RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Місцеві вибори в Чернівцях: як не розгубитися серед передвиборчих обіцянок

25 жовтня мешканці Чернівців будуть вирішувати, хто стане їхнім новим мером та які політичні сили сформують міську раду.

Після реформи децентралізації місцева влада отримала ще більший вплив на такі важливі для громади сфери як освіта, охорона здоров'я, соціальний захист, житлово-комунальне господарство, транспорт і дорожнє покриття. Нині в цих сферах багато проблем. Як їх збираються вирішувати кандидати на найвпливовіші посади в місті? В передвиборчих програмах замість ефективних, але не завжди популярних заходів, можна знайти популістські обіцянки, єдиною метою яких є отримати заповітні голоси.



"Центр спільних дій" проаналізував передвиборчі обіцянки найбільш популярних партій, які претендують на місця в міській раді. Це "Слуга народу", "Єдина альтернатива", "Батьківщина", "Європейська солідарність" і "Рідне місто". Боротьба за крісло мера міста розгорнеться між Віталієм Михайлішиним ("Команда Михайлішина"), Олексієм Каспруком ("Пропозиція") і Романом Клічуком ("Єдина альтернатива").

Станом на 13 жовтня у відкритому доступі відсутні програми цих кандидатів, тому аналіз їх передвиборчих обіцянок базуватиметься на програмах партій, від яких вони балотуються. Водночас, програма партії "Пропозиція" не опублікована. Тому в аналізі представляємо програму наступного за рейтингом кандидата (Віталій Другановський, "Слуга народу").

Освіта

У 2019 році на сферу освіти витратили понад 38 % бюджету Чернівців. При таких солідних витратах місто знаходиться на 18 місці за результатами Зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році. Проте вирішувати проблеми освіти головного міста Буковини збираються далеко не всі найрейтинговіші партії і кандидати у мери. У програмах партій "Рідне місто" та "Єдина альтернатива" тема освіти не фігурує.  

Натомість, ВО "Батьківщина" пропонує ощадливіше використовувати бюджетні кошти на освіту, щоб мати гроші на утримання шкіл і не закрити жодну із них. Ще у партії роблять акцент на запровадження інновацій у освітній процес. У фокусі "Слуги народу" модернізація закладів освіти, створення науково-освітніх центрів на базі університетів та науково-практичних центрів при ПТУ.

Забезпечувати якісну освіту у громаді та будувати нові садочки і школи – пріоритет із програми кандидата у мери Віталія Михайлішина.  Другу обіцянку містить і програма "ЄС". Крім того, партія п'ятого президента України планує контролювати якість харчування, стимулювати вивчення іноземних мов і посилювати міжнародне співробітництво в сферах навчання і досліджень.

Охорона здоров’я

У 2019 році з зведеного бюджету Чернівців на охорону здоров'я було витрачено 304 млн грн. При цьому неможливо перевірити, чи відповідали ці витрати плану розвитку сфери. Адже в публічному доступі відсутні звіти про виконання міських цільових програм з охорони здоров'я за 2017-2019 роки. Про наявність проблем говорять і соцопитування – лише трохи більше 10% жителів Чернівців задоволені якістю медичних послуг в місті. З таким станом охорони здоров'я Чернівці зустріли пандемію COVID-19.

Не дивлячись на актуальність проблем в охороні здоров'я, партія "Єдина альтернатива" в своїй програмі нічого не вказала про розвиток цієї сфери. На думку "Батьківщини", ці проблеми можна вирішити за допомогою розширення мережі медичних закладів, що дозволить зробити медицину первинного і вторинного рівня більш доступною для всіх мешканців. У цьому ж напрямку планує працювати "Слуга народу". У передвиборчій програмі заявлено, що майбутні депутати будуватимуть сучасні медзаклади.

На відміну від "Батьківщини" і "Слуги народу" в фокусі партії "Рідне місто" не доступність, а якість медичних послуг. Кандидати в депутати зазначають, що будуть домагатися якості, зокрема, збільшенням фінансування з місцевих бюджетів. А ось партія "Команда Михайлішина" (кандидат на посаду мера Віталій Михайлішин) збирається зосередити зусилля на розробленні моделі страхування медиків. У програмі "ЄС" є такий самий пункт. Крім того, кандидати від цієї партії обіцяють гарантований пакет послуг кожному пацієнту, капітальний ремонт лікарень і поліклінік та популяризацію здорового способу життя.

