Новини Дня

00:45
Чому редиску потрібно саджати тільки восени
00:30
Не тільки риба: чотири найкращих рослинних джерела омега-3
00:15
Шість продуктів, які допоможуть залишатися здоровими всю зиму
23:59
На фронті 174 зіткнення, на Покровському напрямку ворог зазнав відчутних втрат
23:45
П'ятниця стане початком "білої смуги" для чотирьох знаків Зодіаку. Кого обрали карти Таро
23:23
Названо овоч, який потрібно їсти всім щодня
22:58
Україна під час ракетного обстрілу Курщини поранила північнокорейського генерала - WSJ
22:43
Путін заявив, що Росія атакувала Україну ракетою середньої дальності "Орєшнік"
22:21
Міністри ЄС обговорили підвищення тарифів на аграрний імпорт із РФ і Білорусі
22:05
Сонце поверне щастя в життя цих знаків Зодіаку. На кого чекає період великої радості
21:41
Рекордні витрати на оборону, скорочення пенсій: у РФ затвердили бюджет на 2025-27 роки
21:20
Що станеться з організмом, якщо їсти картоплю щодня
21:00
Чернівчанка, яка очолила Міндовкілля розповіла, на чому повинна базуватися відбудова України
20:40
На збереження репродуктивних клітин військових у бюджеті заклали ₴190 мільйонів
20:20
ЗСУ створили першу школу підготовки операторів безпілотних роботизованих комплексів
20:18
Платіжне шахрайство: важливість двофакторної автентифікації*
20:00
У Чернівцях патрульні зупинили п'яного водія: вміст алкоголю перевищив норму в 14 разів
19:40
Рада ухвалила законопроєкт про безпеку в закладах середньої освіти: деталі
19:23
З'явився графік вимкнення світла на Буковині на 22 листопада
19:20
Становище України на фронті погіршилось: міністр оборони Британії зробив попередження
Больше новостей
Молодий буковинець » Новини Чернівців » Невідома Буковина: чому в місті було багато товстунів

Невідома Буковина: чому в місті було багато товстунів

Новини Чернівців / Невідома Буковина
933
0
Невідома Буковина: чому в місті було багато товстунів

Колись чернівчани були дуже гостинними. Через це у місті було чимало товстунів навіть серед поважних і знаних громадян.

"У Чернівцях і довкола, у міських помешканнях і великих маєтках краю, як у маленьких людей, так і в заможних родинах все було влаштовано так, що можна говорити про справжню гостинність, – пише Георг Дроздовський. – Звичай пригощати гостя не був пов’язаний із народністю чи національністю. У нас приймали, пропонували, припрошували".



"Мандрували від порога до порога"

Письменник згадує, як не раз був гостем у поляків та швабів, частувався у румунів, євреїв. Він зберіг теплі спогади про Гольденберга, який приходив щодня до одної родини випити філіжанку турецької кави. Про нього, сміючись, казали: "Пауль – неначе травлення: він приходить по обіді!".

Ще до однієї єврейської родини внадився ходити що другий день на обід жебрак. Якийсь час його терпіли, але відтак це набридло господарям, і вони вирішили позбутися набридливого гостя. Проте навіть локшина з маком й умисні суперечки родини не допомогли – жебрак надалі приходив на обід.
Воскресіння Господнє – Пасху – святкували аж до знемоги гостей, що мандрували від одного дому до іншого.

"Свячене" стало міжнаціональним і надконфесійним. Святкувати починали зазвичай вранці з рідними, відтак мандрували від порога до порога, від тарілки до тарілки. Щоби показати себе з кращого боку, всюди їли і пили. "Прошу ще чарочку! Для шматочка торта ще знайдеться місце. А оця шиночка з пікантним цибулинним соусом, о прошу пригощатися й не ображати мене!".

На початку 30-х років міське чоловіче співоче товариство організувало концертний виїзд в одне з німецьких сіл краю. Серед учасників був, зокрема, і Дроздовський. Хто буде частувати співаків, селяни вирішували жеребкуванням. Георга і його друзів нагодували так, що вони змушені були скинути піджаки і розпустити ремені. Суп із яловичини, м’ясо з приправами, підсмажена гуска, кремовий торт – було чим об’їдатися.

Переївся "дульчаци" з троянд

Частували у Чернівцях не тільки з великих приводів, а й у звичайні дні. У деякі помешкання, як згадував Дроздовський, не можна було заглядати навіть на коротку мить, бо одразу пригощали солодощами з чорних черешень, агрусу, молодих переварених горіхів. Та все інше перевершувала "дульчаца" з трояндових пелюсток. Якось після шести візитів протягом одного ранку Георг так наївся цього продукту, що на нього напала шийна сверблячка і перекосилося лице. Відтоді він більше ніколи не пробував його.

Пізнав письменник і російську гостинність, коли він, як інспектор однієї соєвої кампанії, перевіряв стан посівів у Бессарабії. Заїхали до "господіна" Федора Мельніка, який був довіреною особою соєвої кампанії. Після інспекційної перевірки сіли вечеряти. На столі поклали повні тарелі млинців, засмажених в олії. Вмочали їх у сметану і запивали кислуватим вином. "У моєму шлунку утворилася суміш страшної вибухової сили", – згадує з гумором Дроздовський. Оскільки господар зачинив гостя в кімнаті на ключ, то йому довелося у своїй нужді лізти через вікно.

У домі православного священника отця Луци після добрячого застілля й частування грали в тарок і насолоджувалися іскристим вином. І коли хтось мовив: "Не можу більше пити!", господар із хитрим усміхом відповів: "Ми не п’ємо, ми віддаємо один одному шану!"

Якось Георга запросили в дім одного шанованого адвоката. Прийшло зо дві дюжини гостей, яких частували. Коли на мить замовкла бесіда, почувся голос господині: "Сигізмунд – наш найдорожчий гість! Він спожив уже п’ять канапок, три шматочки торта, не рахуючи печива. Господи, Сигізмунд – наш найдорожчий гість!" Цей вислів став крилатим серед містян.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.
[related-news] [/related-news]

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введите код: