RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Чернівцях жити стало комфортніше? Що означає рейтинг журналу «Фокус»

Напередодні виборів Чернівці раптово назвали одним з лідерів рейтингу міст України. Вони зненацька опинилися на 10 місці рейтингу за рівнем комфортності українських міст журналу "Фокус".

Про це йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



Упродовж останніх п’яти років рейтинги "Фокусу" демонстрували катастрофічно низькі показники комфортності у Чернівцях. Скажімо, у 2019 році наше місто перебувало аж на 20 сходинці цього дослідження.

Щорічні рейтинги "Фокусу" для Чернівців цікаві й тим, що у 2018 році, за словами секретаря міськради Василя Продана, вони стали однією з підстав для дострокового припинення повноважень мера Олексія Каспрука.

Після того, як суд тимчасово відсторонив Каспрука від посади вдруге, а секретар міськради почав виконувати обов’язки мера, за кілька тижнів до виборів "Фокус" раптово "підняв" Чернівці до десятої позиції.

Що це – передвиборча технологія чи справді рівень життя у місті?

У чому місто лідирує, а де відстає

У публікації "Фокусу" за 30 вересня йдеться, що дослідження проводилося за 14 показниками, щодо кожного з яких містам нараховували бали – від одного до 22. Серед показників, які брали до уваги, вказано: рівень середньої зарплати, вартість умовного продуктового кошика, середня вартість житла в новобудові, вартість оренди однокімнатної квартири, інвестиційна ефективність міста, співвідношення кількості резюме до вакансій, кількість залізничних сполучень з містом, кількість трас міжнародного та національного значення, які проходять через місто, середня очікувана тривалість життя, відсоток людей, які за останні 5 років виїжджали на закордонні курорти, забрудненість повітря, рівень небезпечних відходів, кількість вчинених злочинів на 10 тисяч жителів та кількість людей, які захворіли на COVID-19 на 10 тисяч мешканців.

У Чернівцях жити стало комфортніше? Що означає рейтинг журналу «Фокус»


Максимальну кількість балів (22) Чернівці отримали за трьома позиціями – щодо кількості трас, які проходять через місто; щодо рівня забрудненості міста та щодо рівня небезпечних відходів. По одному балу місто отримало за показниками рівня середньої зарплати й кількості людей, які захворіли на коронавірус.
Варто зауважити, що цьогоріч, за даними "Фокусу", Чернівці обігнали за рівнем комфортності Івано-Франківськ. Загалом ТОП-10 міст має такий вигляд: Хмельницький, Київ, Львів, Рівне, Тернопіль, Запоріжжя, Чернігів, Вінниця, Миколаїв, Чернівці.

"Це рейтинг за відчуттями людей"

Секретар міськради Василь Продан вважає, що причиною того, що Чернівці піднялись у рейтингу, є активізація робіт у місті, які розпочалися після чергового відсторонення мера Каспрука.

"Я, звичайно, не формую ці рейтинги. Але із того, що я думаю, чому так відбувається, – воно ж не тільки за такими показниками формується, як показники в лікарнях, місця в дитсадках, кількість торгових центрів, якість тротуарів і доріг, якість ремонту, який здійснюється… Гадаю, що, враховуючи те, що цей рейтинг оприлюднили кілька тижнів тому, то це дослідження формувалося зокрема й за відчуттями людей – здається їм комфортним проживання у місті чи не здається. Я думаю, що та кількість відремонтованих доріг, міжбудинкових проїздів і тротуарів відображається на тому, наскільки чернівчани вважають комфортним своє життя у своєму місті", – сказав посадовець у коментарі "МБ".

У Чернівцях жити стало комфортніше? Що означає рейтинг журналу «Фокус»


Натомість усунутий з посади мера Олексій Каспрук не погоджується із думкою свого опонента. Він вважає такі рейтинги маніпулятивними.

"Ці рейтинги – доволі суб’єктивні, і проводяться за різними методологіями, – каже "МБ" Каспрук. – Однозначно в Чернівцях не все так погано, як часто розповідають, і намагаються мешканцям нав’язати цю думку. Порівняно з іншими містами, у нас справді є чимало проблем. Але інші показники демонструють, що люди в Чернівцях хочуть проживати, і їм тут подобається. Бо у нас вартість житла – одна із найвищих в Україні, а отже, в нас є попит на це.

Потрібно порівнювати ці рейтинги глибинно, чого, звичайно, ніхто не робить. Але добре, що піднялися. Менше розмов буде. Може, нарешті частина чернівчан, які вірять різним сумнівним дослідженням, повірять у Чернівці та в себе. Можливо, нарешті зрозуміють, що у нас найкраще місто. Про нього треба просто спільно дбати і розвивати його.

Цілком ймовірно, що рейтинг "Фокусу" цьогоріч може бути маніпулятивним, зважаючи на те, що останні кілька місяців містом керує Василь Продан і партія "Рідне місто". Так, як вони "носяться" з цими рейтингами, то можу і це допускати. Просто змінили методологію, взяли інші цифри, і підлаштували це під нібито покращення".

Думки

Віталій Докаш, завідувач кафедри соціології ЧНУ:

"Гадаю, що зараз для того, щоб набрати "бали" і підняти рейтинг, чимало політиків говоритимуть про те, що сьогодні і те робиться, і те робиться… І що Чернівці за кілька місяців стали комфортнішими. Але у зв’язку з так званою демократією, яка, на мій погляд, привела із собою "нові обличчя", сьогодні повністю втратилась фаховість. Насамперед маю на увазі те, як зараз ставляться до науки. Вона практично "під плінтус" опустилася".

У Чернівцях жити стало комфортніше? Що означає рейтинг журналу «Фокус»


Ігор Баб’юк, директор Буковинського центру виборчих технологій:

"Коли оцінюють, до прикладу, комфортність життя у місті, використовують різні показники. Якщо дивитися із позиції старовинності міста й автентичності і, наприклад, місць дозвілля, то будуть одні показники. Якщо говорити про налагодження роботи комунального господарства, міського транспорту, то будуть інші показники. Тож, якщо будь-хто із політиків зацікавлений, щоб "проплатити" ці або інші показники, від того залежатиме місце, яке займає територіальна громада у списку комфортності. Тому це може бути й передвиборча технологія. Але гарантовано сказати про це ніхто, звичайно, не може".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
23-10-2020, 18:56
Коментарів 0 Переглядів 2 032

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.