Всі ці обіцянки в рамках повноважень органів місцевого самоврядування. Тому якщо після виборів у місті не поліпшиться якість охорони здоров'я, винна в цьому буде не медична реформа, а місцеві "народні обранці".

Соціальний захист

Видатки на соціальний захист населення в 2019 році склали майже п'яту частку всього бюджету міста. Це понад 500 млн грн. Як і у випадку з охороною здоров'я, місцева влада забуває звітувати перед громадянами про виконання міських цільових програм з соціального захисту.

Які пріоритети в цій сфері у партій-лідерів електорального рейтингу? Для "Батьківщини" це соціальний захист учасників російсько-української війни, ветеранів, чорнобильців, багатодітних сімей та дітей-сиріт. "Рідне місто" планує збільшити фінансування програм для підтримки людей з інвалідністю, сиріт, багатодітних сімей, одиноких, ветеранів та людей похилого віку. Для додаткової соціальної підтримки цих категорій політична сила збирається залучати інвестиції. "Єдина альтернатива" бачить свою місію у створенні комфортних умов пересування містом людям з додатковими потребами – батькам з дитячим візочком, людям похилого віку з ціпком, людям з інвалідністю, які пересуваються за допомогою колісного крісла.

Таку ж обіцянку містить програма партії кандидата на посаду мера Віталія Михайлішина. Крім цього, партія збирається піклуватися про ті ж категорії громадян, що і "Рідне місто". Але в цьому випадку уточнюється, як саме. Зокрема, планується збільшити фінансування місцевих програм з підтримки вразливих категорій, забезпечити для них доступні ліки, соціальний хліб, додаткові пільги на житлово-комунальні послуги та запровадити соціальний проїзний квиток. У "ЄС" вважають за необхідне підтримувати інклюзивної-освітні центри – установи для дітей з інвалідністю. Єдина партія, яка у своїй програмі навіть не згадала соціальну сферу, це "Слуга народу".

Житлово-комунальне господарство


На відміну від багатьох обласних центрів України в Чернівцях можливо отримати дані щодо реалізації політики ЖКГ місцевою владою. Водночас, міськрада не публікує у відкритому доступі звітність про виконання міських цільових програм у цій сфері.

Схоже, що у двох політичних сил, які мають шанси стати новою місцевою владою Чернівців, немає бачення розвитку житлово-комунального господарства. Це "Рідне місто" та партія "Команда Михайлішина". Тут в передвиборчих програмах про розвиток ЖКГ нічого не вказано.

"Батьківщина" обіцяє впроваджувати енергозберігаючі технології, прибрати посередників з ланки "надавач-отримувач послуг", модернізувати комунальну інфраструктуру і відстоювати справедливі ціни на комунальні послуги. Варто зазначити, що тарифи на тепло і воду в Чернівцях встановлює Національний регулятор. Не впливає місцева влада і на тарифи на газ та електроенергію. Тому виникає питання, чи не є ця обіцянка маніпуляцією.

"Слуга народу", як і "Батьківщина", одним з ключових напрямків роботи вважає модернізацію системи водопостачання і водовідведення. Крім того, кандидати в депутати від цієї партії заявляють, що вирішать проблеми зі сміттям, побудувавши сміттєпереробний завод, та докладуть зусиль, щоб жителі міста могли пити воду з крана. "ЄС" проблеми сміття збирається вирішувати шляхом розробки системи сортування та утилізації відходів.

А ось "Єдина альтернатива" планує розвивати ОСББ, зокрема, шляхом ініціювання міської програми розвитку органів самоорганізації населення. За твердженням представників цієї політичної сили, в разі їхнього обрання міська рада делегує органам самоорганізації населення два важливих повноваження. Це підготовка бюджетних запитів на поточні ремонти до департаменту ЖКГ та право першого підпису на акті виконаних робіт.

