RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Тести на коронавірус: як їх роблять і скільки коштують у лабораторіях Чернівців

На Буковині вже понад 2 тисячі хворих із підтвердженим діагнозом COVID-19. Один із найважливіших етапів у лікуванні коронавірусу – тестування. В області щодня роблять 300-500 тестів. Загалом за період епідемії вже зробили майже 10 тисяч тестів.

Чи потрібно робити тестування, якщо немає симптомів, чи варто купувати експрес-тест в аптеці і чому тести так довго доводилося чекати.

Про це кореспондент molbuk.ua запитала у експерта з громадського здоров’я Володимира Курпіта та заступниці голови Чернівецької ОДА Наталі Гусак.



Як перевіряють на коронавірус

Володимир Курпіта: Є основні методики виявлення коронавірусу. Перше – це виявлення вірусу або його частинок, які називаються антигенами. Друге – це виявлення антитіл, речовин, які виробляє організм під час контакту з вірусом.
Коли людина контактує з вірусом, він починає розмножуватися в певних клітинах організму. Фахівці можуть взяти ці клітини і перевірити їх на наявність вірусу. Це робиться за допомогою ПЛР-діагностики (полімеразна ланцюгова реакція). У лабораторіях створюються спеціальні набори, які містять послідовність генів, притаманних тому чи іншому вірусу. За допомогою спеціальної програми відбуваються порівняння цього зразка з тим, який виділено від пацієнта. Якщо воно збігається, значить ПЛР-тест є позитивним, і хвороба виявлена. Процедура триває сім годин.
Після того, як вірус розмножився, організм людини починає на нього реагувати і виробляти антитіла. Це відбувається зазвичай на 4-5 день від початку мінімальних проявів хвороби або на 7-8 день від моменту інфікування, якщо хвороба немає проявів.
У такому випадку застосовується ІФА-тести (імуноферментний аналіз). Під час дослідження виявляють або концентрацію антитіл, або їх наявність в організмі.

Який тест краще робити

Тести на коронавірус: як їх роблять і скільки коштують у лабораторіях Чернівців


В. К.: В ПЛР-тестах та ІФА-тестах достовірність майже однакова. Головне для тестів правильно забрати матеріал. Для ПЛР-тестів потрібно брати його з поверхні носа та ротоглотки (задньої стінки). Якщо цей матеріал не беруть належно, вірус можна не виявити.
Другий спосіб (для ІФА-тестів) – це забір крові з пальця. Це дозволяє виявити антитіла.
Тому, якщо потрібно швидко виявити хворобу, користуємося ПЛР-тестами. Якщо хочемо переконатися, що організм колись контактував із цим збудником, тоді робимо аналіз на антитіла.

За яких умов людині можуть запропонувати зробити тести?

В. К.: Наприклад, двоє людей сиділи в кабінеті, і в одного виявили коронавірус, пояснюю, що робити іншому. Коли людина захворіла, лікарі-епідеміологи дізнаються про можливі контакти. Визначають, як довго і наскільки близько люди перебували поруч, були у масках чи ні. Якщо встановлюється високий ризик, тоді на 4-5 день із моменту контакту людині мають запропонувати пройти тестування ПЛР-методом. Якщо ризики не високі, тестування не роблять, але рекомендують ізолюватися вдома на 14 днів. Якщо впродовж цього періоду симптомів немає, тоді ризик вважається мінімальним.

Якщо хвилюєшся, що можеш захворіти, чи варто купувати експрес-тести?

Тести на коронавірус: як їх роблять і скільки коштують у лабораторіях Чернівців


В. К.: Експрес-тести продають в аптеках, і їхня ціна – майже 500 гривень. Цей аналіз варто робити тоді, коли вже є якісь ознаки хвороби. Якщо ознак хвороби немає, найімовірніше, що експрес-тест буде негативним.

Буковинцям доводилося чекати результатів аналізів по шість-сім днів. У чому була проблема?


Наталя Гусак: Затримки з проведення ПЛР-тестування були двічі. Перший раз збій стався, коли у вірусологічній лабораторії встановлювали нове обладнання. Другий раз – коли лабораторія переїжджала в інше приміщення.
Наразі ситуація з тестуванням вже налагодилася. Ми вийшли на рівень, коли результати тестів надають вже наступного дня.

Чи вистачить тестів у Чернівецькій області на період епідемії?

Н. Г.: Чернівецький обласний лабораторний центр отримав тест-системи на 27 тисяч реакцій. Тест-систем вистачить для безперебійної роботи лабораторії ще на два місяці. Водночас щодня у вірусологічній лабораторії роблять від 300 до 500 досліджень.

Чи можна зробити тестування на коронавірус в інших лабораторіях?

В. К.: Можна робити ПЛР-тестування у приватних лабораторіях. Це коштує понад дві тисячі гривень. Але потрібно врахувати, чи був високий ризик інфікування. Якщо ви були в супермаркеті, а там ходило кілька відвідувачів, і всі вони знаходилися на відстані двох метрів, тоді ризик вважається низьким. Тестування проводити можна, але, найімовірніше, результат буде негативним.

Варто знати

Скільки коштують тести в приватних лабораторіях

Тести на коронавірус: як їх роблять і скільки коштують у лабораторіях Чернівців


У Чернівецькому шкірно-венерологічному диспансері почали проводити дослідження ІФА-тестування на наявність у зразках крові антитіл. Такі тести можна робити, коли вже захворіли, або після хвороби, щоби дізнатися, чи перехворіли на коронавірус остаточно. Зробити аналіз може кожен охочий, але він для всіх платний. Його вартість – 210 гривень.

Якщо в Чернівецькому лабораторному центрі тести проведуть лише у разі високого ризику та за показами, то у приватних лабораторіях пропонують свої послуги всім охочим, але, звісно, платно.

Проведення ПЛР-тесту в приватній лабораторії зроблять за два дні. Це буде коштувати приблизно 2,2 тисячі гривень.

Також можуть зробити швидкий тест на антитіла за один день. Його вартість 700 гривень.

Тести ІФА-методом роблять впродовж двох днів, і це коштує 580 гривень.



Текст написаний в рамках проєкту Coronavirus Survival Kit for Media від Media Development Foundation. Проект реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордоннихсправ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
8-05-2020, 14:59
Коментарів 0 Переглядів 12 868

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.