RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чернівчани у прифронтовій зоні лікували собак – фото

У прифронтовій зоні побувала група волонтерів із Чернівців.

Громадський активіст, директор Центру стерилізації тварин Артем Жук який на початку жовтня разом з волонтерами та ветеринарами відвідав село Піски у "сірій" зоні розповів, що там наразі відбувається.



"Головне – не "шастати" нікуди"

Третього жовтня Артем у складі делегації волонтерів та ветеринарів відвідав село Піски на Донеччині. Там вони у польових умовах стерилізували тварин, які живуть на позиціях наших військових.

Чернівчани у прифронтовій зоні лікували собак – фото


"24 години на добу військові медики, на базі яких ми стерилізували, постійно перебувають в небезпеці – навіть тоді, коли ми там були, прилетіло в промзону Авдіївки. До позиції сепаратистів – близько 500 метрів. Головне – не "шастати" нікуди, крок ліворуч, і, можливо, розтяжка", – розповідає Артем Жук.
Він розповів, як виникла ідея лікувати тварин на бойових позиціях:

"Рік тому до Чернівців приїжджала народна депутатка Яна Зінкевич. Вона відвідала наш Центр стерилізації тварин. Я як керівник її зустрів. Так ми і потоваришували. Нещодавно я побачив у неї у фейсбуці, що організовують виїзд батальйону госпітальєрів та волонтерів у зону ООС. Я їй написав, що наш Центр стерилізації хоче долучитися. Яна відповіла, що незабаром буде виїзд в зону ООС, а саме – в "сіру" зону – зі стерилізації".

Чернівці у складі цієї делегації, окрім Артема, представив також ветеринар Михайло Мочернюк.

Чернівчани у прифронтовій зоні лікували собак – фото


"Ми були в "сірій" зоні – у селі Піски. До найближчих позицій сепаратистів – метрів 300. Ми перебували на базі однієї з бригад парамедиків. Стерилізували тварин, які знаходяться на прифронтовій зоні, на позиціях наших військових", – розповів Артем.

Активіст каже, що там, де він перебував, проживає зовсім мало людей.

"Вони розповідали, що коли у 2014-2015 роках починалися активні бойові дії, тут дуже швидко відбулася евакуація. Тоді там дуже багато тварин залишилося. Там поселення дуже схоже на наше "Царське село". Переважно там дачі багатіїв з Донецька. Розповідали про орла, про лева, яких згодом вивезли у бік Росії. Багато собак залишили на прив’язі. Вони там повмирали", – розповів Артем Жук.

Чернівчани у прифронтовій зоні лікували собак – фото


"Відловлювати тварин дуже небезпечно"

За словами активіста, ситуація із тваринами у зоні ООС доволі сумна.

"Собаки дуже швидко дичавіють і бігають зграями. Це небезпечно як для конспірації, так і для самих військових. Деяких таких тварин, які стають дуже агресивними, відстрілюють", – сказав він.

За три дні роботи на фронті військові привезли волонтерам 17 тварин.

Чернівчани у прифронтовій зоні лікували собак – фото


"Відловлювати їх досить небезпечно, адже карт з мінування немає. Тому тих тварин, які йшли до рук і були на позиціях, яких нам привозили військові, ми стерилізували. Усе відбувалося у польових умовах", – каже.

"За межі нашої позиції не виходили, бо це дуже небезпечно. Там вихід – тільки з командирами, і тільки за їхньої згоди. На місця відлову тварин нас доставляли на спеціальному реанімобілі", – додав активіст.

"Тварини допомагають людям залишатися людьми"

Михайло Мочернюк, лікар-ветеринар:

"Будь-який вид, якому загрожує вимирання, всіляко адаптується під будь-які умови, починає активно розмножуватися. Так само і з тваринами. На фронті вони народжують значно більше цуценят, ніж на мирній території. Якщо робота з тими тваринами не буде проводитися, то ми отримаємо значну кількість безпритульних диких і голодних тварин. Коли такі собаки збираються в зграї – це велика проблема. Бо, коли вони захочуть їсти, тоді почнуть нападати, і, можливо, навіть на людей.

Важливо також розуміти, що тварини допомагають бійцям долати стрес на бойових позиціях. Багато в чому тварини допомагають людям залишатися людьми. Бо ж самі розумієте, в яких вони умовах працюють".

Фото надані Артемом Жуком

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
18-10-2020, 12:36
Коментарів 0 Переглядів 1 830

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.