На сайті "Українські вареники в Італії", який створила Алла, є чимало схвальних відгуків, йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".
"Твоє прагнення робити з любов’ю – це круто. Ми це бачимо і відчуваємо, – пише Віталій. – Я готовий підтримати пані Аллу в її файних починаннях. Буду рекомендувати твою продукцію іншим людям, бо вона зроблена не просто для продажу, а для того, щоби смачно поїсти".
"Сама квашу капусту і роблю сир"Алла Мустеца закінчила ЧНУ, займалася бізнесом та волонтерством. Так сталося, що змушена була поїхати на заробітки. Зараз перебуває в Мілані.
– Під час карантину, коли доводилося сидіти вдома, треба було чимось зайнятися, а не думати постійно про коронавірус. Спочатку я вишивала, садила квіти, випікала смаколики і готувала для себе, – пригадує жінка. – В моїй родині була давня традиція – щонеділі ліпити вареники. Тому саме це заняття я люблю з дитинства. Спочатку готувала для себе, потім – для друзів, а вони вже радили знайомим. Так виникла ідея готувати вареники й для всіх. Перебуваючи тривалий час далеко від України, ми сумуємо за нашими традиційними стравами. Та не завжди є час і можливість приготувати все, що хочеш. Ліплення вареників – це досить клопітна робота. Начинки для них готую справжні, українські. Сама квашу капусту, навіть сир роблю власноруч. Мені це дуже подобається. Я це роблю не для продажу і не для заробітку, а ніби для своїх дітей, щоби всім смакувало. Крім вареників готую також пельмені та голубці. Поки що це на етапі вивчення попиту, враховуючи побажання замовників. Щоби справа стала професійною, потрібно пройти тривалий шлях, дотримуючись усіх вимог цієї країни. Вірю, що мені все вдасться.
"Буду ділитися досвідом з італійцями"Алла навіть створила групу "Українські вареники в Італії", до якої вже приєдналися сотні заробітчан.
– Поки що готую для українців, але планую і для італійців, – розповіла жінка. – В італійській кухні теж є свої вареники – равіолі, з різноманітними начинками. Вони відрізняються від справжніх українських вареників. Одна італійська родина кухарів запросила мене у вересні до себе для обміну досвідом. Мені це дуже цікаво, адже я зможу поєднати смаки, які будуть подобатися і українцям, й італійцям. Багато хто говорив, що італійці не будуть їсти наші вареники, тому що їхня кухня дуже смачна. Я ж пригощала їх і варениками, і борщем, і голубцями – вони смакували із задоволенням.
Спочатку Алла готувала традиційні вареники по-буковинськи, потім вже робила їх різнокольоровими.
"Додаю до тіста шпинат, моркву, червоний буряк, сік баклажана для забарвлення. Італійці так іноді готують свої равіолі. Тож, можна сказати, що я в них запозичила цю ідею. Це і смачно, і гарно, – запевнила жінка. – Вже дуже багато людей хочуть спробувати мої вареники. Телефонують, пишуть, цікавляться, як їх готую і з якими начинками. Надзвичайно приємно отримувати відгуки з подяками. Коли люди кажуть, що мої вареники або голубці дуже смачні, то я аж сяю від щастя. На жаль, досі не вирішена проблему з доставкою. Якщо недалеко, то я везу сама. Іноді клієнти приїжджають і забирають. Тепер до моєї "вареничної" справи (можна назвати її хобі або заняття для душі) приєднався Віталій Карпик. Він в Італії вже давно допомагає українцям у складних ситуаціях. Вдячна, що звернув увагу на мою справу і виявив ініціативу допомагати з доставкою. Зараз ми думаємо над тим, як все реалізувати правильно і з транспортуванням, і з дозвільними документами".
Алла мріє відкрити власну гастрономію або невеличке кафе, де можна буде придбати напівфабрикати або ж посмакувати українськими варениками.
– Українці – працелюбна нація. Ми завжди у складних ситуаціях своєю працею долаємо труднощі, – переконана Алла. – Період карантину, коли багато заробітчан втратили робочі місця, змусив замислитися над тим, як подолати цей важкий період. У мене виникла ідея готувати вареники, хтось почав займатися випічкою. Думаю, незабаром українські заробітчани проявлять свої таланти, і європейці, зокрема італійці, більше дізнаються про нашу кухню та традиції. Вдячна друзям, які мене підтримують, і тим, кому подобаються мої вареники. Обіцяю, що вони будуть ще смачнішими.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
30-08-2020, 17:11
0
9 066