RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Ротації ліжок за законами воєнного часу: як працює обласна лікарня Чернівців в умовах COVID-пандемії

Реанімація обласної лікарні в Чернівцях, де побували кореспонденти "Настоящего времени" – телевізійного каналу Радіо Свобода, створеного з участю "Голосу Америки" – зазвичай може прийняти одночасно 12 пацієнтів, але зараз тут лежать уже 20 важких хворих із коронавірусом.​

Про це йдеться у сюжеті "Настоящего времени".





"Повірте, я в медицині дуже давно, тільки в реанімації вже 25 років, але до такого звикнути неможливо. Це надзвичайно складно", – говорить анестезіолог Андрій Аносов, який чергує в реанімації. Тут перебувають тільки ті, хто не може дихати самостійно. Підключення пацієнтів до штучної вентиляції легень – крайній захід.

"Після того як мова вже йде про справжню штучну вентиляцію легень, за моїми спостереженнями, шансів стає не більше ніж 10 відсотків. Тобто в одного з десяти є шанс вижити", – уточнює Аносов.

Найчастіше, розповідає анестезіолог, місця в реанімації звільняються після смерті пацієнтів. Порожніми ліжка залишаються лічені хвилини. Важкими хворими заповнені навіть коридори медустанови.

"Іноді ротація ліжка. Сумно про це говорити, але через 30 хвилин після смерті попереднього пацієнта встигають ліжко заправити, перестелити, і надходить відразу новий", – говорить анестезіолог.

Через велику кількість пацієнтів у лікарні відкрили додатковий черговий пост. У ньому задіюють усіх медиків, які працюють у лікарні. Багато лікарів допомагають у сусідніх медустановах, де бракує рук.

Сам Андрій Аносов після чергування їздить у невеличку лікарню в одному з найвіддаленіших гірських районів. Каже, що там коронавірусними пацієнтами заповнені навіть дитячі відділення. Всі на кисневій підтримці, але техніка, за його словами, не справляється.

Через велике навантаження в лікарні постійно вимикають електрику: "За цей час хворі синіють, починають помирати, тому що вони були на концентраторах. Люди в тебе чіпляються, вимагають дати кисень, дати світло. Це вночі. Можна збожеволіти".

Переповнені реанімаційні відділення і в багатьох інших українських містах. При цьому стан хворих, які надходять, дедалі важчий, кажуть лікарі.

"Нам стало страшно. Вперше за епідемію в Україні нам стало страшно. Ми боїмося, що для нас, лікарів, не вистачить місця на кисні", – говорить київський анестезіолог Володимир Ліходіївський.

Він розповідає, що в їхній лікарні реанімація розрахована максимум на шість пацієнтів, але зараз там лежать 10. "Ось ти дійшов до п'ятого хворого, а першому вже треба поправити маску. А першому вже все надавило, він кричить: зніміть будь ласка, я не можу, не витримую. І ти повинен іти не до шостого-сьомого, а бігти до першого, гладити по руці, заспокоювати: давай-но ще подихаємо, ти ж хочеш жити?"

Медики, які працюють у реанімації, кажуть, що звикнути до пандемії неможливо, але особливо важко – втрачати пацієнтів.

"Хочеться після закінчення зміни вийти з відділення і просто на якийсь час забутися, це на тебе тисне, ти приходиш через добу, і ти можеш не побачити того пацієнта, який ось на тебе дивився, він хоче жити, а ти нічим не можеш допомогти", – говорить Андрій Аносов.

Якщо кількість важких хворих буде і далі так швидко зростати, лікарі не виключають, що доведеться обирати, кому з пацієнтів надавати допомогу: "Буде за законами воєнного часу. Коли йде лікар, багато поранених, і він роздає різнокольорові ярлички, а хтось просто отримує знеболююче і чекає смерті".

Влада прогнозує, що критичного рівня навантаження на українські лікарні сягне в грудні. При цьому самі лікарі говорять, що в багатьох регіонах колапс медичної системи вже настав.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
22-11-2020, 21:04
Коментарів 0 Переглядів 8 329


Бригада під його командуванням отримала до бойового прапора стрічку “Буковинська”.

Пам'ять про Сергія Скворцова увіковічили на фасаді школи, де він колись навчався

На захід прийшли військові, поліцейські та чернівчани
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Долучилися до нього всі: від першокласників до вчителів


Не такий Трамп страшний, як його малюють. Блог Ярослава Волощука
Останній візит нашого президента до США приніс як багато здобутків так і чимало хвилювань.
На «Червоній руті» вперше прозвучав гімн України. Блог Надії Будної
35 років тому, 17-24 вересня 1989-го, в Чернівцях відбувся перший фестиваль "Червона рута"
ВІДЕО Переглянути все відео

Перевірку влаштували закладам громадського харчування та комунальним установам

Про роботу цієї молодої, активної і прогресивної команди фахівців, яка орієнтується лише на успішний результат для вас і вашого бізнесу, розповідають засновники мережі компаній Бюро перекладів і локалізації Lingvo Team Євгеній і Аліса ЄРЬОМІНИ.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Збираєтеся укласти договір страхування? Це важливе рішення, яке потребує ретельної підготовки. Маємо кілька простих та ефективних порад, які допоможуть вам краще зорієнтуватися у виборі страхових продуктів і послуг.