У Путильському районі на Буковині розпочався грибний сезон: з’явилися перші гриби – шушеребки.
Так, Аліна Скидан з Мариничів розповіла кореспонденту molbuk.ua, що вони з родиною відпочивали днями на природі й знайшли пів відра перших весняних грибочків. За словами дівчини, вони полюбляють рости там, де є вологість та пригріває сонце. Цього разу полювання вдалося у молодому лісі. Збирати шушеребки легко, бо вони ростуть цілими сім’ями.
– Ці гриби не тільки дуже смачні, а й корисні, – ділиться Аліна Скидан. – У них міститься багато йоду. Як зрізати гриб, то навколо зрізу з’являється коричневого кольору рідина. Шушеребки треба варити пів години, далі – на сковорідку з додаванням сметани й зелені. Хвилин десять тушкувати під кришкою й гуцульський делікатес готовий!
Різновид шушуребків – бабині вушка. У них більш розлогі капелюшки. На них добре знається Дмитро Попюк, лісник Яловецького лісництва Карпатського державного спецлісгоспу.
За словами досвідченого грибника, бабині вушка люблять рости у перегнилому лісі, де багато старої кори та луб’я. Тут багато вологи й крізь верховіття сонце зігріває землю. Готує пан Дмитро бабині вушка по-простому: сметана, цибуля, часник та спеції. Найкраще смакують вони з картопляною кулешею.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
24-05-2020, 09:26
0
6 161