11-2020, 12:26
Коментарів 0 Переглядів 3 844

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До збірки увійшли вірші, написані впродовж багатьох років.


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.