Дороги 

Оцінка доріг в Чернівцях одна з найнижчих серед обласних центрів. Понад 75% жителів міста незадоволені станом дорожнього покриття. Варто додати, що всі питання ремонту доріг, тротуарів, міжбудинкових проїздів і мостів є повноваженнями місцевої влади, яка в 2019 році витратила на дорожньо-транспортну інфраструктуру понад 250 млн грн.

Те,  що дороги у громаді треба ремонтувати, – написано у програмах усіх прохідних партій і кандидатів у мери, крім ВО "Батьківщина". У програмах партії "Рідне місто" і кандидата у мери Міхайлішина крім гасла про це конкретики не знайти. Не краща ситуація і з програмами "ЄС" та "Слуги народу". Партії йдуть на вибори в міську раду з обласними програмами. Тому їхні обіцянки щодо розвитку дорожньої інфраструктури є повноваженнями обласної ради. Єдине, що може бути реалізовано з цього переліку, це будівництво міжнародного аеропорту в місті ("Слуга народу").

Зате у програмі партії "Єдина альтернатива", яка висуває у мери Романа Клічука, є пропозиція перед будівництвом доріг розробити доступний і зрозумілий план ремонтів. Це, за програмою партії,  потрібно для того, щоб всі охочі могли розуміти, коли і яку дорогу у громаді будуть робити у наступній каденції міської ради. Такі стратегії з послідовністю дій для оновлення шляхів можуть позитивно повипливати на задоволеність станом дорожнього господарства у місті і прогнозованість роботи підприємств, які ремонтують дороги. 

Громадський транспорт

Великою проблемою для Чернівців є і громадський транспорт. За соцопитуванням, місто зайняло останнє місце серед обласних центрів за якістю транспортних послуг. При цьому міська влада в 2017-2019 роках навіть не публікувала у відкритому доступі цільові програми розвитку дорожньо-транспортної сфери.

Викликає занепокоєння і те, що питання транспорту не в пріоритеті у трьох політичних сил, які претендують на формування нової місцевої влади. Так, програми партій "Батьківщина", "Слуга народу" і "Єдина альтернатива" ігнорують обов’язок місцевої влади з розвитку транспорту у громаді. 

У програмах тих, хто згадав про повноваження міської влади із забезпечення якісного руху транспорту, в основному, подібні гасла. "Рідне місто" і кандидат у мери Віталій Міхайлішин пропонують майже одне і те ж: транспорт  має бути швидким і зручним. Для "Рідного міста" та "ЄС" пріоритет забезпечити сучасний та безпечний громадський транспорт. Крім того, "ЄС" збирається домовлятися щодо запуску лоукостів та подбати по нові маршрути для подорожей гірськими районами та місцями історичної та культурної спадщини. А ось пріоритетом партії Віталія Міхайлішина є створення комунального автобусного підприємства "щоб власники маршруток не знущалися з людей та не шантажували владу". 

Післямова

Є багато питань до програма політичних сил, які, найімовірніше, будуть впроваджувати місцеву політику Чернівцях в найближчі п'ять років. Передвиборчі програми часто або взагалі не містить інформації про розвиток найважливіших для громади сфер, або містять розмиті нечіткі гасла. Є й такі, хто не побачив проблеми в тому, щоб йти на вибори в місті з обласною програмою, де передвиборчі обіцянки можна виконати тільки в межах повноважень обласної ради.

Низька якість передвиборчих програм свідчить про те, що місцеві політики не відчувають відповідальності за свої дії перед громадою. І тут виникає питання, якщо відповідальності не вистачає навіть щоб скласти якісну програму, як ці люди буде реформувати медицину, будувати дороги і розвивати соціальний захист. Змінити ситуацію може лише контроль за політикою з боку громадян. Якщо ви бажаєте мати сучасні лікарні, європейські дороги і захищену старість, запитуйте у ваших кандидатів, як саме вони збираються вам це забезпечити. І не голосуйте за популістів. Водночас, хто б не став новою місцевою владою в місті, громада має контролювати політику на всіх етапах –  від формування місцевих програм соціально-економічного розвитку та бюджетів до виконання всіх заявлених дій.

Автори – Олесь Півторак, Марія Квіцінська,  Центр спільних дій 

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: CentreUA
23-10-2020, 12:42
Коментарів 0 Переглядів 24 216

Теги -
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги